Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt LIZBONA DCP33 pracownia LIPIŃSCY

Recommended Posts

Witam Wszystkich

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z realizacji projektu Dom Ciepły P33 Lipińskich? Bardzo proszę o informacje i ewentualne opinie nt. projektu.

A to link do projektu:

http://www.extradom.pl/projekt-domu-Dom%20Ciep%C5%82y%20P33-ID-4384.html?typ=&powierzchnia=&garaz=brak&strona=26

Ja rozważam dodatkowo zabudowę kominka, zamianę pokoju nr 4 na parterze na pomieszczenie gospodarcze, przedłużenie części dachu od frontu tak, żeby dało się zabudować werandę i dobudowę garażu od strony pokoi na parterze (garaż termicznie odizolowany od domu) z likwidacją bocznych okien.

Za wszelkie opinie i rady z góry dziękuję i pozdrawiam! :D

No w tym problem, że na kilka tysięcy przeglądniętych projektów ten w największym stopniu odpowiada moim wymaganiom, co jednak nie oznacza, że zaprzestanę dalszych poszukiwań.

A pokój nr 4 ma pełnić funkcję "czystego" pomieszczenia gospodarczego typu graciarnia, schowek na odkurzacze i inne takie, ewentualnie część pomieszczenia można przeznaczyć na spiżarnię (domowy wyrób win itp.).

Hmm... to jaką powierzchnię powinien mieć salon?

Obecnie mam blokowy salon o podobnej powierzchni po podłodze (bo to poddasze) no i nawet się mieścimy (a w domu nie zamierzam trzymać szaf w salonie).

Co do kosztów to mam mieszane uczucia. :)

Gdybym Ci odpowiedział jaki winien być duży salon, byłbym śmieszny.

Nie wiem dla ilu osób budujesz dom, ile potrzebujesz pokoi, a ile innych pomieszczeń. Jeśli masz liczną rodzinę, i ta ilość pokoi jest Ci niezbędna, a do tego chcesz zachować małą pow. całego domu, to rozumiem wybór.

Zwracam tylko uwagę na mały i nieustawny salon. Dom to nie mieszkanie. Z salonu masz wyjście na taras, dojście do kuchni i dojście do schodów. I teraz zagadka: jak poustawiasz meble ? gdzie będzie stał stół ? gdzie telewizor? gdzie kominek ?

Jak już te meble poustawiasz spróbuj dojść na taras nie przesuwając mebli ?

Udało się ? OK.

Moim zdaniem się nie uda.

Co do kosztów..

Sama oranżeria to ładnych kilkanaście tysięcy złotych.

Pozdrawiam.

Ja to widzę tak - stół w oranżerii (ogrzewanej), wejście z salonu do kuchni do likwidacji, kominek na wysokości kotłowni, w samym salonie kanapa, ława, 2 fotele.

Co do telewizora, to mam bardzo archaiczne poglądy na ten temat (w domu będę albo ja albo telewizor).

Rodzina - 5szt. czyli potrzebuję minimum trzech sypialni i gabinetu do pracy. Jest też tak jak piszesz - zależy mi na minimalizacji powierzchni domu i na możliwie prostej bryle.

Ja to widzę tak - stół w oranżerii (ogrzewanej), wejście z salonu do kuchni do likwidacji, kominek na wysokości kotłowni, w samym salonie kanapa, ława, 2 fotele.

Co do telewizora, to mam bardzo archaiczne poglądy na ten temat (w domu będę albo ja albo telewizor).

Rodzina - 5szt. czyli potrzebuję minimum trzech sypialni i gabinetu do pracy. Jest też tak jak piszesz - zależy mi na minimalizacji powierzchni domu i na możliwie prostej bryle.

OK.

Twój wybór. Bryła domu choć skromna ma sporo wdzięku, a oranżeria doda jej to .

Jesteś przekonany - buduj.

Jeśli jednak ma znaczenie dla Ciebie czyjaś bezinteresowna uwaga, to zrób eksperyment:

wyznacz na podłodze salonu gdzie mieszkacie prostokąt o wymiarach 2,4x2,8m., ustaw w nim stół i poproś, całą, 5 osobową rodzinę, by przy nim usiadła. Pamiętaj, że nie wolno choć na mm przekroczyć wyznaczonych linii (wszak mają imitować ściany).

Myślę, że da Ci to wiele do myślenia.

A tak już zupełnie by the way, obiecaj żonie, że gorącą wazę lub talerz zupy to Ty będzie nosił z kuchni, przez korytarz, obok kotłowni i wejścia, następnie obok schodów i przez 80 cm. otwór podawał na stół w oranżerii. :wink:

Pozdrawiam.