Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

terakota na osb

Recommended Posts

witam

Zrobiłem tak: na płycie OSB przykleiłem płytki na specjalnym do tego celu super elastycznym kleju. Po miesiącu okazało się że odeszła płytka, gdyż płyta OSB w pewnym miejscu zaczęła się uginać. teraz proszę o radę jak mogę naprawić tę podłogę. wiem ze muszę odbić część płytek, ale nie wiem co zrobić aby płyta OSB przestała się uginać. bo przecież gdy ponownie położę płytki na uginająca się płytę to znowu one odejdą.

co robić?

jest to płyta OSB grub. tuż ponad 2 cm. ugina się lekko, aczkolwiek nie wiem czy nie jest to postępowe. płyta jest położona na stare tregle z poprzedniej podłogi. pomiędzy nimi są wstawione deski. nie wiem czy nie będzie się to coraz mocniej uginało. wtedy cała praca na marne :cry:

słyszałem o pewnej piance która nie jest rozprężna, ale gdy zastyga to staje się bardzo twarda i po stwardnięciu nie jest elastyczna. może cos takiego by pomogło?? sam już nie wiem...

terakote na OSB mam przyklejoną na jakis klej z gamy Soundala, trzyma jak złoto, fuga sie wykrusza ale płytka trzyma.

Niestetety nie pamiętam jak się klej nazywał ale był w małych wiaderkach (tak ze 3-5 litrów)

Wykonawca, który to robił twierdził, ze tym klejem montują glazurę w domkach drewnianych, które później w całości transportują na Mazury do osrodków wypoczynkowych.

terakote na OSB mam przyklejoną na jakis klej z gamy Soundala, trzyma jak złoto, fuga sie wykrusza ale płytka trzyma.

Niestetety nie pamiętam jak się klej nazywał ale był w małych wiaderkach (tak ze 3-5 litrów)

Wykonawca, który to robił twierdził, ze tym klejem montują glazurę w domkach drewnianych, które później w całości transportują na Mazury do osrodków wypoczynkowych.

Pewnie Soudal 24A

- jak bardzo się ugina

- na jaki klej kładłeś

I moje:

- czy odpadają kafle od kleju, czy razem z klejem?

- ugięcia są niewielkie (póki co), ale na tyle duże że płytka odeszła. najpierw wykruszyła sie się fuga, potem zaczęła się ruszać płytka.

- klej mapei wysoce elastyczny

- odpada kafel z klejem- ewidentnie klej odchodzi od płyty OSB- była super zagruntowana.

- jak bardzo się ugina

- na jaki klej kładłeś

I moje:

- czy odpadają kafle od kleju, czy razem z klejem?

- ugięcia są niewielkie (póki co), ale na tyle duże że płytka odeszła. najpierw wykruszyła sie się fuga, potem zaczęła się ruszać płytka.

- klej mapei wysoce elastyczny

- odpada kafel z klejem- ewidentnie klej odchodzi od płyty OSB- była super zagruntowana.

No i znowu odpowiedź bez sensu!

Co to znaczy niewielkie - dla niektórych niewielkie to 1-2mm a dla niektórych to 1-2cm.

Jakiś konkretny model kleju użyłeś?

Czym gruntowałeś te płyty? Czy były ewentualnie szlifowane z wierzchu przed położeniem?

Ale już udało nam się wyciągnąć od Ciebie, że to wina połączenia klej - OSB a nie klej płytka. I tutaj trzeba działać dalej.

Poszukaj sobie na forum na ten temat. Było już troszkę.

witam

Po miesiącu okazało się że odeszła płytka, gdyż płyta OSB w pewnym miejscu zaczęła się uginać. teraz proszę o radę jak mogę naprawić tę podłogę. wiem ze muszę odbić część płytek, ale nie wiem co zrobić aby płyta OSB przestała się uginać. bo przecież gdy ponownie położę płytki na uginająca się płytę to znowu one odejdą.

co robić?

Trociu, jak Ci się nie chce konkretnie odpowiadać to nie zawracaj mi głowy nic nie dającymi odpowiedziami. nabijasz sobie punkty, czy co?

Już w pierwszym poście napisałem że problem polega na uginającej się OSB i szukam rozwiązania by usztywnić płytę nie zrywając podłogi (jeśli takowe jest)

i nie jest ważne W TYM PRZYPADKU jak duże jest ugięcie i co za klej. klej jest właściwy.

a co do szukania na forum to jest tam kilkadziesiąt tysięcy postów (jeśli nie kilkaset), i znalezienie odpowiedzi często jest niemożliwe, tym bardziej że wyszukiwarka na forum jest beznadziejna. Proszę o odpowiedź ludzi którzy chętnie radzą innym, a nie pacanów którzy tylko potrafią gadać: poszukaj na forum.

Trociu, jak Ci się nie chce konkretnie odpowiadać to nie zawracaj mi głowy nic nie dającymi odpowiedziami. nabijasz sobie punkty, czy co?

Już w pierwszym poście napisałem że problem polega na uginającej się OSB i szukam rozwiązania by usztywnić płytę nie zrywając podłogi (jeśli takowe jest)

i nie jest ważne W TYM PRZYPADKU jak duże jest ugięcie i co za klej. klej jest właściwy.

a co do szukania na forum to jest tam kilkadziesiąt tysięcy postów (jeśli nie kilkaset), i znalezienie odpowiedzi często jest niemożliwe, tym bardziej że wyszukiwarka na forum jest beznadziejna. Proszę o odpowiedź ludzi którzy chętnie radzą innym, a nie pacanów którzy tylko potrafią gadać: poszukaj na forum.

Może nie wyzywaj innych od pacanów, bo nikt Ci nie będzie chciał pomóc.

Odesłałem Cię do archiwum dopiero przy 3 poście. więc nie gadam tylko "poszukaj na forum".

Zwróc uwagę, że inaczej będzie trzeba usztywnić podłogę, gdy ugięcia będą rzędu 1-2mm a inaczej gdy będą większe.

Jest również prawdopodobne, że popełniony został jakiś błąd przy kładzeniu kafli (nieodpowiedni klej, nieodpowiedni grunt) i to powoduje, że te ugięcia powodują odspajanie się kafli. Nie zastanowiłeś się, że może nie ma potrzeby demolować podłogi, ciąć i wiercić, tylko zmienić technologię.

Ale jeżeli chcesz - nic więcej nie powiem.

Jak duże jest ugięcie, jak również rodzaj kleju jest w tej sprawie moim zdaniem szalenie ważne.

Jeżeli użyłeś super elastycznego kleju ale na bazie cementu, to najpierw sprobuj kupić kleju Soudal 24A o którym pisze rpawlak oraz Trociu. To nie jest klej cementowy i naprawdę super trzyma do OSB (testowałem u siebie)

Po drugie, płyta OSB jest fabrycznie impregnowana z zewnątrz jakimś woskiem i gruntowanie ma niewielki sens bo w OSB nic nie wsiąka. Jeżeli już to są środki kontaktowe np. Atlas Cerplast i dopiero na to jakiś cementowy klej elastyczny.

Na odległośc ciężko ocenić jak zminimalizować ugięcie, ale na szybko to można dać kliny (albo takie grubsze wióry) drewniane i potem pianką jeszcze, ewentualnie wstrzyknąc tam żywicy chemoutwardzalnej (kotwa chemiczna).

Natomiast jeżeli ugięcie jest niewielkie, to ten klej powinien pomóc. Zrób próbę, można kupić ten klej w małych opakowaniach, takich jak silikon.