kaKa 26.03.2002 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2002 Szambo jakiej pojemnosci zainstalowaliscie, albo macie zamiar instalowac? I na ile osob? W moim wypadku sa poki co dwie osoby dorosle, wiec szambo jakiej pojemnosci mam kupic? Dzieki za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 26.03.2002 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2002 U nas są trzy osoby i instalujemy szambo 10m3. Myslę, że to standardowy wymiar. Wiem, że są dokładne wyliczenia, dzienne zużycie wody na osobę itp. Jak masz liczniki w domu i mieszkacie sami to sprawdź ile miesięcznie schodzi wam wody. Przeliczysz sobie. Poszperaj po Muratorach z 2001 roku - też coś tam było. Jeśli jesteście we dwoje to 10m3 zdecydowanie wam wystarczy nawet jeśli wasza rodzina się powiększy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 26.03.2002 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2002 Sprawdź jakimi wozami dysponują miejscowi "szambelani". Zwyczajowo płaci sie za kurs, niezależnie od tego czy napełnią całą beczkę czy tylko pół (zakładam, że opróżniany jest za każdym razem cały twój zbiornik, np przy zawartej umowie o okresowe opróżnianie szamba). Zakupywanie większego zbiornika niż 10 m3 nie ma sensu bo zawsze część ścieków będzie zalegała. Na ogół lokalne firmy asenizacyjne nie maja większych wozów niż 8 m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jpawl 26.03.2002 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2002 Powyżej 10 m3 zmieniały się (i to dosyć drastycznie) warunkiusytuowania szamba na działce - większe odległości od budynkugranic itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaKa 26.03.2002 15:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2002 Dziekuje za wasze wyczerpujace odpowiedzi, tylko mam jedno pytanko: Jak czesto, majac 10 m3 szambo, je odpompowujecie? I ile to was kosztuje? Czesc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 26.03.2002 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2002 Czy piszecie o gotowych zbiornikach o pojemności 10 m3 czy oszambie wykonanym z kręgów betonowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 27.03.2002 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2002 Jak będziesz oszczędnie użytkowała wodę, to dwie osoby napełnią szambo 10m3 w ciągu miesiąca.Polecam zbiorniki gotowe. Nie wiem jak to wychodzi w porównaniu do budowanych z kręgów, ale sa na pewno szczelniejsze. Firma przyjeżdża a ty mówisz gdzie. resztę oni załatwiają tzn. dostarczją na działkę, kopią dół ustawiają, dobudowują jeżeli to potrzebne (na ogól jest) podwyższenie włazu, podłączają twoją kanalizację i zasypują ziemią. Szambo 10 m3 za 2100 + 7% VAT i usługa ok 1800. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaKa 27.03.2002 06:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2002 Mialem na mysli gotowy zbiornik o pojemnosci 10 m3 I jestem osoba plci meskiej A 2100 + Vat + 1800 za usluge, cena jest duza. Mam dwa zbiorniki po 5 m3 (za darmo ) i zakopie rowniez sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yenot 27.03.2002 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2002 Hi !A u mnie jest tak :Szambo ma ok. 7,5 m3 - dokładnie tyle ile ma szambowóz. Uważam to za dobre rozwiązanie. Wybiera zawsze prawie do sucha. W domu mieszkają 2 dorosłe osoby i 2-letnie dziecko. Na razie nie mamy wanny, tylko prysznic. Podczas zmywania woda nie leje się ciurkiem z kranu. Podczas mycia zębów tez nie. Można powiedzieć, że oszczędzamy, ale bez przesady.Beczka przyjeżdża co ok. 35 dni, koszt - 75 pln. Mieszkamy pod Wrocławiem.Pozdrówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 27.03.2002 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2002 Sorry kaKA. Skąd mogłem wiedzieć, że Ty to TY. Bezpieczniej jest wybierać nazwę użytkownika, która identyfikuje płeć.Co do ceny nie da się porównać kosztu zakupu zbiornika i jego zamontowania o własnych siłach (waży kilka ton) z twoją koncepcją, czyli już jego posiadania czy też "zdobycia" gratis, o robociźnie nie wspomnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts