Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PIWNICA piwnice - izolacje przeciwwodne, izolacja, hydroizolacja

Gość

Recommended Posts

Mam ogromny problem z wilgocią w piwnicy

Dom kupiliśmy z gotowym podpiwniczeniem gdzie źle została wykonana izolacja pozioma.

W zeszłym roku robiliśmy w piwnicy posadzki i niestety posłuchaliśmy się rad naszych fachowców i jako izolację daliśmy jedynie dwa razy folię budowlaną.

Skutek tego jest taki, że po każdym deszczu we wszystkich narożnikach przedostaje sie wilgoć.

Chcemy to teraz zaizolować ale ponieważ w tej piwnicy wilgoć utrzymuje się stale nie można dać izolacji na gorąco (lepik odchodzi od ściany)

Czy ktoś mógłby mi polecić dobrą izolację na zimno do stosowania wewnątrz pomieszczeń.

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A jest drenaż opaskowy? Zacznijcie od tego, potem sprawdźcie, czy woda z rynien nie wpada pod dom. następnie należy zciągnąć plytki, jezeli wylewka jest w zlym stanie - skuć, zrobić ewentualny drenaż przez środek piwnicy, hudziak, papa termozgrzewalna wychodząca na sciany fundamentowe, potem folia, styropian i koncowa wylewka.

Sprawdźcie też jak wysoki jest u Was poziom wód gruntowych.

• 5 months później...
  • 3 weeks później...

jakiej grubości użyłaś papy termozgrzewalnej ? , w jakiej kolejności kładłaś papę na posadzkę piwnicy ?

ja widze to tak:

wylewam fundament , wewnątrz wylewam chudy beton , na niego kładę papę zakładając ją na fundament , i na nia wylewam posadzke , czy jeszcze gdzieś pomiędzy dać folię ?

i czy pod papę na ścianach dać np abizol ?

czy papa termo... jest lepsza od folii kubełkowej ?, to że jest dwa rzay droższa to wiem , ale czy na prawde jest sens ją stosować ?

jakiej grubości użyłaś papy termozgrzewalnej ? , w jakiej kolejności kładłaś papę na posadzkę piwnicy ?

ja widze to tak:

wylewam fundament , wewnątrz wylewam chudy beton , na niego kładę papę zakładając ją na fundament , i na nia wylewam posadzke , czy jeszcze gdzieś pomiędzy dać folię ?

i czy pod papę na ścianach dać np abizol ?

czy papa termo... jest lepsza od folii kubełkowej ?, to że jest dwa rzay droższa to wiem , ale czy na prawde jest sens ją stosować ?

• 3 years później...

piwnica 1/1 w ziemi

sciany z bloczkow fundamentowych

wody gruntowe ponad 1 metr ponizej poziomu posadzki piwnicy nawet w deszczowe miesiace

kupilet dysperbit DN - rozcienczylem 1:1 z woda i zagrunowalem fundamenty co beda zasypane ziemia

w planie jeszcze:

- cos izolujacego na co mozna przykleic styropian (za posrednictwem kleju lub bezposrednio

- styropian 10 moze z zakladka a moze ez

- siatka i klej

- cos izolujacego - jakies geste czarne mazidlo co czesto widuje

- czarna folia jak wytlaczanka od jajek

Napiszcie co jest zle i jak sie dokladnie nazywa to cos co powinienem kupic bo majstry buduja a proste tamaty wykonac mam ja

izolacje chce zrobic sam aby zaoszczedzic ich czas i stad te lamerskie pewnie pytanie

Izolacja to niejest jakiś tam lamerski temat , to bardzo poważna operacja , jak się na tym nie znasz , może Cię to póżniej drogo kosztować , lepiej zleć to komuś znającemu się na rzeczy :wink:

"proste tematy" - "lamerskie pytania" , nie "lamerskie pytania"

i nie przesadzajmy, to nie pilotaz samolotu, izolację pionowa fundamentu przy odrobinie wiedzy i umiejetności można wykonac poprawnie samemu

U mnie podobna sytuacja.

Zrobiłem tak:

1.Bloczki betonowe.

2.Wyrównanie zaprawy pomiędzy bloczkami - w miarę równa powierzchnia.

3.EmulbitEko podkładowy 2x

4. EmulbitEko nawierzchniowy 2x.

5 EmulbitEko Styrklej 2x.

6.Styropian FS20 gr. 12 cm na klej

7. Siatka z klejem.

8. EmulbitEko podkładowy 1x

9. EmulbitEko nawierzchniowy 1x

10 EmulbitEko styrklej 1x - do wysokości 0,5 m ponad poziom ław fundamentowych.

11. Obsypanie piachem.

Wszystkie łączenia są smarowane podwójnie (w szczególności styk ściany z ławą).

Wykonawca tylko kręcił głową, że jeszcze tak nie robił - tyle warstw.

Ale chce wiedzieć, że zrobiłem wszystko żeby odciąć się od wody. Co z tego wyjdzie zobaczymy z czasem.

U mnie podobna sytuacja.

Zrobiłem tak:

...... OPIS ........

Wykonawca tylko kręcił głową, że jeszcze tak nie robił - tyle warstw.

Ale chce wiedzieć, że zrobiłem wszystko żeby odciąć się od wody. Co z tego wyjdzie zobaczymy z czasem.

Dzieki

wlasnie o cos takiego mi chodzilo i jaki jedyny w sumie zrozumialem moje, wydawac by sie moglo, proste pytanie

Moim wykonawca jest tesc i jak mu to przeczytam to powie ze glupi jestem i na bagnach sie nie buduje :lol:

poprosze moze o jakas wersje nieco oszczedniejeza i moze bardziej standardowa

zreszta moj dom stoi na styku 4,00m do granicy dzialki a jak tyle warstw mazidla napakuje to moze za bardzo sie zblize :wink:

dzieki

i cos z tej samej beczki, jeśłi mam działkę na której chcę aby dom był podpiwniczony i chcę sprawdzić jak wysoko podchodzi woda, to jest jakiś na to sposób "tradycyjny" aby to sprawdzić

pytam dlatego ze działce tej dość wysoko podchodzi woda -tak mówią

a w ustaleniu warunków mam podane, że piwnice mogą być tylko metr nad ziemią

a w takiej syutacji czy jest sens robic piwnice przy wysokiej wodzie czy są możliwości techniczne aby porblem wysokiej wody wykluczyć

piwnica 1/1 w ziemi

sciany z bloczkow fundamentowych

wody gruntowe ponad 1 metr ponizej poziomu posadzki piwnicy nawet w deszczowe miesiace

kupilet dysperbit DN - rozcienczylem 1:1 z woda i zagrunowalem fundamenty co beda zasypane ziemia

w planie jeszcze:

- cos izolujacego na co mozna przykleic styropian (za posrednictwem kleju lub bezposrednio

- styropian 10 moze z zakladka a moze ez

- siatka i klej

- cos izolujacego - jakies geste czarne mazidlo co czesto widuje

- czarna folia jak wytlaczanka od jajek

Napiszcie co jest zle i jak sie dokladnie nazywa to cos co powinienem kupic bo majstry buduja a proste tamaty wykonac mam ja

izolacje chce zrobic sam aby zaoszczedzic ich czas i stad te lamerskie pewnie pytanie