Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak sie pozbyć nalotu z płytek po układaniu ??

Pistolero

Recommended Posts

Jestem po etapie układania płytek na podłodze.

Płytki są szkliwione z połyskiem

Aranjuez Creme, producent Arce Ceramics (esp)

http://www.e-podlogi.pl/images/plytki/Arce/aranjuez_crema.jpg

na bieżąco po układaniu były z nich zmywane resztki kleju, jednak teraz miejscami widać na płytkach matowe place. Tam gdzie od razu były wypucowane mają swój oryginalny połyska, a tam gdzie mniej, nie idzie ich teraz dopolerować. Czym potraktować płytki ( mi przychodzą tylko do głowy Atlas Szop, Sopro ZSE 718) ??

faajne płytki, też je mam :D

ja mam bardziej ogólne pytanie - czy tym HG czyściłeś płytki omijając fugi?

czy te płytki czymś impregnowałeś?

teraz to widać, że płytki błyszczą :)

co do fug, to ważne, aby nie były swieże, a tak, to sam preparat nie powinien zrobić im nic złego, bo szorowania dokonujesz na samych płytkach. I tak jak potem zmywasz ten środek z powierzchni płytek to dostaje się na powierzchnię fug. U mnie odbarwień nie było (fuga Atlas).

Jak pytałem w hurtowni, to tych płytek się nie impregnuje, Zaimpregnowałem tylko fugi. Choć wiem, ze HG ma środek do czyszczenia konserwujący i zasadzie działania jak impregnat, czyli pokrywa powierzchnię płytek.

Nie wiem jak ten środek ma sie do codziennego użytkowania..czy sie nie ściera z powierzchni, czy nie ciemnieje z czasem, czy po latach nie pojawią się smugi, czy nie wżera się w niego brud.

pozdrawiam

• 4 months później...