Martinezio 11.08.2009 13:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Dzieki za wyczerpujacy opis, chyba pojalem technike smazenia papy, przynajmniej w teorii a jak wykanczaliscie i podwijaliscie pape do sciany rownoleglej do rozwijanej papy? zmienialiscie kierunek o 90st i robiliscie to prostopadle do tej sciany i wczesniej rozlozonych rolek? Yyy... Czegoś nie rozumiem... Chodzi Ci o położenie drugiej warstwy? My kładliśmy tylko jedną , ale za to z impregnacją chudziaka bitumem. smarowania na lepik nie przewidywalem, ale moze... rozumiem, ze czekaliscie kilka dni z tym papowaniem az lepiszcze wyschnie? Po smarowaniu czekaliśmy 1 dzień, ale im dłużej się odczeka, tym lepiej. Nam się trochę spieszyło. a jak potem taka podloga zniosla tynkowanie? Robiliśmy to po tynkach - trzeba było czyścić podłogę z placków tynkowych i obrzutki - kupa roboty, choć tynkarze po sobie posprzątali, ale udało się doczyścić praktycznie do żywego betonu dzieki, u nas postepy widoczne, ale mam wrazenie jakbym je ogladal na zwolnionym filmie ekipa niestety nadal ta sama "robi" nam jeszcze dach i montuje okna, wiec ja i zona jestesmy Aha, no to musiałem czegoś nie zakumkać, bo z postów w Waszym dzienniku bił taki optymizm, że myślałem, żeście się już pozbyli żółwi... Trzeba mieć tylko nadzieję na rychłe zakończenie współpracy z nimi - a na koniec kopa w d... uszę za to udalo nam sie znalesc sprawna ekipe do wylania chudziaka , ladnie zrobili i szybko sie uwineli, chociaz mieli duze utrudnienia w postaci wszystkich scianek dzialowych i wystajach progow fundamentowych. Dlatego u nas chudziak poszedł zanim jeszcze powstały ściany Chudziak szczególnie prosty i gładziutki być nie musi - byle poziom w miarę trzymał. Na to i tak pójdzie styro i wylewka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fugazzi 11.08.2009 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 mam na mysli to, ze zazwyczaj pomieszczenia maja ksztalt prostokatow (mniej lub bardziej ). Wiec pape rozwija sie prostopadle do dwoch scian i bez problemow sie ja na koncu i poczatku wywyija w gore do izolacji fundamentu i przypala ogniem. Natomiast jak ja sptyrnie wywynac i przysmazyc do tych scian rownoleglych do rozkladanej papy? trzeba by to robic na calej dlugosci rozwijanej papy. Dlatego pomyslalem, ze mozna to zrobic prostopadle i na maly zaklad z juz polozona papa. Co do dwoch warstw to mysle, ze nikt (albo prawie nikt) tak nie robi. Posmarwanie lepikiem i papa termozgrzewalna to i tak szczyt dobrej praktyki zazwyczaj jest tylko 1 warstwa folii... wlasnie, sensownie jest to robic po tynkach, chociaz czyszczenia i tak bedzie sporo... ale hydraulik chce wejsc przed tynkami, i jak to pogodzic? optymiz bil z faktu, ze trafila sie normalna ekipa, ktorej tempo prac bylo dla nas szokiem a co do chudziaka to madry inwestor po szkodzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 11.08.2009 14:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 mam na mysli to, ze zazwyczaj pomieszczenia maja ksztalt prostokatow (mniej lub bardziej ). Wiec pape rozwija sie prostopadle do dwoch scian i bez problemow sie ja na koncu i poczatku wywyija w gore do izolacji fundamentu i przypala ogniem. Natomiast jak ja sptyrnie wywynac i przysmazyc do tych scian rownoleglych do rozkladanej papy? trzeba by to robic na calej dlugosci rozwijanej papy. Dlatego pomyslalem, ze mozna to zrobic prostopadle i na maly zaklad z juz polozona papa. Aa... No to fakt - jest to problem. Można zrobić tak, że dojeżdżasz na równo do ściany z papą, a potem dosmażasz zakładki, ale chyba wygodniej będzie tak, jak piszesz Tu wykazuje zalety papa SBS - jest b. elastyczna nawet na zimno i można ją o wiele łatwiej kształtować wlasnie, sensownie jest to robic po tynkach, chociaz czyszczenia i tak bedzie sporo... ale hydraulik chce wejsc przed tynkami, i jak to pogodzic? U nas też hydra szalał przed tynkami - później był drobny problem z zabezpieczeniem rurek (PP) blachami przed żywym ogniem przy smażeniu, ale jakoś się udało - kawałek izolacji piankowej trzeba było wymienić, bo niestety się stopiła i tak, ale rurki wytrzymały bezproblemowo optymiz bil z faktu, ze trafila sie normalna ekipa, ktorej tempo prac bylo dla nas szokiem a co do chudziaka to madry inwestor po szkodzie... Aha, rozumiem Obyście mieli więcej takich ekip i dalsza budowa pozostała już tylko przyjemnością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fugazzi 11.08.2009 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 to co do technologii kladzenia papy sie dogadalismy a na pape jeszcze folie czy to juz za duzo szczescia na raz? zaczelem sobie myslec o tej kolejnosci prac i mieliscie prosciej z tym dysperbitem i papa, poniewaz macie na calym parterze podlogowke, ha! A jak my mamy klasyczne grzejniki i bedziemy miec w huk rur pod ktorymi trzeba bedzie posmarowac lepiszczem i jakos zgrzac pape... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 12.08.2009 07:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 to co do technologii kladzenia papy sie dogadalismy a na pape jeszcze folie czy to juz za duzo szczescia na raz? Lepiej położyć na to nawet 2 warstwy folii i to grubej. Ja kładłem taką chyba 0.3mm (znaczy się na dole ułożył hydra, a na górze wylewkarze - ja nie zdążyłem nawet na to zerknąć , bo wylewkarze w 1 dzień opędzili całą chatę). zaczelem sobie myslec o tej kolejnosci prac i mieliscie prosciej z tym dysperbitem i papa, poniewaz macie na calym parterze podlogowke, ha! A jak my mamy klasyczne grzejniki i bedziemy miec w huk rur pod ktorymi trzeba bedzie posmarowac lepiszczem i jakos zgrzac pape... A no to fakt - pod tym kątem mieliśmy wygodniej. Mieliśmy tylko rurki od rozprowadzenia wody użytkowej. Najgorzej było w kotłowni i wiatrołapie - tam było dość spore nagromadzenie rurek, bo jeszcze doszło rozprowadzenie wody grzewczej do rozdzielaczy i pionów. Wy całkowicie zrezygnowaliście z podłogówki? To świadoma decyzja, czy zabocyliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fugazzi 12.08.2009 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 To bedzie i folia Calkowicie nie zrezygnowalismy - mamy w planach podlogowke tam, gdzie beda plytki - w kuchni, lazienice i wiatrolapie, wszystko w jednym pasie od frontu, razem zbierze sie tego ze 20 m2. A w pozostalych pomieszczeniach beda szly dechy i podlogowki niet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamar 25.08.2009 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Martinezio, na jakiej wysokości robiliście okna? Wymiar możesz podać od podłogi po wylewce. Mam z tym problem, żeby zachować wysokość parteru i nie zmniejszać okien musiałyby być na 70 cm. Wydaje mi się za nisko. Jak ty poradziłeś sobie z tym problemem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 25.08.2009 14:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Myśmy wszystkie okna przerabiali w projekcie tak, aby były o wys. 150 cm, poza oknem w łazience dolnej. Wysokość od poziomu wylewki wychodzi w ok. 83-84 cm, ale wieczorem zmierzę i jutro dam znać. Pisz dalej dziennik !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamar 25.08.2009 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 To podnieśliście wysokość parteru. Bo inaczej się nie da, aby okna były na wysokość 150 od 83-84 a wysokość zachować parteru 256 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamar 25.08.2009 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Dziennik będę pisać ale nie mam czasu aby na spokojnie usiąść bo co chwile coś wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamar 25.08.2009 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Jaką macie teraz wysokość parteru? Na zdjęciach nie widać abyście coś zmieniali wszystko wygląda ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 26.08.2009 06:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 My robiliśmy wg projektu - nasz budowlaniec nic nie kombinował w tym temacie. U nas w projekcie wysokość parteru jest 269 od poziomu 0, czyli podłogi na gotowo. Dlatego okna 150-tki nam się mieszczą bezproblemowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oz 26.08.2009 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 W wysokości parteru nic nie zmieniliśmy , tylko tam, gdzie okna miały 150x140 i 120x140 (szer x wys) obniżyliśmy je o 10 cm w dół. Teraz są dokładnie 81 cm od wylewki, ale nie licząc parapetów (czyli do krawędzi otworu na okna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oz 26.08.2009 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 wysokość zachować parteru 256 Aniu, sprawdź, czy na pewno masz taką wysokość.. chyba raczej nie możliwe, żeby w tym samym projekcie były w dwóch różnych egzemplarzach inne wysokości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamar 26.08.2009 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Dokładnie sprawdziłam. Od ostatecznej wylewki jest 256 to z przekroju domu mi wynika. Skąd u was wzięło się 269? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamar 26.08.2009 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Wczoraj wykonawca chciał murować okna i wyszła taka akcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamar 26.08.2009 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Postaram się szybko zeskanować przekrój A-7 byśmy porównali różnicę. Macie możliwość przeskalowania swojego przekroju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 26.08.2009 07:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Prosz: http://lh6.ggpht.com/_4STjwinLOH8/SpTpuy7SOVI/AAAAAAAAB5Y/RhWYyCViVhE/s800/przekroj_A-A_wysokosci_kondygnacji.jpg Jak wół jest napisane +269, przy czym +0 jest na gotowej podłodze. Sprawdź dokładnie swój projekt. Może Ci zrobili babola w adaptacji? Chociaż nie sądzę, aby aż tak ingerowali w projekt bez Twojej wiedzy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamar 26.08.2009 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 http://foto2.m.onet.pl/_m/f10717e5b8bfff4f068945f010617432,12,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamar 26.08.2009 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 U mnie jest tak. Moje są prymulki3 ale to nie powinno mieć znaczenia bo tylko garaż jest w tej wersji a reszta powinna być taka sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts