aniamar 26.08.2009 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Architekt ma zadzwonić do mnie bo jeszcze drzwi garażowe u nas są dla malucha a nie na samochód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 26.08.2009 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 No niekoniecznie musi być to samo - to są różne budynki jednak. Faktem, że jest u Was trochę "przymało" na wysokości... Macie jeszcze szanse podnieść nieco budynek, czy już ni-hu-hu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamlotek 26.08.2009 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Martinezio mam pytanie do Ciebie ,udziel mi fachowej porady Chodzi mi o podłogę na piętrze, najpierw jest chudziak potem też daje się podwójną folię,na to styropian,ew.ogrzewanie podłogowe i jastrych . Aha i czy przed położeniem folii powinno się posmarować podłogę dysperbitem? Z góry dziękuję za odpowiedź Pozdrowienia dla Oz,która w ostatnim czasie zamilkła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 27.08.2009 06:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Martinezio mam pytanie do Ciebie ,udziel mi fachowej porady Chodzi mi o podłogę na piętrze, najpierw jest chudziak potem też daje się podwójną folię,na to styropian,ew.ogrzewanie podłogowe i jastrych . Aha i czy przed położeniem folii powinno się posmarować podłogę dysperbitem? Hmm... Chudziak na piętrze? Chyba chodzi Ci o strop? Chudziak jest tylko i wyłącznie na ziemi, bo on musi być podparty ciągle. W domu z piwnicą chudziak będzie w piwnicy Jeśli chodzi o strop nad parterem, to nie ma potrzeby smarować go dysperbitem. Dysperbit to ochrona przeciwwilgociowa, która zabezpiecza przed podsiąkaniem wody z gruntu - strop siłą rzeczy nie opiera się na gruncie, więc nie ma czego podsiąkać Natomiast chudziak należy wysmarować dysperbitem, a dodatkowo założyć dobrą izolację przeciwwodną w postaci papy termozgrzewalnej. Dopiero na to można folię (jak bardzo gruba - min. 0,3mm, to można dać 1 warstwę - cieńsze, np. zwykłą budowlaną to min. 2 warstwy), na folię styro, potem znów folia (przy ogrzewaniu podłogowym specjalna do podłogówki folia aluminiowana, rurki podłogówki, na to rzucić kratownice z drutu fi 3 i zalać jastrychem. Co na jastrych, to już nie wnikam, bo to kwestia gustu Pozdrowienia dla Oz,która w ostatnim czasie zamilkła Zamilkła, bo nie ma czasu na pogaduchy - robota goni Ale będąc w pracy poczytuje na pewno W imieniu Oz dziękuję i pozdrawiam wzajemnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamar 27.08.2009 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Cały dzień gonitwa. Sprawa ciągnie się od wtorku jak poszłam po wycenę okien. Murarze zaczęli już murować a ja nie wiedziałam czy chcę okna z P2 czy rolety zew. Wycena miała być dopiero na 22 w nocy. Kazałam, więc murować, ale nie robić nadproży. Chciałam okna mieć na wysokości 85-90 cm od docelowej podłogi. Jak zaczęli murować wyszedł problem, bo okazało się, że się nie zmieszczą.Postanowiłam podwyższyć kondygnację, ale bałam się o konsekwencję mojej decyzji. Po konsultacji z wami wyszło, że nie każda prymulka ma takie same wysokości. Telefony do architekta, co postanowiłam i czego się obawiam. Architekt stwierdził, że nie powinno się to aż tak bardzo rzucać w oczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamar 27.08.2009 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Zobaczymy jak to wyjdzie. To niewiarygodne, że taki problem wyszedł. Co to za projektant, który robi okna na wysokości 70 cm. Jakie on tam szafki przewidział? Powinien od razu projekt mebli dorzucać do takiego domu. Bo nie wszyscy rozumieją tej wizji co on chciał pokazać projektując ten dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamar 30.08.2009 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 Plam nie będzie widać. Gładko, że mucha nie siądzie. Gratuluję kawał dobrej roboty, uciekacie z najbrudniejszymi pracami, teraz to już tylko z górki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 31.08.2009 07:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 Dzięki, ale jeszcze kilka pomieszczeń jest do zrobienia :/ Na razie tylko 1 pokój zrobiony na szlif, oraz korytarz. Niestety, jeszcze kilka poprawek w szpachli trzeba zrobić, bo wyszły rowki :/ Co do brudnej roboty, to fakt. Po takim szlifowaniu człowiek wygląda jak młynarz A jeszcze jak gorąco, to pot rzeźbi w tej "mące" rowki i wtedy już w ogóle Texańska Masakra Piłą Mechaniczną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamlotek 31.08.2009 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 coraz ładniej i coraz mniej budowlanie,dom nabiera gładkości Nie dziwię się teraz,że Oz ma tak mało czasu,skoro tak cieżko pracujecie,trzymam kciuki za dalsze postepy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamar 07.09.2009 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 Martinezio gdzie zdjęcia robionej sypialni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 08.09.2009 07:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Ups Zapomniałem A wczoraj wieczorem właśnie skończyłem ten pokój... Miałem nawet zrobić dziś fotki, ale jakoś tak się ciężko wstawało Spróbuję pamiętać po południu, ale będą to już tylko fotki z wykonanego pomieszczenia... Dzisiaj będę szpachlował finiszem pokój Fransuła, to może wtedy popstrykamy coś niecoś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamlotek 14.09.2009 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 a co to za marazm tu zapanował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamlotek 14.09.2009 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 Martinezio gdzieś mi się o uszy obiło,że dziś masz swoje święto a więc wszystkiego naj.....,kumulacji w totka,oraz wykończenia domu http://www.fotoszok.pl/albums/userpics/13651/32_mini.