Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana kostki na żwir to zmiana istotna czy nieistotna?

Recommended Posts

Witajcie,

Mam zezwolenie na budowę domu połączone z zezwoleniem na budowę wjazdu na działkę z drogi gminnej. W projekcie wjazdu jest napisane, że wjazd ma zostać zrobiony z bruku betonowego (kostki).

Droga gminna jest dosyć wąska, tak więc samochody się wymijające muszą zjeżdzac na pobocze zeby przepuścic tego z naprzeciwka. Jesli zrobie sobie wjazd z kostki i wtarabani mi się na niego ciezarowka to na 100% szybko bede musial go naprawiac.

Wymyslilem, zeby wjazd (czyli teren miedzy drogą a moją bramą) wysypać tłuczniem, porządnie go zagęścić i finito. Byloby to moze mniej trwale, ale na pewno latwiejsze do naprawienia.

Wszystkie inne parametry projektu wjazdu pozostałyby takie same, zmieniłoby się tylko pokrycie wjazdu.

I tu pojawia się pytanie - czy taka zmiana jest nieistotna (czyli można ją zrobić i wpisać do dziennika budowy) czy istotna i muszę się bawić w całą papierologię?

Pozdrawiam - Marcin

Droga gminna jest dosyć wąska, tak więc samochody się wymijające muszą zjeżdzac na pobocze zeby przepuścic tego z naprzeciwka. Jesli zrobie sobie wjazd z kostki i wtarabani mi się na niego ciezarowka to na 100% szybko bede musial go naprawiac.

Cieżarówka obca na twoją dzialkę?? :o

Cieżarówka obca na twoją dzialkę?? :o

zjazd z drogi, a "obca działka" to mogą być dwie różne sprawy

przykładaj się do czytania, ułatwi to dyskusję n/t

tak jak napisał pierwek

najważniejsza jest podbudowa, bez niej żwir czy kostka "zginie", a wylezie np glina, lub utworzą się fale dunaju

kwestia jaką to podbudowę masz przewidzianą w projekcie

jeżeli tak jak prawdziwe drogi (tłuczeń itp) to warto dać i włókninę

• 3 months później...

tak jak napisał pierwek

najważniejsza jest podbudowa, bez niej żwir czy kostka "zginie", a wylezie np glina, lub utworzą się fale dunaju

kwestia jaką to podbudowę masz przewidzianą w projekcie

jeżeli tak jak prawdziwe drogi (tłuczeń itp) to warto dać i włókninę

Mam nadzieję, że rozwiązałem sprawę - projekt wjazdu na działkę zatwierdzał urzad gminy, tak więc napisałem pisemko czy moge na razie zrobic tylko tłuczeń, bez kostki bo mi ją ciezarowki rozjadą. Wytlumaczylem o co chodzi gosciowi w urzedzie gminy i dostalem pisemko, ze moze sobie zrobic tluczeń, a kostke zrobie "po ustaniu ruchu samochodow ciezarowych". Czyli w sumie moge miec ten tluczen dowolnie dlugo :lol: