Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prymulkowa przygoda - komentarze.

Recommended Posts

Dzieki za wyczerpujacy opis, chyba pojalem technike smazenia papy, przynajmniej w teorii :) a jak wykanczaliscie i podwijaliscie pape do sciany rownoleglej do rozwijanej papy? zmienialiscie kierunek o 90st i robiliscie to prostopadle do tej sciany i wczesniej rozlozonych rolek?

Yyy... Czegoś nie rozumiem... Chodzi Ci o położenie drugiej warstwy? My kładliśmy tylko jedną :oops:, ale za to z impregnacją chudziaka bitumem.

smarowania na lepik nie przewidywalem, ale moze... rozumiem, ze czekaliscie kilka dni z tym papowaniem az lepiszcze wyschnie?

Po smarowaniu czekaliśmy 1 dzień, ale im dłużej się odczeka, tym lepiej. Nam się trochę spieszyło.

a jak potem taka podloga zniosla tynkowanie? :-?

Robiliśmy to po tynkach - trzeba było czyścić podłogę z placków tynkowych i obrzutki - kupa roboty, choć tynkarze po sobie posprzątali, ale udało się doczyścić praktycznie do żywego betonu :)

dzieki, u nas postepy widoczne, ale mam wrazenie jakbym je ogladal na zwolnionym filmie :( ekipa niestety nadal ta sama "robi" nam jeszcze dach i montuje okna, wiec ja i zona jestesmy :evil: :evil:

Aha, no to musiałem czegoś nie zakumkać, bo z postów w Waszym dzienniku bił taki optymizm, że myślałem, żeście się już pozbyli żółwi... :(

Trzeba mieć tylko nadzieję na rychłe zakończenie współpracy z nimi - a na koniec kopa w d... uszę ;)

za to udalo nam sie znalesc sprawna ekipe do wylania chudziaka :) , ladnie zrobili i szybko sie uwineli, chociaz mieli duze utrudnienia w postaci wszystkich scianek dzialowych i wystajach progow fundamentowych.

Dlatego u nas chudziak poszedł zanim jeszcze powstały ściany :) Chudziak szczególnie prosty i gładziutki być nie musi - byle poziom w miarę trzymał. Na to i tak pójdzie styro i wylewka ;)

• Odpowiedzi 229
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mam na mysli to, ze zazwyczaj pomieszczenia maja ksztalt prostokatow (mniej lub bardziej :wink: ). Wiec pape rozwija sie prostopadle do dwoch scian i bez problemow sie ja na koncu i poczatku wywyija w gore do izolacji fundamentu i przypala ogniem. Natomiast jak ja sptyrnie wywynac i przysmazyc do tych scian rownoleglych do rozkladanej papy? trzeba by to robic na calej dlugosci rozwijanej papy. Dlatego pomyslalem, ze mozna to zrobic prostopadle i na maly zaklad z juz polozona papa.

Co do dwoch warstw to mysle, ze nikt (albo prawie nikt) tak nie robi. Posmarwanie lepikiem i papa termozgrzewalna to i tak szczyt dobrej praktyki :D zazwyczaj jest tylko 1 warstwa folii...

wlasnie, sensownie jest to robic po tynkach, chociaz czyszczenia i tak bedzie sporo... ale hydraulik chce wejsc przed tynkami, i jak to pogodzic?

optymiz bil z faktu, ze trafila sie normalna ekipa, ktorej tempo prac bylo dla nas szokiem :D a co do chudziaka to madry inwestor po szkodzie... :wink:

mam na mysli to, ze zazwyczaj pomieszczenia maja ksztalt prostokatow (mniej lub bardziej :wink: ). Wiec pape rozwija sie prostopadle do dwoch scian i bez problemow sie ja na koncu i poczatku wywyija w gore do izolacji fundamentu i przypala ogniem. Natomiast jak ja sptyrnie wywynac i przysmazyc do tych scian rownoleglych do rozkladanej papy? trzeba by to robic na calej dlugosci rozwijanej papy. Dlatego pomyslalem, ze mozna to zrobic prostopadle i na maly zaklad z juz polozona papa.

Aa... No to fakt - jest to problem. Można zrobić tak, że dojeżdżasz na równo do ściany z papą, a potem dosmażasz zakładki, ale chyba wygodniej będzie tak, jak piszesz ;) Tu wykazuje zalety papa SBS - jest b. elastyczna nawet na zimno i można ją o wiele łatwiej kształtować :)

wlasnie, sensownie jest to robic po tynkach, chociaz czyszczenia i tak bedzie sporo... ale hydraulik chce wejsc przed tynkami, i jak to pogodzic?

U nas też hydra szalał przed tynkami - później był drobny problem z zabezpieczeniem rurek (PP) blachami przed żywym ogniem przy smażeniu, ale jakoś się udało - kawałek izolacji piankowej trzeba było wymienić, bo niestety się stopiła i tak, ale rurki wytrzymały bezproblemowo :)

optymiz bil z faktu, ze trafila sie normalna ekipa, ktorej tempo prac bylo dla nas szokiem :D a co do chudziaka to madry inwestor po szkodzie... :wink:

Aha, rozumiem :) Obyście mieli więcej takich ekip i dalsza budowa pozostała już tylko przyjemnością :)

to co do technologii kladzenia papy sie dogadalismy :) a na pape jeszcze folie czy to juz za duzo szczescia na raz?

zaczelem sobie myslec o tej kolejnosci prac i mieliscie prosciej z tym dysperbitem i papa, poniewaz macie na calym parterze podlogowke, ha! A jak my mamy klasyczne grzejniki i bedziemy miec w huk rur pod ktorymi trzeba bedzie posmarowac lepiszczem i jakos zgrzac pape... :roll:

to co do technologii kladzenia papy sie dogadalismy :) a na pape jeszcze folie czy to juz za duzo szczescia na raz?

Lepiej położyć na to nawet 2 warstwy folii i to grubej. Ja kładłem taką chyba 0.3mm (znaczy się na dole ułożył hydra, a na górze wylewkarze - ja nie zdążyłem nawet na to zerknąć :oops: , bo wylewkarze w 1 dzień opędzili całą chatę).

zaczelem sobie myslec o tej kolejnosci prac i mieliscie prosciej z tym dysperbitem i papa, poniewaz macie na calym parterze podlogowke, ha! A jak my mamy klasyczne grzejniki i bedziemy miec w huk rur pod ktorymi trzeba bedzie posmarowac lepiszczem i jakos zgrzac pape... :roll:

A no to fakt - pod tym kątem mieliśmy wygodniej. Mieliśmy tylko rurki od rozprowadzenia wody użytkowej. Najgorzej było w kotłowni i wiatrołapie - tam było dość spore nagromadzenie rurek, bo jeszcze doszło rozprowadzenie wody grzewczej do rozdzielaczy i pionów.

Wy całkowicie zrezygnowaliście z podłogówki? To świadoma decyzja, czy zabocyliście? ;)

• 2 weeks później...

Prosz:

http://lh6.ggpht.com/_4STjwinLOH8/SpTpuy7SOVI/AAAAAAAAB5Y/RhWYyCViVhE/s800/przekroj_A-A_wysokosci_kondygnacji.jpg

Jak wół jest napisane +269, przy czym +0 jest na gotowej podłodze. Sprawdź dokładnie swój projekt. Może Ci zrobili babola w adaptacji? Chociaż nie sądzę, aby aż tak ingerowali w projekt bez Twojej wiedzy...