civic9 11.09.2008 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 myślę, że to zaszłości historyczne... kiedyś faktycznie tak było - często zatrudniało się najpierw na umowę na czas określony - to był okres próby, potem na czas nieokreślony. i tak to traktowały banki - jakby gość był na okresie próbnym. w dodatku to były czasy w których nie było długoterminowych kredytów, tylko jedno-kilku letnie, więc to miało dużo większe znaczenie. i tak to wszystkim w krew weszło i zostało. teraz wygląda to trochę inaczej. umowy na czas określone są stosowane, nie tylko jako okres próbny. w dodatku okres umowy ma się nijak do czasu trwania kredytu długoterminowego. powoli się tego wszyscy uczą - pracodawcy, pracownicy, również banki. ale w różnym tempie. często też występuje rozbieżność w ocenie pracownika przyjmującego/obrabiającego wstępnie papiery, a oceną analityka, od którego zależy zielone światło na kredyt (w obie strony). taka ciekawostka - wielokrotnie sam musiałem przekonywać (prosząc o interwencje wyższe instancje) pracowników w banku, w tym analityków kredytowych, że amortyzacji środków trwałych nie muszą wliczać w stałe wydatki przedsiębiorstwa (oceniając czy firmę będzie stać na spłatę kredytu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kredp 12.09.2008 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Dla 350 tys kredytu na 30lat i 2 osobach trzeba zarabiać około 6 tys netto . W tego co Pamiętam to w BPH można spłacać nie więcej niż 30% wartości kredytu żeby nie było prowizji. Można to rozłożyć na tydzień spłacając co dzienni 30% tego co zostało i od prowizji się wymigać ale to musi Pani sprawdzić w swojej umowie. Najlepiej było by wziąćkredyt już teraz może udało by się wypłaty w transzach uruchamiać za poszczególny etap budowy to już indywidualne rozmowy z bankami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 12.09.2008 08:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Już pisałam, że nie mogę wziąć teraz kredytu, bo muszę najpierw spłacić stary w maju. Poza tym kto mi da kredyt jak budowy jeszcze ani widu ani słychu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 12.09.2008 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Co do umów na czas określony. Ja swój kredyt brałem gdy miałem jeszcze umowę na czas określony 5-letni jakoś do 2010. Nikt się mnie nie pytał co będzie później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emild 12.09.2008 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 niby dlaczego? taką umowę, na czas określony, także można wypowiedzieć! dotyczy to umów zawartych na okres od 6 m-cy wzwyż, pod warunkiem zastrzeżenia tego w umowie (czyli praktycznie zawsze)- okres wypowiedzenia w takim przypadku wynosi 2tygodnie. W przypadku umowy na czas nieokreślony, po przepracowaniu u danego pracodawcy 3 lat, okres ten wynosi 3 m-ce. Moim zdaniem, jeśli chodzi o tę pewność zatrudnienia, to nie ma różnicy między tymi umowami, różnica jest tylko w okresach wypowiedzenia.I tutaj też nie do końca. Moja ostatnia umowa na czas określony 5-lat miała 20tygodniowy okres wypowiedzenia. Moi koledzy zatrudniający się w późniejszym terminie najpierw mieli 1-miesięczny a potem już 3-miesieczny okres wypowiedzenia. Tak więc pewnie wszystko zależy od podpisanej umowy. no niby tak - wg art 33 KP - okres ten wynosi konkretnie 2tyg. ale można zastrzec inny okres pod warunkiem, że jest korzystniejszy dla pracownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 12.09.2008 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 wg art 33 KP - okres ten wynosi konkretnie 2tyg. ale można zastrzec inny okres pod warunkiem, że jest korzystniejszy dla pracownika.Tylko, że dłuższy / krótszy okres wypowiedzenia jest z jednej strony korzystniejszy a z drugiej nie korzystny. Wszystko zależy od sytuacji czy to Ciebie zwalniają, czy sam się zwalniasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wroclawianka 19.09.2008 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 Witaj mając umowę na czas określony możesz sie starać w takich bankach jak DOM BANK GE MONEY nawet na 30 lat wiem , bo pracuję w finansach ( kredyty ) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts