Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szerokość otworu na drzwi 90 cm

Recommended Posts

Najlepiej weź katalog producenta drzwi i zobacz, jakie są wymiary ościeżnicy i zalecany otwór w murze. Moim zdaniem 4 cm luzu montażowego to za dużo, wystarczy mniej.

Nie koniecznie 4cm to za dużo, np DRE w swoim katalogu podaje coś takiego:

http://www.inova.com.pl/darekHome/dre.jpg

I chyba lepiej delikatniej więcej żeby to uzupełnić pianką, niż kuć ścianę.

Inna sprawa, że u innych producentów może to być inaczej.

Dokładnie. Wybierz drzwi, wybierz do niego ościeżnicę i zczytaj z katalogu min. szerokość. Inaczej będziesz dobierał drzwi/ościeżnicę do otworu.

A nie jest tak że większy otwór można później uzupełnić pianką montażową?

Oczywiście w granicach rozsądku - ale te 3-4cm z każdej strony chyba spokojnie? Czy się mylę?

PS fachowcem nie jestem więc może piszę głupoty

Dokładnie. Wybierz drzwi, wybierz do niego ościeżnicę i zczytaj z katalogu min. szerokość. Inaczej będziesz dobierał drzwi/ościeżnicę do otworu.

A nie jest tak że większy otwór można później uzupełnić pianką montażową?

Oczywiście w granicach rozsądku - ale te 3-4cm z każdej strony chyba spokojnie? Czy się mylę?

PS fachowcem nie jestem więc może piszę głupoty

Oczywiście, że większy można uzupełnić pianką czy w jakiś inny sposób zmniejszyć. Ale co jeżeli będzie za wąski?

Najlepiej weź katalog producenta drzwi i zobacz, jakie są wymiary ościeżnicy i zalecany otwór w murze. Moim zdaniem 4 cm luzu montażowego to za dużo, wystarczy mniej.

Nie koniecznie 4cm to za dużo, np DRE w swoim katalogu podaje coś takiego:

http://www.inova.com.pl/darekHome/dre.jpg

I chyba lepiej delikatniej więcej żeby to uzupełnić pianką, niż kuć ścianę.

Inna sprawa, że u innych producentów może to być inaczej.

W świetle ościeżnicy to znaczy po wewnętrznej stronie ościeżnicy.

Grubość ościeżnicy regulowanej wynosi ok 2,2 cm, tak więc na montaż pozostaje po ok. 1,8 cm.

Proszę porównać wymiar A i D w tabelce.

Róznica między światłem ościeżnicy a otworem w murze wynosi 8 cm czyli 2 x po 4 cm, jak wcześniej pisałem.

Panowie pozwólcie że sie wypowiem. Sprzedaję i montuję drzwi wewnętrzne i zewnętrzne. Zasada jest prosta- drzwi 90-tki idą do otworu 100, drzwi 80-tki do 90 itd. Odległość między oscieżnicą a ścianą nie powinna przekraczać 20 mm. Optymalna wartość to ok 15 mm. Pianka nie jest materiałem wiążącym ościeżnicę i mur, to tylko izolator-wypełniacz. Zbyt duży luz powoduje ze drzwi nie trzymają sie stabilnie. Zbyt mały nie bedzie w stanie niwelować pracy (rozszerzania sie i kurczenia w zależności od warunków) ościeżnicy i muru.

Dlatego w standardowy otwór 1000 mm x2100 mm wchodzi futryna 960x2070. Oczywiśćie 1-2 cm róznice nie wpływają na wymiary ościeżnicy.

To samo z oknami np. otwór 1500x1500 a okno ma wtedy 1465x1435( bo dochodzi jeszcze do wys.1435 luz na parapet ok 30mm)

Ot i wsio :)