Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

biooczyszczalnia

edi80

Recommended Posts

Czy ktoś wie w jakiej to kiedyś było stawce Vat? Mam na fakturze osadnik gnilny i trochę dodatków, ale sprzedawca (nieprzyjemny) powiedział, że on nie ma obowiązku podawania PKWiU, a ja mam problem i nie wiem czy mogę to odliczyć czy nie.

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Byszku, a moja oczyszczalnia ma PKWiU takie 25.23.12-90.90 i wg wykazu nie jest wyłączona. Może się mylę...

Przeczytaj jeszcze raz wykaz i pamietaj że przed 25.23 jest ex. :wink:

Sprobuje to rozebrać logicznie choć nie wiem czy to zasadniczo jest zasada kierująca dzialaniem pana w US. Mnie tez odrzucił oczyszczalnię

"Wyroby z tworzyw sztucznych dla budownictwa - z wyłączeniem budynków prefabrykowanych z tworzyw sztucznych (PKWiU 25.23.2), zbiorników, kadzi, cystern i podobnych pojemników o pojemności powyżej 300 l, z tworzyw sztucznych do innych zastosowań (PKWiU ex 25.23.13), stolarki okrętowej (PKWiU 25.23.14-50.2, 25.23.14-50.50)"

Czy ustawodawca nie podał tu czasem konkretnych wyłączonych numerów? Te numery nie obejmują numeru 25.23.12-90.90 albo numeru mojej oczyszczalni 25.23.15-90.9.

Nie wiem tylko czy ten przecinek po "300l" należy traktować jako kontynuację "zbiorników, kadzi, cystern i podobnych pojemników ... z tworzyw sztucznych" Jeżeli tak to numery : "z wyłączeniem" podane w rozporządzeniu NIE obejmują naszych numerów oczyszczalni - czyli moim zdaniem można odliczyć.

Czy przecinek traktować jak oddzielenie wyliczanych przedmiotów? Wtedy oznaczałoby to, że nie można odliczyć "zbiorników, kadzi, cystern i podobnych pojemników o pojemności powyżej 300 l' ORAZ "z tworzyw sztucznych (ale czego? - to niegramatycznie) do innych zastosowań (PKWiU ex 25.23.13)" Ale w tym wypadku oczyszczalnia owszem jest powyżej 300l ale nie jest zbiornikiem, kadzią, cysterną i podobnym pojemnikiem -jest wyrobem z tworzyw sztucznych - urządzeniem.

Co Wy na taką rozbiórke?:) Jeszcze jej nie zapodałam panu w US ale mam zamiar;)

Zmieniły sie przepisy!!!!!

Z początkiem 2008 r. przestały obowiązywać wynegocjowane przez Polskę przepisy przejściowe pozwalające na stosownie preferencyjnej 7-proc. stawki VAT na usługi budowlano-montażowe oraz remontowe i usługi konserwacyjne związane z infrastrukturą towarzyszącą budownictwu mieszkaniowemu. W świetle obowiązujących przepisów brak jest podstaw do stosowania obniżonej stawki w tym zakresie.

Po 1 stycznia 2008 r. podatnicy utracili prawo do stosowania preferencyjnej stawki VAT do usług związanych z infrastrukturą towarzyszącą.

Stosowanie 7-proc. stawki na roboty budowlane związane z infrastrukturą towarzyszącą budownictwu mieszkaniowemu na podstawie przepisów ustawy o VAT utrzymujących obniżoną stawkę na obiekty budownictwa mieszkaniowego jest niemożliwe z uwagi na art. 146 ust. 2 i ust. 3 ustawy o VAT. Z przepisu tego wynika, iż elementy infrastruktury towarzyszącej są odrębnym przedmiotem opodatkowania, niemieszczącym się w definicji obiektów budownictwa mieszkaniowego.

Dokładnie :( Niestety, jest to prawda.

Z drugiej strony zawsze istnieje szansa na "odzyskanie" części pieniędzy, ale trzeba się pofatygować do gminy i wypytać, czy prowadzą oni program dotowania inwestycji proekologicznych :)

Część gmin takie programy prowadzi i dzięki temu można odzysczyć część nakładów na takie inwestycje, jak właśnie POŚ, pompa ciepła, czy też odnawialne źródła energii.

Bez względu na materiał z jakiego wykonano oczyszczalnię, lub "rozbijanie" na poszczególne elementy, to dalej jest to oczyszczalnia - czyli infrastruktura towarzysząca.

Oczywiście można zrobić tak jak radzi ZUZEK i slupki2, licząc, że urzędnik z US nie sprawdzi dokładnie, ale pamiętać należy, że oni (US) mają na dokładne sprawdzenie 5 lat - a wtedy, to bardzo boli.

Ps. Nie jest aż tak wazny materiał, ważne jest co z niego zbudowano. Cegła zabudowana w budynku mieszkalnym podlega "uldze", natomiast w budynku gospodarczym, czy biurowcu już nie - bez wzgledu na PKWiU.

Ustawa o VZM:

Art. 2. Ilekroć w ustawie jest mowa o:

1) budynku mieszkalnym - rozumie się przez to budynek lub jego część, służące zaspokajaniu potrzeb mieszkaniowych, oraz związane z nimi urządzenia techniczne zapewniające możliwość użytkowania tego budynku lub jego części zgodnie z ich przeznaczeniem, jak przyłącza i urządzenia instalacyjne, w tym służące oczyszczaniu lub gromadzeniu ścieków;

WYKAZ ROBÓT ZALICZANYCH DO REMONTU BUDYNKU LUB LOKALU

MIESZKALNEGO

I. Wykaz robót zaliczanych do remontu budynku mieszkalnego

1. Remont lub modernizacja przyłączy, elementów przyłączy budynku lub wykonanie nowych przyłączy, obejmujące:

1) przyłącza wodociągowe, hydrofornie;

2) przyłącza kanalizacyjne, bezodpływowe zbiorniki ścieków, urządzenia do oczyszczania ścieków;

3) przyłącza sieci

Nadal nie widzę problemu. Ustawa nie odsyła nas do definicji budownictwa mieszkaniowego z art. 2 pkt 12 ustawy VAT.

Ustawa o VZM:

Nadal nie widzę problemu. Ustawa nie odsyła nas do definicji budownictwa mieszkaniowego z art. 2 pkt 12 ustawy VAT.

Jeśli masz rację, to rozumiem, że odliczyć mogę różnicę podatku VAT w całości za budynek jednorodzinny o powierzchni 485m2 ? :o

Oczywiście można zrobić tak jak radzi ZUZEK i slupki2, licząc, że urzędnik z US nie sprawdzi dokładnie, ale pamiętać należy, że oni (US) mają na dokładne sprawdzenie 5 lat - a wtedy, to bardzo boli.

Nie sugerowałam an przez chwilę, żeby liczyć na to, że urzędnik nie sprawdzi. Przecież napisałam, że nam na razie odrzucił a więc sprawdził, a wspomnianej argumentacji chcę użyć albo w dyskusji w nim albo w odwołaniu od decyzji

Jeżeli do tej argumentacji dodać co następuje

Ustawa o VZM:

Art. 2. Ilekroć w ustawie jest mowa o:

1) budynku mieszkalnym - rozumie się przez to budynek lub jego część, służące zaspokajaniu potrzeb mieszkaniowych, oraz związane z nimi urządzenia techniczne zapewniające możliwość użytkowania tego budynku lub jego części zgodnie z ich przeznaczeniem, jak przyłącza i urządzenia instalacyjne, w tym służące oczyszczaniu lub gromadzeniu ścieków;

to również nadal nie widzę problemu ani przeszkód, żeby oczyszczalnia podlegała odliczeniu. Jedyny problem to ten, ze jak dowodzę panu US nielogiczności albo sformułowań albo interpretacji to mówi albo, ze takie ma wytyczne od szefa albo, że mam poprosić ustawodawcę o wyjaśnienie co miał na myśli Very funny :roll: Ale i tak na koniec poproszę na piśmie o podanie na piśmie wykładni prawnej, na podstawie której odrzucono mi niektóre materiały. Wtedy chętnie skorzystam z definicji budynku mieszkalnego - dzięki ZUZEK :)

Faktem jest, że od 01.01.2008r. jest niezgodność w zapisach tych ustaw, a w zasadzie sprowadza się to definicji stwierdzającej czy budynek mieszkalny liczony z "przyłączami" czy bez nich.

Praktycznie obowiązują zapisy o "budownictwie społecznym" i Ustawa o podatku VAT, które jednoznacznie od dnia 01.01.2008r. stwierdzają, że budynek bez "przyłączy".

Nikt jednak formalnie nie zmienił zapisu w Ustawie VZM.

Czyli jest tak, ze wykonawca nie może zastosować 7% stawki VAT na "przyłącza", a teoretycznie, budując systemem gospodarczym, zakup materiałów i urządzeń do wykonania "przyłączy" podlega takiej stawce (upraszczając zagadnienie).

Pozdrawiam.

Praktycznie obowiązują zapisy o "budownictwie społecznym" i Ustawa o podatku VAT, które jednoznacznie od dnia 01.01.2008r. stwierdzają, że budynek bez "przyłączy".

Co to jest "budownictwo społeczne"? Czy ja jako członek społeczeństwa budując sobie dom uprawiam budownictwo społeczne? :lol:

Czyli jest tak, ze wykonawca nie może zastosować 7% stawki VAT na "przyłącza", a teoretycznie, budując systemem gospodarczym, zakup materiałów i urządzeń do wykonania "przyłączy" podlega takiej stawce (upraszczając zagadnienie).

Sorry, nie rozumiem :o To co z oczyszczalniami sprzed 01.01.2008 kupionymi z 22% VAT? Kupiliśmy i sami zrobiliśmy czyli odliczamy tylko materiał 22% bez usługi 7%. Czy w takim razie moje rozumowanie powinno mieć zastosowanie w całej rozciągłości?

Pozdrawiam

Nikt jednak formalnie nie zmienił zapisu w Ustawie VZM.

A mnie obowiązuje ustawa VZM, czy nie? Wiec to co pisałam wcześniej MA zastosowanie, czy tak?

Czyli jest tak, ze wykonawca nie może zastosować 7% stawki VAT na "przyłącza",

O, to czy dobrze rozumiem, że od tego roku firma montująca oczyszczalnie musi doliczyć 22%VAT?

a teoretycznie, budując systemem gospodarczym, zakup materiałów i urządzeń do wykonania "przyłączy" podlega takiej stawce (upraszczając zagadnienie).

"Takiej stawce" tzn 7% bo odliczam sobie 15, tak? No to jeszcze raz - a co z rokiem 2007??

To powinno dać odpowiedź na Twoje pytania;

Do 31.12.2007r. obowiązywało „zwolnienie unijne”, które skutkowało tym, że „przyłącza” były z mocy Ustawy o VAT „objęte” stawką 7% - bez względu na to, czy wykonawstwo, czy tylko zakup.

Od 01.01.2008r. obowiązują następujące przepisy Ustawy VAT:

Art. 41. 1. Stawka podatku wynosi 22%, z zastrzeżeniem ust. 2-12c, art. 83, art. 119 ust. 7, art. 120 ust. 2 i 3, art. 122 i art. 129 ust. 1.

2. Dla towarów i usług, wymienionych w załączniku nr 3 do ustawy, stawka podatku wynosi 7%, z zastrzeżeniem ust. 12 i art. 114 ust. 1.

12. Stawkę podatku, o której mowa w ust. 2, stosuje się do dostawy, budowy, remontu, modernizacji, termomodernizacji lub przebudowy obiektów budowlanych lub ich części zaliczonych do budownictwa objętego społecznym programem mieszkaniowym.

12a. Przez budownictwo objęte społecznym programem mieszkaniowym rozumie się obiekty budownictwa mieszkaniowego lub ich części, z wyłączeniem lokali użytkowych, oraz lokale mieszkalne w budynkach niemieszkalnych sklasyfikowanych w Polskiej Klasyfikacji Obiektów Budowlanych w dziale 12, a także obiekty sklasyfikowane w Polskiej Klasyfikacji Obiektów Budowlanych w klasie ex 1264 - wyłącznie budynki instytucji ochrony zdrowia świadczących usługi zakwaterowania z opieką lekarską i pielęgniarską, zwłaszcza dla ludzi starszych i niepełnosprawnych, z zastrzeżeniem ust. 12b.

12b. Do budownictwa objętego społecznym programem mieszkaniowym określonego w ust. 12a nie zalicza się:

1) budynków mieszkalnych jednorodzinnych, których powierzchnia użytkowa przekracza 300 m2;

2) lokali mieszkalnych, których powierzchnia użytkowa przekracza 150 m2.

12c. W przypadku budownictwa mieszkaniowego o powierzchni przekraczającej limity określone w ust. 12b stawkę podatku, o której mowa w ust. 2, stosuje się tylko do części podstawy opodatkowania odpowiadającej udziałowi powierzchni użytkowej kwalifikującej do budownictwa objętego społecznym programem mieszkaniowym w całkowitej powierzchni użytkowej.

A do 31.12.2007r. było tak:

Art. 146. 1. W okresie od dnia przystąpienia Rzeczypospolitej Polskiej do Unii Europejskiej do:

2) dnia 31 grudnia 2007 r. stosuje się stawkę w wysokości 7% w odniesieniu do:

a) robót budowlano-montażowych oraz remontów i robót konserwacyjnych związanych z budownictwem mieszkaniowym i infrastrukturą towarzyszącą,

b) obiektów budownictwa mieszkaniowego lub ich części, z wyłączeniem lokali użytkowych

2. Przez roboty związane z budownictwem mieszkaniowym i infrastrukturą towarzyszącą, o których mowa w ust. 1 pkt 2 lit. a, rozumie się roboty budowlane dotyczące inwestycji w zakresie obiektów budownictwa mieszkaniowego i infrastruktury towarzyszącej oraz remontów obiektów budownictwa mieszkaniowego.

3. Przez infrastrukturę towarzyszącą budownictwu mieszkaniowemu, o której mowa w ust. 1 pkt 2 lit. a, rozumie się:

1) sieci rozprowadzające, wraz z urządzeniami, obiektami i przyłączami do budynków mieszkalnych,

2) urządzanie i zagospodarowanie terenu w ramach przedsięwzięć i zadań budownictwa mieszkaniowego, w szczególności drogi, dojścia, dojazdy, zieleń i małą architekturę,

3) urządzenia i ujęcia wody, stacje uzdatniania wody, oczyszczalnie ścieków, kotłownie oraz sieci wodociągowe, kanalizacyjne, cieplne, elektroenergetyczne, gazowe i telekomunikacyjne

- jeżeli są one związane z obiektami budownictwa mieszkaniowego.