Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zerknijcie proszę na mój kosztorys i oceńcie..

Karollinka

Recommended Posts

Witam, powiedzcie wszyscy doświadczeni budową czy mój kosztorys jest w miarę miarodajny? projekt to dom w koniczynce z archonu, materiały na stan 0 mamy, i z robocizną wyniesie nas 14 tys. budujemy w dużym stopniu systemem gospodarczym

i teraz dalej,

ściany porotherm 25 + styropian 14 + strop terriva liczę jakieś 35000

okna 20000

więźba 8 tys

dach 17 tys

drzwi zewn 7000

ocieplenie i elewacja 15 tys

5 tys na drobniejsze nie przewidziane wydatki

robocizna za postawienie domku od stanu 0 wraz z pokryciem blachodachówką 25000, cena negocjowana na pocz roku

kochana ...nie ma tak łatwo jak sobie zrobiłaś ... jeśli to ma być wiarygodny kosztorys dla Ciebie to dodaj sobie do tego jeszcze 30% na rzeczy o których nie masz teraz zielonego pojęcia że istnieją i że trzeba je mieć, kupic bądź skombinować :lol:

deski, kilogramy gwoździ, narzędzia (taczki, łopaty, szpadle)... itp itd

coś za mało policzyłaś.... hm...

więźba to nie tylko drewno , ale także impregnat, wkręty takie siakie owakie ...kilogramy wkrętów , gwoździ , kotw ...itd...

dach to nie tylko blachodachówka ale także wiatrownice, dodatkowa blacha na obróbki, drewno na łaty...itd

ściany i strop to nie tylko pustaki i beton ale także nadproża, zaprawy, stemple, kubiki desek na szałunki, kilogramy gwoździ...itd

i tak można w nieskończoność ....wychodzi tyle dodatkowych rzeczy do kupienia że głowa mała :wink:

do tego co sobie obliczyłas dodaj 30% i powinno byc ok :roll:

taras robimy później, to są ceny zawyzone do których wejdą w skład jakieś drobniejsze potrzebne np do dachu czy ścian i stropów, drewno na więźbę mamy, płacimy tylko za obróbkę, a sprzęty, taczki, młotki, szpadle, traktor, przyczepę, deski i różne inne mamy swoje, tzn, teść prowadzi duże gospodarstwo i takich sprzętów u niego pod dostatkiem, na pewno będzie trzeba coś dokupić ale to już zawsze jakaś oszczędność niż po każdy drobiazg lecieć do sklepu

Witam

Myślę, że koszty budowy podane na stronie firmy projektującej tj. od 261 730,00 zł do 373 900,00 netto są bliskie prawdy i takich kosztów należy się spodziewać.

Sam się przeliczyłem jakieś 20% przy najbardziej wg. mnie pesymistycznym rozwiązaniu.

Tak jak pisali poprzednicy -> myślę, że koszty nieprzewidywalne podniosą wycenę każdego z etapów spokojnie o 30%.

W porównaniu z nimi zakupy narzędzi były czystą przyjemnością dla portfela więc proszę ich nawet nie liczyć.

Proszę się również przygotować na podnoszenie cen robocizny przez wykonawców, gdyż zawsze będzie coś "dodatkowego i ekstra" do zrobienia...

Mi zostało położyć panele, zrobić podwórko (kostka) i ogrodzenie, zamontować żyrandole i inne tego typu kosmetyczne sprawy, a jestem przekonany, że jeszcze nie raz się niemiło zaskoczę...

Pozdrawiam