Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wilgoć, ocieplenie, wentylacja

Tritan

Recommended Posts

Witam, od niedawna zamieszkałem w domu prywatnym, w dość kiepskim stanie, jestem młody potrzebuje pomocy bo się nie znam za bardzo, może opisze stan domu i punkty które mnie interesują najbardziej .

Dom "kostka" parter i piętro, budowana metodą z tego co było ściany są z pustaków, cegieł, kamieni.

Ocieplenie brak, tynk na 2ścianach na pozostałych potuczone talerze.

Dach nie ocieplony pokryty papą (dziurawą)

centralne ogrzewanie piec(do wymiany) na węgiel w pinicy grzejniki starego typu takie prostokątne cienkie w jednym pokoju żeliwny żeberkowy.

Przed zimą na piętrze chciałbym:

1)pomalować 1 pokój(który jest w najlepszym stanie) - tu nie ma problemu

2)łazienka - ściany tylko wyrównane na części stare kafelki, duża wilgoć i grzyb od sufitu- nie wiem czy skuć warstwę tych ścian i wyrównać i na to kafelki czy na tych wilgotnych ścianach położyć płyty gipsowe i na pytach kafelki

3)dom jest wogóle nie ocieplony słabo grzany, chciałem położyć na strychu na posadce watę szklaną 150(żeby coś ciepła w domu zostało) i za dwa lata ocieplić dom, czy przez dwa sezony dobrego grzania ściany mi się wysuszą??

Jeśli będzie trzeba mogę zrobić zdjęcia jakby to pomogło.

Zacząłbym od dachu. Nowe pokrycie i ocieplenie.

A w ogóle to fajnie masz - bo jesteś młody :)

Hej! Dajcie mi stary dom i tak ze 30 lat mniej :/

A nie rozważałeś rozwalenia wszystkiego i budowy od zera?

Jeśli będzie trzeba mogę zrobić zdjęcia jakby to pomogło.

Dawaj dawaj, zwłaszcza te talerze :D

Wątpię, żeby położenie płyt w łazience coś dało. To raczej strata pieniedzy, bo wilgoć i grzyb i tak wyjdzie jeśli nie zlikwidujesz przyczyny, którą moze być brak wentylacji.

Jeśli będziesz dobrze grzał i wietrzył pomieszczenia to masz szanse na pozbycie się wilgoci (jeśli nie jest to wilgoć podciągająca z gruntu)

Zdjęcia zawsze są mile widziane :D

Wątpię, żeby położenie płyt w łazience coś dało. To raczej strata pieniedzy, bo wilgoć i grzyb i tak wyjdzie jeśli nie zlikwidujesz przyczyny, którą moze być brak wentylacji.

to raczej kwestia wentytlacji bo to jest na piętrze i wilgoc jest od gory, planuje w każdym pokoju dodatkowe otwory wentylacyjne i do ciągów kominowych a na strychu wyłożyc wate szklana zeby troche ciepla zatrzymac

zrobie wam zdjecie tych talerzy jak tak chcecie, maloałem ostatnio sufit w jednym z pokoi i wszystko mi się najpierw do wałka przykleiło potem zdrapałem i pomalowałem pędzlem jak skończyłem malować wszystko było ok dopiero nadrugi dzień zobaczyłem że znowu odpada znajomy doradził: kup unigrunta piątke, albo śnieżke z gruntem i dopiero farba, zobaczymy co to da.

Otwory wentylacyjne są w kształcie okrągłym o średnicy 9 cm.
Co te otwory wentylują?

Wkładając rękę można wyczuć front powietrza który idzie pod podłogi i chyba wolną przestrzeń ok.2cm między cegłą a pustakiem.

Jest to pewnie wentylacja przestrzeni pod podłogą. Niewykluczone, że wywiew tej wentylacji jest podłączony do komina (z takimi rozwiązaniami się już spotykałem).

• 3 weeks później...

Witam. mam zdjęcia talerzy.

http://img291.imageshack.us/img291/2950/1004763sx5.th.jpghttp://img291.imageshack.us/images/thpix.gif

http://img65.imageshack.us/img65/5317/1004764vz6.th.jpghttp://img65.imageshack.us/images/thpix.gif

Mam pytania z elektryką, tzn z przyłączem i kłopotami z dostawcą energi elektrycznej, czy tutaj mogę pisac??[/img]

Jest tak:

dom typu "klocek wczesny gierek", dwa gospodarstwa domowe u góry i na dole obydwa posiadają oddzielne liczniki energi, dół jest instalacją 1f a góra 3f(liczniki również) a przyłącze do domu ..... 1fazowe.

