davee87 08.09.2008 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 Witam wszystkich forumowiczów. proszę pomóżcie mi w wyborze pieca do mojego domu. Aż do zeszłego tygodnia miałem miałowy kocioł z pleszewa, który po 5latach użytkowania zaczął cieknąć 5lat temu byłem jeszcze za młody żeby myśleć nad wyborem i tamten zakup do wola mojego dziadzia teraz nie chce popełnić takiego błędu tyle wolą wstępu teraz konkrety. Do ogrzania mam 200m2 z górnym zasilaniem dom nie jest ocieplony dana jest podwójna ściana pustak+cegła, ma wymienione okna i grzejniki lecz rury jak to 20 lat temu bardzo grube. W grę wchodzi tylko kocioł miałowy bez podajnika bo na takie cacko nie mam miejsca w swojej kotłowni. a miesiąc temu zakupiłem już 6ton paliwa. na tą chwilę zastanawiam się nad 3 kotłami:1 jest to Klimosz ale sam nie wiem jaki czekam na maila od producenta2 Defro Optima Komfort Plus 203 Cichewicz Logica 20- 27 ale absolutnie nie sugerujcie się moimi typami tylko piszcie co waszym zdaniem będzie najlepsze Proszę was o pomoc w wyborze z góry dziękuję pozdrawiam davee87 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/108102-b%C5%82agam-pomocy-jaki-kocio%C5%82-bedzie-najlepszy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 08.09.2008 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 Witam wszystkich forumowiczów. proszę pomóżcie mi w wyborze pieca do mojego domu. Aż do zeszłego tygodnia miałem miałowy kocioł z pleszewa, który po 5latach użytkowania zaczął cieknąć 5lat temu byłem jeszcze za młody żeby myśleć nad wyborem i tamten zakup do wola mojego dziadzia teraz nie chce popełnić takiego błędu tyle wolą wstępu teraz konkrety. Do ogrzania mam 200m2 z górnym zasilaniem dom nie jest ocieplony dana jest podwójna ściana pustak+cegła, ma wymienione okna i grzejniki lecz rury jak to 20 lat temu bardzo grube. W grę wchodzi tylko kocioł miałowy bez podajnika bo na takie cacko nie mam miejsca w swojej kotłowni. a miesiąc temu zakupiłem już 6ton paliwa. na tą chwilę zastanawiam się nad 3 kotłami: 1 jest to Klimosz ale sam nie wiem jaki czekam na maila od producenta 2 Defro Optima Komfort Plus 20 3 Cichewicz Logica 20- 27 ale absolutnie nie sugerujcie się moimi typami tylko piszcie co waszym zdaniem będzie najlepsze Proszę was o pomoc w wyborze z góry dziękuję pozdrawiam davee87 Podejrzewam, że najlepiej znaleźć przyczynę uszkodzenia poprzedniego kotła. Wg mnie jeśli wada nie tkwi w błędach wykonawczych kotła to być może powodem jego uszkodzenia jest system wasz palenia (np. niska temp. wody). Jeśli jest tak jak się domyślam to rozejrzyj się za kotłem żeliwnym. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/108102-b%C5%82agam-pomocy-jaki-kocio%C5%82-bedzie-najlepszy/#findComment-2670644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
davee87 08.09.2008 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 to fakt temperatura była zbyt niska i teraz wiem już o tym doskonale ale przy montażu nowego pieca nie zapomnę o zaworze trójdrożnym , który powinien zapobiec skraplaniu się kwaśnych oparów. dziękuję za poradę w tej dziedzinie ale i tak nie wiem jaki kocioł kupić Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/108102-b%C5%82agam-pomocy-jaki-kocio%C5%82-bedzie-najlepszy/#findComment-2670655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 08.09.2008 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 to fakt temperatura była zbyt niska i teraz wiem już o tym doskonale ale przy montażu nowego pieca nie zapomnę o zaworze trójdrożnym , który powinien zapobiec skraplaniu się kwaśnych oparów. dziękuję za poradę w tej dziedzinie ale i tak nie wiem jaki kocioł kupić Ja używam żeliwnego Zębca KMW i jestem z niego zadowolony, ale o trwałości nie mogę jeszcze nic powiedzieć bo to dopiero 5 sezon. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/108102-b%C5%82agam-pomocy-jaki-kocio%C5%82-bedzie-najlepszy/#findComment-2670731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts