Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Termoizolacyjny łącznik balkonowy

ptaq79

Recommended Posts

Co do mojej oferty to wysyłałem im szczegół z projektu dotyczący balkonu, na rysunku jest to 5,46m, na ofercie mam 4 szt. łącznika po 330 zł netto sztuka. Co do montażu to są rysunki na stronie dla każdego typu. Pewnie majster + kierbud dadzą sobie z tym radę. U mnei nie boję sie tak bardzo bo jednak balkon jest na słupach a nie wiszący więc upadek mu nie grozi :)

Ekipa jest na razie potywnie nastawiona do HITa, podobno mieli to montować u developera ostatnio ale niestety cięcie kosztów ;-P (pewnie w ofercie psrzedaży mieszkań było zbyt optymistycznie, czyli że będzie dobrze, ciepło itp.)

A jaką będziesz mieć grubość samej płyty balkonowej z tym łącznikiem (czyli jaką ma grubość/wysokość ten łącznik) bo z tego co przeczytałem to są grubości tych łączników od min. 16 do 25 cm. I do tej płyty balkonowej trzeba jeszcze doliczyć wylewkę z 5cm + płytki to ten balkon z takim łącznikiem wychodzi jakiś gruby?

Tak, w projekcie mam 12 a łącznik wymaga 16. Nie konceptowałem ejszcze jak to wpłynie na konstrukcje balkonu bo sam nie wiem jaką w ogóle zrobić. W sumie po to sie robi ten łącznik aby nie kombinowac z ocieplaniem (???) itp blonu więc sądzę, że monolit od razu ze spadkiem a na to płytki i finito. Po co 2 warstwy?

Jak juz koło balkonu jestesmy to zastanawiam się jeszcze nad okapem. Czy robić tylko kapinosik na spodzie płyty dookoła czy jednak olac to i zrobić typowa obróbke balacharską/płytkową wystającą poza krawędź balkonu. W sumie słupy pod nim bede z klinkieru więc być może rant tez będzie nim wyrobiony więc może nie będzie widac ew. zacieków. Ale tak czy siak się waham jak to rozegrac, żeby nie było "gola" do własnej bramki.

Co do mojej oferty to wysyłałem im szczegół z projektu dotyczący balkonu, na rysunku jest to 5,46m, na ofercie mam 4 szt. łącznika po 330 zł netto sztuka.

Dostałem wycenę łączników balkonowych Halfen do swojego balkonu 5,60m x 1,02m (balkon bez oparcia na słupach):

5 x HIT BX- 8/10-16 przy czym cena jednego! łącznika to ponad 600zł netto co daje ponad 3tys netto :-( Dziękuję, cena mnie zabiła.

Grubość płyty 16cm i na długości balkonu trzeba dać strop wylewany na szer. ok. 70cm.

najtaniej wychodzi chyba halfen,

Boję się zapytać ile inne łączniki kosztują...

• 3 months później...

Podnoszę.

Przyjżałem się konstrukcji tych łączników i jest to zbrojenie zatopione w styropianie (Styropian (EPS gr. 80 mm), stal BSt 500 NR (pręty zbrojeniowe śr. 6-14 mm)).

albo neoporze.

http://kataloginzyniera.pl/index.php?prod=15231

Co sądzicie o tym żeby wykonać coś takiego samemu. Używając styroduru który nawiercamy i wciskamy tam pręty zbrojeniowe?

Balkon będzie podparty na słupach więc się nie zawali.

• 2 months później...
Podnoszę.

Przyjżałem się konstrukcji tych łączników i jest to zbrojenie zatopione w styropianie (Styropian (EPS gr. 80 mm), stal BSt 500 NR (pręty zbrojeniowe śr. 6-14 mm)).

albo neoporze.

Co sądzicie o tym żeby wykonać coś takiego samemu. Używając styroduru który nawiercamy i wciskamy tam pręty zbrojeniowe?

Bardzo dobre rozwiązanie.

Pamiętać ,że przy balkonie podpartym zbrojenie dajemy dołem !!!

• 3 years później...
Podnoszę.

albo neoporze.

Czy ktoś wykonał taki łącznik samemu?

Mam balkon o wymiarach 9 x 4 metry (9m to szerokość budynku) podparty będzie 6 słupami betonowymi.

Drugi ciut mniejszy 8 x 2 m (8 szerokość przy budynku), częściowo będzie pod nim ganek a częściowo zadaszenie schodów.

Jak to wykonać?

Kupić łączniki, które są dość drogie, czy dać ten twardy styropian i przez nie pręty?

Wydaje mi się, że same słupy i ganek powinny utrzymać konstrukcję nawet niepołączoną z budynkiem żadnymi prętami.

Ma ktoś pomysł?

Pozdrawiam

parter.JPG

piętro.JPG

widok ogólny.JPG