Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sciana szczytowa vs krowie

edde

Recommended Posts

nieuchronnie zbliża sie murowanie ścian szczytowych i pojawił sie problem: do jakiej wsokości wzgledem krowki murować taka ścianę? jedni mówią do gornej krawędzi krokwi, inni do dolnej, jest też opcja 10 cm poniżej górnej krawędzi tak aby pomiedzy folię a ścianę wsadzić 10 cm styro, która metoda jest "najprawidłowiejsza" ?

Izolacjia jaka będzie między krokwiami (ocieplenie poddasza) powinna być "przedłużona" nad ścianą szczytową i "spotkać się" z izolacją ściany szczytowej, czyli ściana szczytowa równo z dolną krawędzią krokwi, a ścianki działowe jeszcze niżej, o tyle ile przewidujesz dać ocieplenia na krokwie (w poprzek), wtedy możemy zachować ciągłość izolacji przeciwwilgociowej (folia między KG i wełną)

pozdrawiam

TINEK

W sumie racja. Po to przecież m.in. wyciągnąłem wełnę nad murłatą do samego styropianu. Tak samo powinienem zrobić na ścianie szczytowej.

Byłoby książkowo. Ale nie będzie.

ps Chociaż z drugiej strony wg mnie chodzi głównie o odizolowanie ściany od dachu a nie o ocieplenie ściany szczytowej od góry. Dlatego jeśli już bym to robił to nie tą samą szerokością co wełna.

• 11 years później...

Dzień dobry

witam wszystkich na forum i dziękuje z góry za odpowiedz

kupiłem od dewelopera bliźniaka który jest w trakcie budowy i zauważyłem ze murarze popełnili błąd z wymiarem i ściana szczytowa jest docięta pod złym kątem , i w tej chwili zauważyłem ze zamiast rozebrać ścianę postanowili dołożyć docięte bloczki . Ja się nie zam na budowlance dlatego wybrałem kupno gotowego bliźniaka ale to wydaje mi się nie dopuszczalne .

20190822_162654.jpg