Zacząłem się tym interesowac przy okazji przegladu domu i wyszło że ten licznik 3f nabija co raz wiecej kWh i rośnie to od 3 lat (dopłaty do prognoz w sezonach 800, 1000, 2000 pln) w ostatnim rozliczeniu wyszło że zużyto prądu za ok 3500 pln (od 02.08 do 08.08) no i tyle licznik wskazał ale od 3 lat nie zmienił się sposób korzystania z prądu mało tego piec elektryczny wymioniono na gazowy, nowy bojler itp, a i z tego 3fazowego licznika korzystały 2 osoby.

Więc zgłosiłem się do rejonu żeby to sprawdzili, przyszli "terenowcy" młody i stary. sprawdzili młody (kierownik) powiedział jest ok., a stary "co ty p.... jak jest jedna faza podpięta na licznik 3f" młody na to : "k..... tak to jest ze starym chodzic, musimy sprawdzic w archiwum kto to odbieral bo jest zle, w przyszłym tygodniu sie odezwiemy." po 2 tygodniach braku reakcji znowu sie zgłosiłem na drugi dzien przyszli, tym razem spisali papiery, (tzn poprawili date z ostatniej wizyty) i powiedzieli że muszą z tym isc do dyrektora, po 2 tygodniach braku reakcji zgłosiłem się do nich, poszedłem do kieronika.

Kierownik zadał mi pytanie: co ja chce z tym zrobic??? pytanie nie na miejscu bo ja sie nie musze na tym znac to ich problem ze maja złe przyłącze do budynku, powiedziałem że chce 3 fazy(mysle remonty remonty remonty to 1f nie da rady). rejon powiedział ze na swoj koszt zrobi mi przyłącze do domu, ja musze tylko zadbac o częśc instalcji w domu. Mam pytanie czy jestem wstanie wynegocjowac jeszcze jakies czesciowe umorzenie tych opłat.

Jest tak:

dom typu "klocek wczesny gierek", dwa gospodarstwa domowe u góry i na dole obydwa posiadają oddzielne liczniki energi, dół jest instalacją 1f a góra 3f(liczniki również) a przyłącze do domu ..... 1fazowe.

Zacząłem się tym interesowac przy okazji przegladu domu i wyszło że ten licznik 3f nabija co raz wiecej kWh i rośnie to od 3 lat (dopłaty do prognoz w sezonach 800, 1000, 2000 pln) w ostatnim rozliczeniu wyszło że zużyto prądu za ok 3500 pln (od 02.08 do 08.08) no i tyle licznik wskazał ale od 3 lat nie zmienił się sposób korzystania z prądu mało tego piec elektryczny wymioniono na gazowy, nowy bojler itp, a i z tego 3fazowego licznika korzystały 2 osoby.

Więc zgłosiłem się do rejonu żeby to sprawdzili, przyszli "terenowcy" młody i stary. sprawdzili młody (kierownik) powiedział jest ok., a stary "co ty p.... jak jest jedna faza podpięta na licznik 3f" młody na to : "k..... tak to jest ze starym chodzic, musimy sprawdzic w archiwum kto to odbieral bo jest zle, w przyszłym tygodniu sie odezwiemy." po 2 tygodniach braku reakcji znowu sie zgłosiłem na drugi dzien przyszli, tym razem spisali papiery, (tzn poprawili date z ostatniej wizyty) i powiedzieli że muszą z tym isc do dyrektora, po 2 tygodniach braku reakcji zgłosiłem się do nich, poszedłem do kieronika.

Kierownik zadał mi pytanie: co ja chce z tym zrobic??? pytanie nie na miejscu bo ja sie nie musze na tym znac to ich problem ze maja złe przyłącze do budynku, powiedziałem że chce 3 fazy(mysle remonty remonty remonty to 1f nie da rady). rejon powiedział ze na swoj koszt zrobi mi przyłącze do domu, ja musze tylko zadbac o częśc instalcji w domu. Mam pytanie czy jestem wstanie wynegocjowac jeszcze jakies czesciowe umorzenie tych opłat.

Jeżeli licznik działa poprawnie, to nie ma znaczenia czy jest w układzie jednofazowym, czy w trójfazowym. Najprościej licznik sprawdzić "domowym" sposobem można następująco : wyłączyć wszystkie odbiorniki (tarcza licznika nie powinna się obracać) i włączyć jeden o dosyć dużej mocy, np. grzejnik 1000W. Przez dokładnie odmierzany czas obliczamy ilość obrotów tarczy licznika. Na liczniku jest podany przelicznik ilości obrotów na kWh. Obliczamy ile kWh policzył licznik, a ile powinien. Jeżeli rozbieżności są duże to zgłaszamy licznik do wymiany i po jego sprawdzeniu w laboratorium będziemy mogli domagać się zwrotu nadpłaconej energii, chociaż nie będzie to pewnie proste.

Jeżeli chodzi o koszty przyłącza, to pewnie będzie tak jak Ci powiedzieli - instalacja do licznika po stronie ZE, pozostała instalacja po Twojej stronie.