Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okna w kolorze - orzech

Recommended Posts

cieszę się że ktoś podziela moje zdanie

mój małżonek strasznie się upierał przy kolorze ceglanym i wcale mu się nie podoba brązowy więc musiałam wybrać coś pośrodku więc ciemna wiśnia

ale jak zobaczył tą cieniowaną to znowu jest problem on zawsze ma ostatnie zdanie a ja chciałabym najpierw zobaczyć jak to wygląda w całości a nie tylko na kawałku

teraz wiem że okna wyglądają super

ja też mam od środka białe

monis twój domek jest piękny

pozdrawiam

Zasada jest bardzo prosta:

W jednostronnych kolorach jest profil biały. W dwustronnych kolorach drewnopodobnych i innych ciemnych okleinach jest nośnik brązowy.

Jedyna różnica w stosunku do Veki jest taka, że oni mają jeszcze profil dla jednostronnych kolorów, gdzie zewnętrzna warstwa plastiku, tj. 2-3 mm jest też w kolorze brązowym [i na to nakładana jest folia]. W dawnych czasach, gdy folie, którymi oklejano profile były bardzo delikatne, zarysowanie tej folii było "niewidoczne", bo nie wyzierał w zarysowaniu biały plastik. Dzisiaj folie są tak grube i wytrzymałe, że nie ma większej potrzeby stosowania tej warstewki brązowego plastiku. Zresztą sama Veka jest niekonsekwentna, bo jeśli zamówicie okna w zewnętrznej okleinie np. czerwonej czy zielonej, to profil pod spodem nie będzie czerwony czy zielony, ale jak najbardziej biały.

Ponadto od wielu lat, powszechnie dostępne są mazaki, którymi można zamaskować każdą, nawet bardzo głęboką rysę. Mazaki są produkowane we wszystkich kolorach oklein a kosztują 10-15 złotych.

Mnie się wydaje, że do orzecha pasują brązy i wszelkie odcienie ceglastego. Wiśniowy jakoś mi się nie widzi :-?

My akurat dach mamy miedziany. Okna jeszcze nie wstawione, więc nie pochwalę się zdjęciami. Mam za to dylemat, jakie zrobić parapety zewnętrzne.

Obróbki blacharskie i rynny są w kolorze dachu. Czy parapety również zrobić miedziane czy brązowe?

Przeglądałam już zdjęcia w temacie o elewacjach, ale tam mają zwykle albo brązowe obróbki, albo okna w kolorze złotego dębu :(

witam

czy ktoś mógłby pochwalić się oknami w tym kolorze

zastamawiam się nad wyborem blachodachówki w kolorze cieniowanym brąz z ceglastym może ktoś widził ją w realu z góry dziękuję

a o ktory orzech chodzi?

widzialem przynajmniej kilka; jest m.in.:

orzech naturalny - jest to dość jasny orzech - na wzorniku kolorów "gealan" ma nr 4252041

orzech włoski - powiedzmy, ze to orzech sredni - na tym samamy wzorniku nr 4252042

orzech - najciemniejszy - nr renolit 2178007

orzech orzechowi nierówny i lepiej posługiwac sie konkretnymi numerami i fragmentami tych folii