Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okna dachowe i zacieki na ścianach od deszczu

ghoria

Recommended Posts

Witam, tak jak w tytule - mam problem z zaciekami, które się tworzą na ścianach podczas deszczu. Nie zawsze jestem w stanie zdążyć i porządnie pozamykać (przymknięcie nie wystarczy) wszystkie okna na piętrze, stąd mam pełno pionowych linii pod oknami. Kiedyś znalazłam w którejś gazecie poświęconej wnętrzom zdjęcie, gdzie okna dachowe były dodatkowo oprawione w taką ramkę(?). Wpisywałam różne hasła w wyszukiwarkę, ale do dziś nie mam pojęcia jak to się fachowo nazywa i gdzie tego szukać.

udało mi się znaleźć trochę fotek w necie, liczę na pomoc :)

Edytowane przez Redakcja
usunięcie nieaktywnych zdjęć

chodzi mi o białą oprawkę przy wnęce. Nie wiem, może to jest normalna rzecz przy oknach dachowych, ja w każdym razie tego nie mam i nie spotkałam się z tym u znajomych. Woda bezpośrednio spływa mi na ściany. Nie chodzi o to żeby zapobiec całkowitemu dostaniu się wody do wnętrza, bo chyba się tego zrobić nie da. Łudzę się jednak, że oprawiając w ten sposob okna uniknę zacieków na ścianach. Wydaje mi się, że przez to, że ta ramka nieco wystaje, to woda zatrzyma się na krawędzi (i ewentualnie spadnie na podłogę :wink: )

u mnie jest po prostu tak jak na zdjęciu (z netu):

http://roletki.szczecin.pl/pict/polaciowe.jpg

wystarczy, że okno nie jest szczelnie zamkniete a juz pojawiają się nie wiadomo skąd zacieki

Domyślam się, że ta osłonka/ramka nie ma za zadanie chronic przed kroplami deszczu, ale pomyślałam, że oprocz tej funkcji czysto estetycznej/ozdobnej, mogłaby też w jakimś stopniu ochronić moje ściany przed 'ścieżkami' wody

Problem w tym, że nie mam pojęcia, gdzie tego szukać i czy ma to jakąs fachową nazwę :-?

Pozdrawiam :)