Karollinka 08.09.2008 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 Witam, powiedzcie wszyscy doświadczeni budową czy mój kosztorys jest w miarę miarodajny? projekt to dom w koniczynce z archonu, materiały na stan 0 mamy, i z robocizną wyniesie nas 14 tys. budujemy w dużym stopniu systemem gospodarczymi teraz dalej, ściany porotherm 25 + styropian 14 + strop terriva liczę jakieś 35000okna 20000więźba 8 tysdach 17 tys drzwi zewn 7000ocieplenie i elewacja 15 tys 5 tys na drobniejsze nie przewidziane wydatkirobocizna za postawienie domku od stanu 0 wraz z pokryciem blachodachówką 25000, cena negocjowana na pocz roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karollinka 08.09.2008 13:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 http://www.archon.pl/projekt_domu/Dom_w_koniczynce/m43c271f379b97,1a oto i nasza koniczynka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karollinka 08.09.2008 13:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 zapomnialam jeszcze dodać że z jednego balkonu rezygnujemy i z 2 okien i właśnie w tej chwili przyszła mi wycena okien z lokalnej firmy- 16000 a więc miłe zaskoczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karollinka 08.09.2008 13:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 zapomnialam jeszcze dodać że z jednego balkonu rezygnujemy i z 2 okien i właśnie w tej chwili przyszła mi wycena okien z lokalnej firmy- 16000 a więc miłe zaskoczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 08.09.2008 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 kochana ...nie ma tak łatwo jak sobie zrobiłaś ... jeśli to ma być wiarygodny kosztorys dla Ciebie to dodaj sobie do tego jeszcze 30% na rzeczy o których nie masz teraz zielonego pojęcia że istnieją i że trzeba je mieć, kupic bądź skombinować deski, kilogramy gwoździ, narzędzia (taczki, łopaty, szpadle)... itp itd coś za mało policzyłaś.... hm... więźba to nie tylko drewno , ale także impregnat, wkręty takie siakie owakie ...kilogramy wkrętów , gwoździ , kotw ...itd... dach to nie tylko blachodachówka ale także wiatrownice, dodatkowa blacha na obróbki, drewno na łaty...itd ściany i strop to nie tylko pustaki i beton ale także nadproża, zaprawy, stemple, kubiki desek na szałunki, kilogramy gwoździ...itd i tak można w nieskończoność ....wychodzi tyle dodatkowych rzeczy do kupienia że głowa mała do tego co sobie obliczyłas dodaj 30% i powinno byc ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 08.09.2008 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 Rozumiem, ze to do stanu surowego zamkniętego. brakuje mi jeszcze jakiegoś orynnowaniadrzwi zewnętrzne można mieć za mniej - nawet w 2000 się zmieścićtaras robicie później czy terazco z ociepleniem fundamentówschody lane czy drewniane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karollinka 08.09.2008 16:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 taras robimy później, to są ceny zawyzone do których wejdą w skład jakieś drobniejsze potrzebne np do dachu czy ścian i stropów, drewno na więźbę mamy, płacimy tylko za obróbkę, a sprzęty, taczki, młotki, szpadle, traktor, przyczepę, deski i różne inne mamy swoje, tzn, teść prowadzi duże gospodarstwo i takich sprzętów u niego pod dostatkiem, na pewno będzie trzeba coś dokupić ale to już zawsze jakaś oszczędność niż po każdy drobiazg lecieć do sklepu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 09.09.2008 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 A okna dachowe planujecie? Jak zamykacie budynek, czy myślicie o alarmie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karollinka 09.09.2008 09:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 okna dachowe będą 3 ale to już zamyka sie w cenie 16 tys za wszystkie okna, taką dostaliśmy wycene z rabatem z lokalnej firmy, alarmu nie plaujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruk2 09.09.2008 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 Witam Myślę, że koszty budowy podane na stronie firmy projektującej tj. od 261 730,00 zł do 373 900,00 netto są bliskie prawdy i takich kosztów należy się spodziewać. Sam się przeliczyłem jakieś 20% przy najbardziej wg. mnie pesymistycznym rozwiązaniu.Tak jak pisali poprzednicy -> myślę, że koszty nieprzewidywalne podniosą wycenę każdego z etapów spokojnie o 30%.W porównaniu z nimi zakupy narzędzi były czystą przyjemnością dla portfela więc proszę ich nawet nie liczyć.Proszę się również przygotować na podnoszenie cen robocizny przez wykonawców, gdyż zawsze będzie coś "dodatkowego i ekstra" do zrobienia... Mi zostało położyć panele, zrobić podwórko (kostka) i ogrodzenie, zamontować żyrandole i inne tego typu kosmetyczne sprawy, a jestem przekonany, że jeszcze nie raz się niemiło zaskoczę... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AskaK1719503823 10.09.2008 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 Witam, brakuje mi w tym wyliczeniu jeszcze wszystkich instalacji - elektryczna, wodno-kan., ogrzewanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karollinka 10.09.2008 15:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 Instalacje to już inna bajka, inna kasa, chodzi mi gółwnie o te pozycje które podałam w pierwszym poście, bo wiadomo że na instalacje już nie starczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts