pyzia 06.10.2003 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2003 Witam! Mam teraz "przeboje" z posadzką, która w jednym miejscu usiadła. Kierownik po przeanalizowaniu sytuacji stwierdził, że w pozostałej części będzie ok (było tam niby lepiej ubite). Czy gdyby np za 2 lata po wprowadzeniu coś siadło - on ponosi finansową odpowiedzialność za błąd w sztuce i mogę żądać od niego przywrócenia stanu poprzedniego? Czy może to on i wykonawca odpowiadają solidarnie za ewentualne szkody? Czy też jest to wyłączny problem inwestora? Powiedzcie co wiecie na ten temat? Dzięki, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarpol 06.10.2003 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2003 Jezeli masz taki zapis w umowie to zapis taki wszystko tlumaczy. Natomiast jesli z kierownikiem masz umowe na zasadzie jego oswiadczenia do dziennika budowy to po trzech dniach od jego wpisu o wykonaniu posadzki odpowiedzialnosc przechodzi na osobe odbierajaca posadzke czyli w tym wypadku na inwestora. Aby do tego nie dopuscic nalezy dokonac wpisu przez inwestora do dziennika budowy w formie polecam kierownikowi budowy poprawic bledy przy wykonaniu posadzki w pomieszczeniu itd. Wtedy nawet po 5 latach bedzie mozna finansowo scigac kierownika budowy. Zaznaczam ze kierownik budowy oddajacy jakas rzecz inwestorowi zostaje zwolniony z obowiazku odpowiedzialnosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyzia 06.10.2003 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2003 Dzięki - jak rozumiem mam tam dopisać ze swoim podpisem taką uwagę. Czy kierownik ma obowiązek odnotować fakt obniżenia się posadzki i zrelacjonować "kroki naprawcze"? proszę o info? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 06.10.2003 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2003 Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyzia 06.10.2003 13:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2003 Nie mam zawartej umowy z kierownikiem budowy tylko z wykonawcą. Z tego co ja rozumiem - to ja odbieram robotę od kierownika a on od ekipy. Czy w tej sytuacji powinnam żądać od kierownika na piśmie gwarancji - w tym wypadku przedłużonej np. o 10 lat - jeśli coś stanie się w tym czasie - ma prawo żądać od kierownika aby oddał mi kasę - skoro firmował to swoim nazwiskiem??????????Zastanwaiam się jak w tej sytuacji najlepiej zabezpieczyć swoje interesy. Mam nadzieję, żę do problemu nie dojdzie, ale gdyby... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 07.10.2003 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2003 Pisemna gwarancja na calosc wykonanych prac i potwierdzenie wykonania ich zgodnie ze sztuka budowlana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts