Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szambo jakiej pojemnosci?

Recommended Posts

U nas są trzy osoby i instalujemy szambo 10m3. Myslę, że to standardowy wymiar.

Wiem, że są dokładne wyliczenia, dzienne zużycie wody na osobę itp.

Jak masz liczniki w domu i mieszkacie sami to sprawdź ile miesięcznie schodzi wam wody. Przeliczysz sobie.

Poszperaj po Muratorach z 2001 roku - też coś tam było.

Jeśli jesteście we dwoje to 10m3 zdecydowanie wam wystarczy nawet jeśli wasza rodzina się powiększy.

Pozdrawiam

Sprawdź jakimi wozami dysponują miejscowi "szambelani". Zwyczajowo płaci sie za kurs, niezależnie od tego czy napełnią całą beczkę czy tylko pół (zakładam, że opróżniany jest za każdym razem cały twój zbiornik, np przy zawartej umowie o okresowe opróżnianie szamba). Zakupywanie większego zbiornika niż 10 m3 nie ma sensu bo zawsze część ścieków będzie zalegała. Na ogół lokalne firmy asenizacyjne nie maja większych wozów niż 8 m3.

Jak będziesz oszczędnie użytkowała wodę, to dwie osoby napełnią szambo 10m3 w ciągu miesiąca.

Polecam zbiorniki gotowe. Nie wiem jak to wychodzi w porównaniu do budowanych z kręgów, ale sa na pewno szczelniejsze. Firma przyjeżdża a ty mówisz gdzie. resztę oni załatwiają tzn. dostarczją na działkę, kopią dół ustawiają, dobudowują jeżeli to potrzebne (na ogól jest) podwyższenie włazu, podłączają twoją kanalizację i zasypują ziemią. Szambo 10 m3 za 2100 + 7% VAT i usługa ok 1800.

Hi !

A u mnie jest tak :

Szambo ma ok. 7,5 m3 - dokładnie tyle ile ma szambowóz. Uważam to za dobre rozwiązanie. Wybiera zawsze prawie do sucha.

W domu mieszkają 2 dorosłe osoby i 2-letnie dziecko. Na razie nie mamy wanny, tylko prysznic. Podczas zmywania woda nie leje się ciurkiem z kranu. Podczas mycia zębów tez nie. Można powiedzieć, że oszczędzamy, ale bez przesady.

Beczka przyjeżdża co ok. 35 dni, koszt - 75 pln.

Mieszkamy pod Wrocławiem.

Pozdrówka.

Sorry kaKA.

Skąd mogłem wiedzieć, że Ty to TY. Bezpieczniej jest wybierać nazwę użytkownika, która identyfikuje płeć.

Co do ceny nie da się porównać kosztu zakupu zbiornika i jego zamontowania o własnych siłach (waży kilka ton) z twoją koncepcją, czyli już jego posiadania czy też "zdobycia" gratis, o robociźnie nie wspomnę.