ghoria 08.09.2008 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 (edytowane) Witam, tak jak w tytule - mam problem z zaciekami, które się tworzą na ścianach podczas deszczu. Nie zawsze jestem w stanie zdążyć i porządnie pozamykać (przymknięcie nie wystarczy) wszystkie okna na piętrze, stąd mam pełno pionowych linii pod oknami. Kiedyś znalazłam w którejś gazecie poświęconej wnętrzom zdjęcie, gdzie okna dachowe były dodatkowo oprawione w taką ramkę(?). Wpisywałam różne hasła w wyszukiwarkę, ale do dziś nie mam pojęcia jak to się fachowo nazywa i gdzie tego szukać. udało mi się znaleźć trochę fotek w necie, liczę na pomoc Edytowane 20 Marca 2018 przez Redakcja usunięcie nieaktywnych zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 08.09.2008 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 Ale o którą ramkę Ci dokładnie chodzi i jakie miałoby być jej zastosowanie. Bo żadne z zamieszczonych zdjęć nie przypomina mi "urządzenia" zabezpieczającego przed zaciekaniem otwartych okien. Drugie zdjęcie to na przykład moskitiera.Trzecie to roletka.A czwarte to zwykła firanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghoria 08.09.2008 12:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 chodzi mi o białą oprawkę przy wnęce. Nie wiem, może to jest normalna rzecz przy oknach dachowych, ja w każdym razie tego nie mam i nie spotkałam się z tym u znajomych. Woda bezpośrednio spływa mi na ściany. Nie chodzi o to żeby zapobiec całkowitemu dostaniu się wody do wnętrza, bo chyba się tego zrobić nie da. Łudzę się jednak, że oprawiając w ten sposob okna uniknę zacieków na ścianach. Wydaje mi się, że przez to, że ta ramka nieco wystaje, to woda zatrzyma się na krawędzi (i ewentualnie spadnie na podłogę ) u mnie jest po prostu tak jak na zdjęciu (z netu): http://roletki.szczecin.pl/pict/polaciowe.jpg wystarczy, że okno nie jest szczelnie zamkniete a juz pojawiają się nie wiadomo skąd zacieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 08.09.2008 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 HejPodejrzewam, że te obwódki to są - albo w celach typowo ozdobnych- albo w celach maskowania ewentualnych rys na połączeniu płyt.osobiście się nie spotkałem z jakimiś specjalnymi rozwiązaniami przeciwdziałającymi laniu się wody po całej ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghoria 08.09.2008 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 Domyślam się, że ta osłonka/ramka nie ma za zadanie chronic przed kroplami deszczu, ale pomyślałam, że oprocz tej funkcji czysto estetycznej/ozdobnej, mogłaby też w jakimś stopniu ochronić moje ściany przed 'ścieżkami' wody Problem w tym, że nie mam pojęcia, gdzie tego szukać i czy ma to jakąs fachową nazwę Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 09.09.2008 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 Może podejdź do tematu z drugiej strony. Zdjęcia masz pewnie ze stron producentów okien. Druknij je nawet czarno-białe i idź do jakiegoś przedstawiciela mówiąc, że chcesz takie coś na swoich oknach mieć. Może coś podpowie albo zaproponuje odpowiedni produkt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts