Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prymulkowa przygoda - komentarze.

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 229
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jestem na etapie wyboru okien i tak się zastanawiam jak przyjdą mierzyć otwory okienne to ile mam im powiedzieć, aby zostawili przestrzeni nad drzwiami balkonowymi pod przyszłą wylewkę. Przewiduję na parterze ogrzewanie podłogowe i płytki w salonie. Na poddaszu ogrzewanie podłogowe tylko w łazience, w pokojach panele.

Wylewkę robisz _nad_ drzwiami? :o :lol:

Najlepiej tyle, ile w projekcie. Wszystko zależy, jak grubo styro chcesz dać (min. 10 cm polecam). Od tego uzależniona jest grubość warstwy jastrychu. U mnie wyszło 6-7cm, czyli razem warstwa ma grubość 17cm + okładzina (6mm płytki + 4mm kleju, lub 8mm panele + 3mm podkładu).

Chodzi mi o to, na jakiej wysokości muszą zamontować okna tarasowe (balkonowe), aby nie były za wysoko i później nie nadlewać dodatkowo stopniem, albo gorzej będą za nisko i na panele już nie starczy miejsca, bo by się drzwi nie otwierały. Dodatkowo chcemy mieć niski próg, więc musimy mieć do milimetra wyliczone, aby się nie okazało, że zapłaciliśmy za niego a i tak musielibyśmy nogi wysoko podnosić.

Na poddaszu to co innego - na dole styropian ma za zadanie izolować termicznie, dlatego min. 10 cm (2 warstwy po 5cm, warstwy układane z przesunięciem względem siebie). Na poddaszu ma tylko za zadanie izolować akustycznie, więc 5 cm spokojnie starcza.

U mnie w projekcie jest ogrzewanie podłogowe. Nie wiem, dlaczego nie miało by być go u Ciebie... Sprawdź sobie część poświęconą instalacji grzewczej :)

Jeśli chodzi o niski próg drzwi, to fakt - musi być wyliczone b. dokładnie, a i montaż musi być bardzo dokładny. My mamy standardowy próg, dlatego nie było takiego ciśnienia.

Dodatkowo budowane wg projektu, a i tak trzeba było nadlać wylewki nie 6 cm, a 7, bo poziom tak się różnił. Na poddaszu ponadto musieliśmy zrobić stopnie 3cm przy wyjściach na balkon. Inaczej by wylewka za gruba wyszła.

Cóż, nam to nie przeszkadza, tylko kłopot z wykończeniem tego (myślę, że okleję to płytkami i wykończę jakim silikonem :roll: ).

To teraz mam jaśniej w głowie. Zastanawiam się jak te okna się zachowają przez cały rok bez wylewki, bo kasy nam na razie nie starczy na całą instalację od razu. Teraz w styczniu są dobre ceny na okna, ale ich promocja trwa do 15.01.10 lub do końca stycznia więc muszę się spieszyć z wyborem. Sądzę, że nie będzie problemu bo będą dobrze podparte.

Projektu nie mam przy sobie, bo leży u architekta, bo musi złożyć pismo do starostwa, bo w czasie budowy zrobiliśmy poprawkę i teraz musi się wszystko zgadzać. Niestety musi to wrysować konstruktor a tu mogą być schody, bo on to wszystko robi z takim mozołem, że mi się nóż w kieszeni otwiera.

Projektu nie mam przy sobie, bo leży u architekta, bo musi złożyć pismo do starostwa, bo w czasie budowy zrobiliśmy poprawkę i teraz musi się wszystko zgadzać. Niestety musi to wrysować konstruktor a tu mogą być schody, bo on to wszystko robi z takim mozołem, że mi się nóż w kieszeni otwiera.

A pisałaś o zgodę na poprawki do architekta?

A pisałaś o zgodę na poprawki do architekta?

Tak wszystko było już uzgodnione bo on naniósł poprawki jak dostaliśmy już pozwolenie.

• 2 months później...

Forum, jak forum - idzie się przyzwyczaić ;) Jestem forumowiczem nie tylko na FM, ale i na wielu innych, z racji swojej profesji, więc nie widzę kłopotów z adaptacją ;)

Szata trochę za czerwona, ale reszta jest ok. Interfejs całkiem przyjemny, IMO. Co do funkcjonowania strony zaczekam, aż się skrystalizuje wszystko, bo póki co to jeszcze jest w fazie beta, więc zmiany będą. Oby na lepsze :)

• 8 months później...
  • 4 months później...
  • 7 months później...