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kurna Chata 16.09.2009 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 Z uśmiechem witam i zabieram się za czytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 16.09.2009 09:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 Z uśmiechem witam i zabieram się za czytanie Z uśmiechem zapraszam do lektury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fugazzi 17.09.2009 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 Fajne te poddasza Ci wyszly , ze zdjec widac ze dosyc wysokie poddasze macie i przestronne pokoje. Jak tam papierologia i swiadectwo energetyczne? Kiedy chcecie zamieszkac na 'legalu'? A barierki w balkonie robisz sam?? Mam pytanie o doswiadczenia z wylewkami - piszecie ze dlugo schly, chociaz pogoda mocno letnia byla. Jak teraz wygladaja? Troche je wygrzewacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 18.09.2009 06:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2009 Fajne te poddasza Ci wyszly , ze zdjec widac ze dosyc wysokie poddasze macie i przestronne pokoje. No w sumie całkiem przestronne - na wysokość to w ok. 250 cm wyszło I to uwzględniając podłogę na gotowo, czyli z panelami. Jak tam papierologia i swiadectwo energetyczne? Kiedy chcecie zamieszkac na 'legalu'? Papierologia już skompletowana i złożona do PINBu z datą 14.09.2009 AD. Teraz 21 dni czekania o obgryzania nerwowo pazurów, czy czepią się czegoś, czy nie... Jak nie, to po tych 3 tygodniach mieszkamy A barierki w balkonie robisz sam?? No można tak to ująć, choć spawanie robiłem z moim tatą (za co serdecznie mu dziękuję - wiem, ile to go kosztowało zdrowia). Ja do spawania mam 3 lewe ręce Jemu to lepiej wychodziło... Mam pytanie o doswiadczenia z wylewkami - piszecie ze dlugo schly, chociaz pogoda mocno letnia byla. Jak teraz wygladaja? Troche je wygrzewacie? Czy długo... W sumie to nie wiem. Wejść można było na nie już po kilku dniach. Jednak woda z nich wychodziła jeszcze długi czas. Wygrzewanie zrobiliśmy tak trochę ekspresowo, bo trzeba było łazienkę robić. Chyba tydzień czasu wygrzewaliśmy całość a powinno się ze 2 lub 3 nawet Na szczęście, na razie (puk puk) nic nie pęka... Jak wygląda wylewka teraz? No jak wyschnięty beton, lekko porowaty. Gdzieniegdzie się powierzchniowo wykrusza i robią się takie jakby wżery. Mi to nie przeszkadza, bo na to i tak przyjdą płytki i panele Zastanawiam się tylko, czy nie zasmarować tych wżerów jakimś gruntem cementowym pod panele, aby pianki nie wygryzało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fugazzi 21.09.2009 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 wylewki mieliscie w maju, a kiedy kladziecie panele? pytam, bo czytam rozne straszne opinie na forum, ze 4 miesiace po wylewkach i posadzka nie nadaje sie jeszcze do polozenia parkietu a u nas w czesci parteru bedzie parkiet, a w czesci plytki i podlogowka. wiec juz tak przyszlosciowo zastanawiam sie ile bedziemy czekac na polozenia tych dech wylewki planuje ok 5-10 pazdziernika, wszystko w rekach hydraulikow... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 21.09.2009 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 wylewki mieliscie w maju, a kiedy kladziecie panele? pytam, bo czytam rozne straszne opinie na forum, ze 4 miesiace po wylewkach i posadzka nie nadaje sie jeszcze do polozenia parkietu No panele zaczniemy kłaść już chyba w tym tygodniu, jak tylko oz upora się z malowaniem pokoju Franciszka Przed ułożeniem drewna na podłodze warto się upewnić, że ta jest sucha i nie zawiera w sobie wilgoci, która mogła by wypaczać drewno. Dlatego dobrze jest odczekać kilka m-cy. 4 to trochę za dużo, IMO. Można tę wilgoć sprawdzić przy wygrzewaniu wylewek, jeśli masz podłogówkę w tym miejscu - robisz sobie kwadrat 1m x 1m z folii budowlanej, lub paroizolacyjnej i naklejasz go taśmą jakąś na wylewkę. Wylewka jest mokra dopóty, dopóki na wewnętrznej stronie folii wykrapla się woda i jest różnica w kolorze wylewki pod folią i resztą. W praktyce po wygrzewaniu podłogi są już suche, a resztę wyciąga pył budowlany a u nas w czesci parteru bedzie parkiet, a w czesci plytki i podlogowka. wiec juz tak przyszlosciowo zastanawiam sie ile bedziemy czekac na polozenia tych dech wylewki planuje ok 5-10 pazdziernika, wszystko w rekach hydraulikow... Hmm... A na zimę uruchamiacie ogrzewanie? Jeśli tak, to spoko oko - zrób jak napisałem powyżej i skonsultuj się jeszcze z wykonawcą parkietu - on będzie wiedział co i jak. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fugazzi 21.09.2009 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 to bylo nie bylo Wasze wylewki maja juz 4 miesiace mysle, ze na zime bedzie ogrzewanie w jakiejs formie, czy bedzie to docelowy piec to jeszcze nie wiem. ale zanim pojda wylewki to robimy izolacje, zgodnie z Twoja instrukcja pare postow wyzej wzajemnie powodzenia w panelach, bede obserwowal postepy bo mnie to tez czeka, ale dopiero w przyszlym roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts