gucia_m 10.09.2008 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 Czy ktoś z budował lub buduje lub się zna:) bliźniak z projektu APS 50 Podaje link http://www.dobry-dom.pl/projekt82,2304/gotowe_projekty_domow/aps_50.html Proszę o opinie na temat tego projektu. Plusy, minusy, jak Wam sie podoba? Ile kosztuje mniej więcej stan zamknięty a ile stan pod klucz jednego segmentu takiego domku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gucia_m 17.09.2008 14:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 Bardzo proszę o opinie jak wam się podoba ten projekt. dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 17.09.2008 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 Bardzo proszę o opinie jak wam się podoba ten projekt. dziekuje Z piwnicą, czy bez ? Bez, nie ma miejsca na kotłownię, z drogo, bardzo drogo, ale funkcjonalnie. Coś za coś. Projekt generalnie OK. Zmieniłbym bieg schodów, przy wejściu pod nimi byłaby garderoba, a na górze nie wchodziłoby się w otwierane na zewnątrz drzwi od łazienki. Po drugiej stronie jest pokój, drzwi otwierają się do wewnątrz, nie będą tak przeszkadzać. Tylko ten balkon.. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gucia_m 17.09.2008 15:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 Ja chciałabym z piwnica (kotłownię i pralnia). Myślę tez o częściowym podpiwniczeniu zamiast na całości. I chce tez drzwi przesuwane w salonie na ogród zamiast okna. Co nie tak jest z balkonem? Chodzi o to ze jest z boku budynku? Wybudowanie piwnicy to duży koszt? Czytałam o tym trochę i zdania są podzielone w kwestii czy warto budować piwnice czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 17.09.2008 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 Ja chciałabym z piwnica (kotłownię i pralnia). Myślę tez o częściowym podpiwniczeniu zamiast na całości. I chce tez drzwi przesuwane w salonie na ogród zamiast okna. Co nie tak jest z balkonem? Chodzi o to ze jest z boku budynku? Wybudowanie piwnicy to duży koszt? Czytałam o tym trochę i zdania są podzielone w kwestii czy warto budować piwnice czy nie. Co do balkonu, no cóż, ja po prostu ich nie lubię, są dla mnie (co nie oznacza, że dla wszystkich) wątpliwą ozdobą domu, zbędnym kosztem i całkowicie niefunkcjonalnym gadżetem. Tak swoją drogą, weź, od tej chwili, jeżdżąc po osiedlach domów jednorodzinnych, zwróc uwagę ile osób jest na balkonach i coś tam robi. Wyniki będę zaskakujące gwarantuję Ci . Co do piwnicy, nie ma lepszego pomieszczenia w domu, kiedy ma być kotłownia na paliwo stałe. Ale koszt jest spory: - duża dziura w ziemii (koparka) - dużo ścian do solidnej lub bardzo solidnej izolacji wodnej (zależy od poziomu wód gruntowych), a izolacje są drogie, wiem coś o tym, bo właśnie skończyłem fundamenty, - dużo ścian do ocieplenia, - dodatkowe okienka, - dodatkowe schody, - dodatkowy, solidny, zazbrojony strop (spory koszt) Stać Cię ? Buduj, żałować nie będziesz. Liczysz każdy grosz ? Zastanów się. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gucia_m 17.09.2008 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 Co do balkonu, no cóż, ja po prostu ich nie lubię, są dla mnie (co nie oznacza, że dla wszystkich) wątpliwą ozdobą domu, zbędnym kosztem i całkowicie niefunkcjonalnym gadżetem. Tak swoją drogą, weź, od tej chwili, jeżdżąc po osiedlach domów jednorodzinnych, zwróc uwagę ile osób jest na balkonach i coś tam robi. Wyniki będę zaskakujące gwarantuję Ci . Co do piwnicy, nie ma lepszego pomieszczenia w domu, kiedy ma być kotłownia na paliwo stałe. Ale koszt jest spory: - duża dziura w ziemii (koparka) - dużo ścian do solidnej lub bardzo solidnej izolacji wodnej (zależy od poziomu wód gruntowych), a izolacje są drogie, wiem coś o tym, bo właśnie skończyłem fundamenty, - dużo ścian do ocieplenia, - dodatkowe okienka, - dodatkowe schody, - dodatkowy, solidny, zazbrojony strop (spory koszt) Stać Cię ? Buduj, żałować nie będziesz. Liczysz każdy grosz ? Zastanów się. Pozdrawiam. No tak, wygląda na to ze to spory wydatek.(z 10-15 tys?[chyba]) Ciągle rozglądam się za rożnymi projektami. Chyba tańsze będzie inne rozwiązanie; może z kotłownia,pralnia w garażu. Mam jakieś inne opcje? A co do balkonu to obawiam się ze jak wykasuje balkon to dom będzie łyso wyglądał . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 17.09.2008 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 No tak, wygląda na to ze to spory wydatek.(z 10-15 tys?[chyba]) Ciągle rozglądam się za rożnymi projektami. Chyba tańsze będzie inne rozwiązanie; może z kotłownia,pralnia w garażu. Mam jakieś inne opcje? A co do balkonu to obawiam się ze jak wykasuje balkon to dom będzie łyso wyglądał . Te 10-15.000 zł. to mało. Dużo za mało. Jakie masz inne rozwiązania ? Jest ich bez liku, tyle ile gotowych projektów. Najpierw postaw wymagania jakie musi spełniać dom, popatrz jaką masz działkę (wielkość, poł. wzgl. stron świata), zastanów się nad: ilością kondygnacji, sposobem ogrzewania, ilością osób jaka ma mieszkać, zasobnością portfela, szybkością realizacji. Zespol te dane z gustem i upodobaniami domowników i SZUKAJ. Popatrz na wdzięcznego z Muratora, kotłownia 13 m. kw. z osobnym wyjściem. Popatrz jak go budują forumowicze. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gucia_m 17.09.2008 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 Te 10-15.000 zł. to mało. Dużo za mało. Aha. To wg. Ciebie ile dodatkowo kosztuje wybudowanie piwnicy? Będę przeglądać projekty. Mniej więcej to ja wiem co chce:) No i ma nie być drogo to podstawowe kryterium, ale z drugiej strony ma być wygodnie, i ma to być bliźniak, bo chce budować z siostra. Ma to być dom nie na rok czy dwa. Trzeba to jakoś pogodzić. Dzieki za odp. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts