Szef23 09.09.2008 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 Planuje wykonac wiate na drugi samochod Dach bedzie ze spadkiem w kierunku od elewacji pokryty dachowka cementowa Chcialbym wykonac to w nastepujacy sposob Nizsza czesc wiaty wesprzec na drewnianych belkach Wyzsza polaczyc kotwami ze sciana budynku - konkretnie ze stropem - i podeprzec dodatkowo belkami przy samej scianie Polaczenie planuje wykonac w nastepujacy sposob Wywiercic w czole stropu ( dlugosc 6,8m) 8 otworow o glebokosci 15cm na nagwintowane prety fi 12 Wbic w nie kolki rozporowe ( 10 cm dl ) Zakleic klejem szybkowiazacym do kotwienia itp Wkrecic pret z nakretka tak zeby weszla wewnatrz otworu i znow zakleic klejem. Na wystajace szpilki nalozyc po 22 cm ( styropian 20cm) kostce drewnianej a do okola obrobic styropianem . Do wystajacych szpilek przykrecic belke tak zeby oparla sie o delikatnie wystajace z elewacji drewniane kostki Od spodu podeprzec belke drewnianymi slupami Na belce oprzec krokwie Nabic deskowanie , laty , polozyc dachowke , zrobic obrobke blacharska przy styku z elewacja Co sadzicie o takim rozwiazaniu Zda to egzamin ??Co sadzicie o sposobie mocowania kotew w stropie ?? Bawic sie w kolki i kleje czy lepiej zainwestowac w zaprawe iniekcyjna np Winyloestrowa lub Hilti HFX i poprostu wywiercic otwory wstrzyknac zaprawe i wlozyc kotwy ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 09.09.2008 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 Planuje wykonac wiate na drugi samochod Dach bedzie ze spadkiem w kierunku od elewacji pokryty dachowka cementowa Chcialbym wykonac to w nastepujacy sposob Nizsza czesc wiaty wesprzec na drewnianych belkach Wyzsza polaczyc kotwami ze sciana budynku - konkretnie ze stropem - i podeprzec dodatkowo belkami przy samej scianie Polaczenie planuje wykonac w nastepujacy sposob Wywiercic w czole stropu ( dlugosc 6,8m) 8 otworow o glebokosci 15cm na nagwintowane prety fi 12 Wbic w nie kolki rozporowe ( 10 cm dl ) Zakleic klejem szybkowiazacym do kotwienia itp Wkrecic pret z nakretka tak zeby weszla wewnatrz otworu i znow zakleic klejem. Na wystajace szpilki nalozyc po 22 cm ( styropian 20cm) kostce drewnianej a do okola obrobic styropianem . Do wystajacych szpilek przykrecic belke tak zeby oparla sie o delikatnie wystajace z elewacji drewniane kostki Od spodu podeprzec belke drewnianymi slupami Na belce oprzec krokwie Nabic deskowanie , laty , polozyc dachowke , zrobic obrobke blacharska przy styku z elewacja Co sadzicie o takim rozwiazaniu Zda to egzamin ?? Co sadzicie o sposobie mocowania kotew w stropie ?? Bawic sie w kolki i kleje czy lepiej zainwestowac w zaprawe iniekcyjna np Winyloestrowa lub Hilti HFX i poprostu wywiercic otwory wstrzyknac zaprawe i wlozyc kotwy ???? wygląda rozsądnie.... jeśli koszt kołków chemicznych nie jest jakiś szokujący, to ja bym się w samoróbki nie bawił..... też chcę zrobić coś takiego, ale ma być to wiata przy nieocieplanym garażu, więc przewiercę tylko ścianę na wylot i przykręcę na śrubach dechę wprost do ściany......proste! interesują mnie natomiast inne kwestie: 1. jak najlepiej mocować potem słupy wiaty w ziemię? 2. jak dalej łączyć ze sobą resztę wiaty - krokwie , itp ? ktoś ma może jakieś schematy, czy zdjęcia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szef23 09.09.2008 16:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 1Slupy mozna postawic na betonowych podmorowkach i zespolic kontownikami z blach ocynkowanej 2 Popatrz na konstrukcje dachu i przekopiuj ja na wiate Na pionowych slupkach kladziemy belke Krokwie opieramy na pozimej belce na slupkach i przy scianie ( nalezy wyciac zaciecia ) Na krokwie bijemy deskowanie Polaczenia mozna wzmocnic ocynkowanymi kontownikami z blachy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 09.09.2008 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 1Slupy mozna postawic na betonowych podmorowkach i zespolic kontownikami z blach ocynkowanej 2 Popatrz na konstrukcje dachu i przekopiuj ja na wiate Na pionowych slupkach kladziemy belke Krokwie opieramy na pozimej belce na slupkach i przy scianie ( nalezy wyciac zaciecia ) Na krokwie bijemy deskowanie Polaczenia mozna wzmocnic ocynkowanymi kontownikami z blachy kątowników właśnie wolałbym uniknąć.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szef23 09.09.2008 17:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 W takim razie zostaja same zaciecia i gwozdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 09.09.2008 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 W takim razie zostaja same zaciecia i gwozdzie raczej zastosuję jakieś solidne śruby i wkręty..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szef23 09.09.2008 17:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 raczej zastosuję jakieś solidne śruby i wkręty..... Faktycznie To lepsze rozwiazanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil19841 28.04.2021 05:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2021 Cześć Jak mam zamontować belkę nośna do ściany z dziurawki u220 pokrytej 15cm styropianem. Wymiary wiaty 450/350 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
key1 28.04.2021 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2021 najprościej niech belka będzie niezależna od tej ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil19841 29.04.2021 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2021 czyli co mam zrobić? Wywiercić w ścianie miejsce na kotwy chcemiczne i nałożyć na nią belkę? A może zwykłe kołki rozporowe? A może wydłubać styropian i zrobić miejsce na belkę i zamontować bezpośrednio do muru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil19841 29.04.2021 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2021 czyli co mam zrobić? Wywiercić w ścianie miejsce na kotwy chcemiczne i nałożyć na nią belkę? A może zwykłe kołki rozporowe? A może wydłubać styropian i zrobić miejsce na belkę i zamontować bezpośrednio do muru Wiem o co chodzi postawić ją na słupkach przy ścianie. Wolałbym inaczej, najlepiej bez tych słupków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
key1 29.04.2021 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2021 jeśli nie chcesz słupów to musisz zrobić odpowiednie stelaże, mocowane do ściany, na których ta belka mogłaby się oprzeć. na samych kotwach na pewno nie może Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 29.04.2021 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2021 Czy belki nie można przymocować do ściany (w miejscu gdzie jest betonowy strop) przy pomocy stalowej kotwy rozporowej?Przecież to ma niesamowitą wytrzymałość? Jest proste i tanie.Gorzej jeżeli chcemy mocować do ściany w miejscu w którym jest pustak szczelinowy, wówczas chyba kotwy chemiczne byłyby lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 29.04.2021 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2021 Cześć Jak mam zamontować belkę nośna do ściany z dziurawki u220 pokrytej 15cm styropianem. Wymiary wiaty 450/350 Nie mam dziurawki ale mam silikat drążony i wiatę na auto dostawioną do ściany z 20cm izolacją. Zrobiłem takie obejmy na belki i działa, wiata stoi 4 rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil19841 30.04.2021 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2021 W sumie to dobry pomysł z tym stropem gorzej jak to wywiercić jak tam nie tylko Beton, ale i prety. Do dziurawki by było szybciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts