Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Waham sie z wyborem pieca, albo kondensat Vaillanta Ecocompact VSC-196C-150 o mocy modulowanej 7-21 KW z saobnikiem warstwowym 100l a Viessmanem Vitodens 333F (4-19KW) z zasobnikiem warstwowym 86 l lub zasobnikiem z węzownicą 130l.Dom 200 m kw parter plus poddasze oraz troche piwnicy do ogrzania.Na parterze 40 m kw podlogowki ,2 lazienki , kuchnia, 3-4 osoby.Czy zasobnik warstwowy jest bardziej narazony na osadzanie kamienia, czy z dwoch Viessmanow lepiej wziac pod uwage zasobnik warstwowy czy węzownica, ? A moze z innej beczki, zamist kotla kompaktowego zespolonego z zasobnikem wybraz kociol wiszacy plus stojacy zasobnik np. Viessmann 300W plus zasobnik z wężownicą?Sprawa pilna, bo jutro musze juz zamowic piec.
https://forum.murator.pl/topic/108131-kocio-%C5%82-kondensacyjny-a-zasobnik-warstwowy-czy-we%C5%BCownica/

• 2 weeks później...

Użytkuję Viessmanna Vitodens 333 od 5 lat. Konstrukcyjnie ma wbudowany zasobnik 90 l warstwowy. Właśnie wczoraj serwis wymieniał anodę zbiornika i czyscił zbiornik + przegląd. Zbiornik w środku jest emaliowany (sam wkładałem tam ręce) i po tym okresie (5 lat) nie stwierdziliśmy żadnych uszkodzeń emalii i brak kamienia (o brak kamienia dba anoda). Anodę wymieniłem ale wiem że przez następne 8 lat nie muszę patrzeć - jej zużycie zależy od składu chemicznego wody i jak mi mówili w wodzie "agresywnej" potrafi zużyć się do 2 lat. Poczytaj na temat grzania warstwowego i ochrony przed kamieniem na stronie producenta a ja mogę stwierdzić że ten tym podgrzewania wody jest ekonomiczniejszy. Dom 150 m2 + podwójny garaż w bryle domu ogrzewany 35 m2 + 3 osoby dorosłe i pies. Aha , piec działa w pełnej automatyce pogodowej.

Wybierz rozwiązanie najnowsze.

• 2 weeks później...
Dzieki za odpowiedz.Wybralem podobny piec Vitodens 333F 3,8-19 KW z zasobnikiem warstwowym.Wybralem go po zasiegnieciu opinii odnosnie twardosci itp. wody , ktora nie jest "zła")))Jak bedzie dzialal to sie dopiero okaze.