Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wiata na samochod - mocowanie kotew

Szef23

Recommended Posts

Planuje wykonac wiate na drugi samochod

Dach bedzie ze spadkiem w kierunku od elewacji pokryty dachowka cementowa

Chcialbym wykonac to w nastepujacy sposob

Nizsza czesc wiaty wesprzec na drewnianych belkach

Wyzsza polaczyc kotwami ze sciana budynku - konkretnie ze stropem - i podeprzec dodatkowo belkami przy samej scianie

Polaczenie planuje wykonac w nastepujacy sposob

Wywiercic w czole stropu ( dlugosc 6,8m) 8 otworow o glebokosci 15cm na nagwintowane prety fi 12 Wbic w nie kolki rozporowe ( 10 cm dl ) Zakleic klejem szybkowiazacym do kotwienia itp Wkrecic pret z nakretka tak zeby weszla wewnatrz otworu i znow zakleic klejem.

Na wystajace szpilki nalozyc po 22 cm ( styropian 20cm) kostce drewnianej a do okola obrobic styropianem .

Do wystajacych szpilek przykrecic belke tak zeby oparla sie o delikatnie wystajace z elewacji drewniane kostki

Od spodu podeprzec belke drewnianymi slupami

Na belce oprzec krokwie

Nabic deskowanie , laty , polozyc dachowke , zrobic obrobke blacharska przy styku z elewacja

Co sadzicie o takim rozwiazaniu Zda to egzamin ??

Co sadzicie o sposobie mocowania kotew w stropie ?? Bawic sie w kolki i kleje czy lepiej zainwestowac w zaprawe iniekcyjna np Winyloestrowa lub Hilti HFX

i poprostu wywiercic otwory wstrzyknac zaprawe i wlozyc kotwy ????

Planuje wykonac wiate na drugi samochod

Dach bedzie ze spadkiem w kierunku od elewacji pokryty dachowka cementowa

Chcialbym wykonac to w nastepujacy sposob

Nizsza czesc wiaty wesprzec na drewnianych belkach

Wyzsza polaczyc kotwami ze sciana budynku - konkretnie ze stropem - i podeprzec dodatkowo belkami przy samej scianie

Polaczenie planuje wykonac w nastepujacy sposob

Wywiercic w czole stropu ( dlugosc 6,8m) 8 otworow o glebokosci 15cm na nagwintowane prety fi 12 Wbic w nie kolki rozporowe ( 10 cm dl ) Zakleic klejem szybkowiazacym do kotwienia itp Wkrecic pret z nakretka tak zeby weszla wewnatrz otworu i znow zakleic klejem.

Na wystajace szpilki nalozyc po 22 cm ( styropian 20cm) kostce drewnianej a do okola obrobic styropianem .

Do wystajacych szpilek przykrecic belke tak zeby oparla sie o delikatnie wystajace z elewacji drewniane kostki

Od spodu podeprzec belke drewnianymi slupami

Na belce oprzec krokwie

Nabic deskowanie , laty , polozyc dachowke , zrobic obrobke blacharska przy styku z elewacja

Co sadzicie o takim rozwiazaniu Zda to egzamin ??

Co sadzicie o sposobie mocowania kotew w stropie ?? Bawic sie w kolki i kleje czy lepiej zainwestowac w zaprawe iniekcyjna np Winyloestrowa lub Hilti HFX

i poprostu wywiercic otwory wstrzyknac zaprawe i wlozyc kotwy ????

wygląda rozsądnie.... jeśli koszt kołków chemicznych nie jest jakiś szokujący, to ja bym się w samoróbki nie bawił.....

też chcę zrobić coś takiego, ale ma być to wiata przy nieocieplanym garażu, więc przewiercę tylko ścianę na wylot i przykręcę na śrubach dechę wprost do ściany......proste!

interesują mnie natomiast inne kwestie:

1. jak najlepiej mocować potem słupy wiaty w ziemię?

2. jak dalej łączyć ze sobą resztę wiaty - krokwie , itp ? ktoś ma może jakieś schematy, czy zdjęcia ?

1Slupy mozna postawic na betonowych podmorowkach i zespolic kontownikami z blach ocynkowanej

2 Popatrz na konstrukcje dachu i przekopiuj ja na wiate :)

Na pionowych slupkach kladziemy belke Krokwie opieramy na pozimej belce na slupkach i przy scianie ( nalezy wyciac zaciecia ) Na krokwie bijemy deskowanie Polaczenia mozna wzmocnic ocynkowanymi kontownikami z blachy

1Slupy mozna postawic na betonowych podmorowkach i zespolic kontownikami z blach ocynkowanej

2 Popatrz na konstrukcje dachu i przekopiuj ja na wiate :)

Na pionowych slupkach kladziemy belke Krokwie opieramy na pozimej belce na slupkach i przy scianie ( nalezy wyciac zaciecia ) Na krokwie bijemy deskowanie Polaczenia mozna wzmocnic ocynkowanymi kontownikami z blachy

kątowników właśnie wolałbym uniknąć....

• 12 years później...
czyli co mam zrobić? Wywiercić w ścianie miejsce na kotwy chcemiczne i nałożyć na nią belkę? A może zwykłe kołki rozporowe? A może wydłubać styropian i zrobić miejsce na belkę i zamontować bezpośrednio do muru

Wiem o co chodzi postawić ją na słupkach przy ścianie. Wolałbym inaczej, najlepiej bez tych słupków

Czy belki nie można przymocować do ściany (w miejscu gdzie jest betonowy strop) przy pomocy stalowej kotwy rozporowej?

Przecież to ma niesamowitą wytrzymałość? Jest proste i tanie.

Gorzej jeżeli chcemy mocować do ściany w miejscu w którym jest pustak szczelinowy, wówczas chyba kotwy chemiczne byłyby lepsze.