Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prymulkowa przygoda - komentarze.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 229
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Martinezio mam pytanie do Ciebie ,udziel mi fachowej porady :) Chodzi mi o podłogę na piętrze, najpierw jest chudziak potem też daje się podwójną folię,na to styropian,ew.ogrzewanie podłogowe i jastrych :roll: . Aha i czy przed położeniem folii powinno się posmarować podłogę dysperbitem?

Z góry dziękuję za odpowiedź :lol:

Pozdrowienia dla Oz,która w ostatnim czasie zamilkła :roll:

Martinezio mam pytanie do Ciebie ,udziel mi fachowej porady :) Chodzi mi o podłogę na piętrze, najpierw jest chudziak potem też daje się podwójną folię,na to styropian,ew.ogrzewanie podłogowe i jastrych :roll: . Aha i czy przed położeniem folii powinno się posmarować podłogę dysperbitem?

Hmm... Chudziak na piętrze? :o Chyba chodzi Ci o strop? Chudziak jest tylko i wyłącznie na ziemi, bo on musi być podparty ciągle. W domu z piwnicą chudziak będzie w piwnicy ;)

Jeśli chodzi o strop nad parterem, to nie ma potrzeby smarować go dysperbitem. Dysperbit to ochrona przeciwwilgociowa, która zabezpiecza przed podsiąkaniem wody z gruntu - strop siłą rzeczy nie opiera się na gruncie, więc nie ma czego podsiąkać ;) Natomiast chudziak należy wysmarować dysperbitem, a dodatkowo założyć dobrą izolację przeciwwodną w postaci papy termozgrzewalnej. Dopiero na to można folię (jak bardzo gruba - min. 0,3mm, to można dać 1 warstwę - cieńsze, np. zwykłą budowlaną to min. 2 warstwy), na folię styro, potem znów folia (przy ogrzewaniu podłogowym specjalna do podłogówki folia aluminiowana, rurki podłogówki, na to rzucić kratownice z drutu fi 3 i zalać jastrychem.

Co na jastrych, to już nie wnikam, bo to kwestia gustu :lol:

Pozdrowienia dla Oz,która w ostatnim czasie zamilkła :roll:

Zamilkła, bo nie ma czasu na pogaduchy - robota goni :roll: Ale będąc w pracy poczytuje na pewno ;) W imieniu Oz dziękuję i pozdrawiam wzajemnie :lol:

Cały dzień gonitwa. Sprawa ciągnie się od wtorku jak poszłam po wycenę okien. Murarze zaczęli już murować a ja nie wiedziałam czy chcę okna z P2 czy rolety zew. Wycena miała być dopiero na 22 w nocy. Kazałam, więc murować, ale nie robić nadproży. Chciałam okna mieć na wysokości 85-90 cm od docelowej podłogi. Jak zaczęli murować wyszedł problem, bo okazało się, że się nie zmieszczą.

Postanowiłam podwyższyć kondygnację, ale bałam się o konsekwencję mojej decyzji. Po konsultacji z wami wyszło, że nie każda prymulka ma takie same wysokości. Telefony do architekta, co postanowiłam i czego się obawiam. Architekt stwierdził, że nie powinno się to aż tak bardzo rzucać w oczy.

Zobaczymy jak to wyjdzie. To niewiarygodne, że taki problem wyszedł. Co to za projektant, który robi okna na wysokości 70 cm. :o :o :o :o

Jakie on tam szafki przewidział? Powinien od razu projekt mebli dorzucać do takiego domu. :wink: :wink: :wink: :wink:

Bo nie wszyscy rozumieją tej wizji co on chciał pokazać projektując ten dom.

Dzięki, ale jeszcze kilka pomieszczeń jest do zrobienia :/ Na razie tylko 1 pokój zrobiony na szlif, oraz korytarz. Niestety, jeszcze kilka poprawek w szpachli trzeba zrobić, bo wyszły rowki :/

Co do brudnej roboty, to fakt. Po takim szlifowaniu człowiek wygląda jak młynarz :lol: A jeszcze jak gorąco, to pot rzeźbi w tej "mące" rowki i wtedy już w ogóle Texańska Masakra Piłą Mechaniczną :lol:

Ups :oops: Zapomniałem :oops:

A wczoraj wieczorem właśnie skończyłem ten pokój... Miałem nawet zrobić dziś fotki, ale jakoś tak się ciężko wstawało :roll:

Spróbuję pamiętać po południu, ale będą to już tylko fotki z wykonanego pomieszczenia...

Dzisiaj będę szpachlował finiszem pokój Fransuła, to może wtedy popstrykamy coś niecoś ;)

Fajne te poddasza Ci wyszly :), ze zdjec widac ze dosyc wysokie poddasze macie i przestronne pokoje.

Jak tam papierologia i swiadectwo energetyczne? Kiedy chcecie zamieszkac na 'legalu'? :wink:

A barierki w balkonie robisz sam??

Mam pytanie o doswiadczenia z wylewkami - piszecie ze dlugo schly, chociaz pogoda mocno letnia byla. Jak teraz wygladaja? Troche je wygrzewacie?

Fajne te poddasza Ci wyszly :), ze zdjec widac ze dosyc wysokie poddasze macie i przestronne pokoje.

No w sumie całkiem przestronne - na wysokość to w ok. 250 cm wyszło :) I to uwzględniając podłogę na gotowo, czyli z panelami.

Jak tam papierologia i swiadectwo energetyczne? Kiedy chcecie zamieszkac na 'legalu'? :wink:

Papierologia już skompletowana i złożona do PINBu z datą 14.09.2009 AD. :D

Teraz 21 dni czekania o obgryzania nerwowo pazurów, czy czepią się czegoś, czy nie... Jak nie, to po tych 3 tygodniach mieszkamy :)

A barierki w balkonie robisz sam??

No można tak to ująć, choć spawanie robiłem z moim tatą (za co serdecznie mu dziękuję - wiem, ile to go kosztowało zdrowia). Ja do spawania mam 3 lewe ręce :oops: Jemu to lepiej wychodziło...

Mam pytanie o doswiadczenia z wylewkami - piszecie ze dlugo schly, chociaz pogoda mocno letnia byla. Jak teraz wygladaja? Troche je wygrzewacie?

Czy długo... W sumie to nie wiem. Wejść można było na nie już po kilku dniach. Jednak woda z nich wychodziła jeszcze długi czas. Wygrzewanie zrobiliśmy tak trochę ekspresowo, bo trzeba było łazienkę robić. Chyba tydzień czasu wygrzewaliśmy całość :oops: a powinno się ze 2 lub 3 nawet ;) Na szczęście, na razie (puk puk) nic nie pęka...

Jak wygląda wylewka teraz? No jak wyschnięty beton, lekko porowaty. Gdzieniegdzie się powierzchniowo wykrusza i robią się takie jakby wżery. Mi to nie przeszkadza, bo na to i tak przyjdą płytki i panele ;)

Zastanawiam się tylko, czy nie zasmarować tych wżerów jakimś gruntem cementowym pod panele, aby pianki nie wygryzało...

wylewki mieliscie w maju, a kiedy kladziecie panele? pytam, bo czytam rozne straszne opinie na forum, ze 4 miesiace po wylewkach i posadzka nie nadaje sie jeszcze do polozenia parkietu :o

a u nas w czesci parteru bedzie parkiet, a w czesci plytki i podlogowka. wiec juz tak przyszlosciowo zastanawiam sie ile bedziemy czekac na polozenia tych dech :-? wylewki planuje ok 5-10 pazdziernika, wszystko w rekach hydraulikow...

wylewki mieliscie w maju, a kiedy kladziecie panele? pytam, bo czytam rozne straszne opinie na forum, ze 4 miesiace po wylewkach i posadzka nie nadaje sie jeszcze do polozenia parkietu :o

No panele zaczniemy kłaść już chyba w tym tygodniu, jak tylko oz upora się z malowaniem pokoju Franciszka ;)

Przed ułożeniem drewna na podłodze warto się upewnić, że ta jest sucha i nie zawiera w sobie wilgoci, która mogła by wypaczać drewno. Dlatego dobrze jest odczekać kilka m-cy. 4 to trochę za dużo, IMO. Można tę wilgoć sprawdzić przy wygrzewaniu wylewek, jeśli masz podłogówkę w tym miejscu - robisz sobie kwadrat 1m x 1m z folii budowlanej, lub paroizolacyjnej i naklejasz go taśmą jakąś na wylewkę.

Wylewka jest mokra dopóty, dopóki na wewnętrznej stronie folii wykrapla się woda i jest różnica w kolorze wylewki pod folią i resztą.

W praktyce po wygrzewaniu podłogi są już suche, a resztę wyciąga pył budowlany :lol:

a u nas w czesci parteru bedzie parkiet, a w czesci plytki i podlogowka. wiec juz tak przyszlosciowo zastanawiam sie ile bedziemy czekac na polozenia tych dech :-? wylewki planuje ok 5-10 pazdziernika, wszystko w rekach hydraulikow...

Hmm... A na zimę uruchamiacie ogrzewanie? Jeśli tak, to spoko oko - zrób jak napisałem powyżej i skonsultuj się jeszcze z wykonawcą parkietu - on będzie wiedział co i jak.

Powodzenia :)

to bylo nie bylo Wasze wylewki maja juz 4 miesiace :)

mysle, ze na zime bedzie ogrzewanie w jakiejs formie, czy bedzie to docelowy piec to jeszcze nie wiem.

ale zanim pojda wylewki to robimy izolacje, zgodnie z Twoja instrukcja pare postow wyzej :D

wzajemnie powodzenia w panelach, bede obserwowal postepy bo mnie to tez czeka, ale dopiero w przyszlym roku :wink: