edde 09.09.2008 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 nieuchronnie zbliża sie murowanie ścian szczytowych i pojawił sie problem: do jakiej wsokości wzgledem krowki murować taka ścianę? jedni mówią do gornej krawędzi krokwi, inni do dolnej, jest też opcja 10 cm poniżej górnej krawędzi tak aby pomiedzy folię a ścianę wsadzić 10 cm styro, która metoda jest "najprawidłowiejsza" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 09.09.2008 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 Zostaw parę cm od górnej krawędzi krokwi. Wciśniesz tam na styropian, bo mądrzy ludzie mówili, że może być mostek termiczny. Ja tak nie mam, a czy to duży błąd (jeśli w ogóle błąd), to się w praniu okaże ps 10 cm styro to chyba jednak przesada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwalk 09.09.2008 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 U mnie murujący szczyt od razu wkleili styropian - 20 cm. Ilość miejsca poniżej poziomu krokwi powinna odpowiadać oczekiwanej grubości termoizolacji w tym miejscu. lubię przesadzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 09.09.2008 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 Ilość miejsca poniżej poziomu krokwi powinna odpowiadać oczekiwanej grubości termoizolacji w tym miejscu. i tylko tak jest dobrze pozdrawiam TINEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 09.09.2008 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 Izolacjia jaka będzie między krokwiami (ocieplenie poddasza) powinna być "przedłużona" nad ścianą szczytową i "spotkać się" z izolacją ściany szczytowej, czyli ściana szczytowa równo z dolną krawędzią krokwi, a ścianki działowe jeszcze niżej, o tyle ile przewidujesz dać ocieplenia na krokwie (w poprzek), wtedy możemy zachować ciągłość izolacji przeciwwilgociowej (folia między KG i wełną)pozdrawiamTINEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 10.09.2008 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 W sumie racja. Po to przecież m.in. wyciągnąłem wełnę nad murłatą do samego styropianu. Tak samo powinienem zrobić na ścianie szczytowej. Byłoby książkowo. Ale nie będzie. ps Chociaż z drugiej strony wg mnie chodzi głównie o odizolowanie ściany od dachu a nie o ocieplenie ściany szczytowej od góry. Dlatego jeśli już bym to robił to nie tą samą szerokością co wełna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 10.09.2008 17:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 no to szczyty się murują na zgodne z projektem 10cmpozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dexmart 20.09.2019 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Dzień dobry witam wszystkich na forum i dziękuje z góry za odpowiedz kupiłem od dewelopera bliźniaka który jest w trakcie budowy i zauważyłem ze murarze popełnili błąd z wymiarem i ściana szczytowa jest docięta pod złym kątem , i w tej chwili zauważyłem ze zamiast rozebrać ścianę postanowili dołożyć docięte bloczki . Ja się nie zam na budowlance dlatego wybrałem kupno gotowego bliźniaka ale to wydaje mi się nie dopuszczalne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 20.09.2019 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2019 No mistrzostwo świata. Zapytaj dewelopera w jaki sposób ściana szczytowa jes zabezpieczona przed silnym wiatrem. Brak rdzeni lub wieńca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts