Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik budowy APS-98

Recommended Posts

Długi weekend upłynął bardzo pracowicie . Udało mi sie podgonić trochę prac :D

W Piątek pomalowaliśmy z żoną fundamenty od środka dysperbitem i posprzątaliśmy trochę naszą działkę bo było straszne pobojowisko :roll:

W sobotę pierwszy raz wymalowaliśmy fundamenty od zewnątrz izolbetem a w poniedziałek drugi raz, na wierzch rozgrzałem papę termozgrzewalną .

A wczoraj cały dzień kopałem pod drenaż :roll: Warunki tragiczne błoto i spływająca woda :evil:

mam parę aktualnych zdjęć to wrzucę wieczorem bo na razie jestem w pracy 8)

podsumowanie wydatków :evil:

tablica inwestorów bo ostatnio nie wpisałem 30,00

papa termozgrzewalna 150,00

folia kubełkowa 200,00

dysperbit 20 l 55,00

3 pędzle 27,00

izolbet 130,00

koszt wypożyczenia betoniarki 60,00 :lol:

Suma kosztów : 37 863,00

• Odpowiedzi 159
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mamy rozrównany gruz :D wreszcie.....

koszt takiej usługi to 80,00

Wczoraj zamówiliśmy auto kamienia do drenażu i już nam go przywieźli

za kamień wyszło 650,00

Na sobotę planujemy wykonanie odwodnienia i mam nadzieję że pogoda nie popsuje naszych planów :roll: :roll: :roll:

Suma kosztów : 38 593,00

• 4 weeks później...

Witam

Właśnie z mężem studiujemy Wasz dziennik budowy od A do Z. Lektura bardzo nas pochłonęła gdyż właśnie zakupiliśmy ten sam projekt, a w internecie ciężko znaleźć informacje na temat kosztów budowy APS 98.

Zamierzamy ruszyć z budową na wiosnę, ale póki co jesteśmy przerażeni - oczywiście kosztami. Może orientujecie się państwo ile będzie kosztować Was ta inwestycja? Bardzo proszę o jakąkolwiek podpowiedź i oczywiście będziemy śledzić Wasz dziennik dalej.

Pozdrawiamy, życzymy sukcesów i szybkiego zakończenia budowy

agata i Mariusz

Witam po bardzo dłuuuuugiej przerwie :D niestety ostatnio nawał pracy spowodował że trochę zaniedbałem dziennik :-? Co prawda wiele w tym czasie się nie wydarzyło ale jednak są niewielkie postępy :)

Tak jak planowałem zrobiliśmy drenaż wokół fundamentów zakupiony materiał to

peszel 10 - 60 metrów - 162,00

rura pcv 110 sześciometrowa - 7 szt - 252,00

transport - 50,00

pomoc przy robieniu drenażu - 170,00

Jedna rzecz spędza mi sen z powiek :x a mianowicie ziemia. Otóż do tej pory nie mamy zasypanych fundamentów :evil: Trzy razy już była koparka żeby zasypać fundamenty i za każdym razem odjeżdżała z kwitkiem z powodu zbyt mokrego terenu :evil: Myślałem że dzisiaj ostatecznie uda sie zamknąć temat ziemi ale znowu przyjechał pan i stwierdził że jest za mokro :evil: A tak chcieliśmy to uporządkować na święta :cry:

Suma kosztów : 39 227,00

P.S . Agato i Mariuszu odpowiedź wysłałem na priwa :D

• 2 months później...

Witam!

Również jestem w trakcie budowy APS 98. Budowę rozpoczęliśmy z żoną pod koniec września. W trakcie budowy dokonaliśmy kilka zmian w ustawieniu ścian. Część budynku jest podpiwniczona. Jak będziecie zainteresowani prześlę kilka zdjęć. Wczoraj wykonaliśmy strop nad parterem.

Pozdrawiam Maciej.

• 5 weeks później...
  • 2 weeks później...

Wreszcie jestem :D

Wiele się u nas nie dzieje, przynajmniej na razie :-? ziemia z wykopu zalegała całą zimę i dopiero w ubiegły poniedziałek udało sie zasypać fundamenty :roll: Sporo ziemi zostało i chcieliśmy żeby koparkowy rozrównał ją na działce ,niestety spod gór ziemi wypłynęła woda i skończyło się na tym że koparka rozprowadziła ziemie tak by ta mogła sobie schnąć a o równaniu działki nie było nawet mowy :x Teraz robimy porządki na działce bo trochę sie tego nazbierało :roll:

Wczoraj dzięki uprzejmości jednej z forumowiczek mogliśmy zobaczyć zdjęcia wykańczającego sie domku i wygląda pięknie :D szczerze mówiąc to trochę się pochorowaliśmy bo jak na razie nic nie wskazuje na to żebyśmy w krótkim czasie poszli "na swoje" :( .

IZA ! WIELKIE dzięki za przesłane zdjęcia :D

zasypanie fundamentów -500 zł

Suma kosztów : 39 727,00

w trakcie zasypywania

http://images47.fotosik.pl/103/6c6abb0e6821a44dmed.jpg

http://images49.fotosik.pl/103/64aa9f1463f1cf34med.jpg

http://images38.fotosik.pl/99/a8e30e3a39d25b03med.jpg

http://images36.fotosik.pl/99/689ae408edffe5a4med.jpg

i już po zasypaniu :D

http://images39.fotosik.pl/100/fb436d9a9b9d612cmed.jpg

http://images37.fotosik.pl/99/2d2f3f2c570f8de7med.jpg

http://images39.fotosik.pl/100/c0413fa5d8b7cc92med.jpg

• 11 months później...

Witamy po rocznej przerwie :D

W przeciągu ostatniego roku nic się nie działo na naszej budowie, w związku z tym zawiesiliśmy prowadzenie dziennika ponieważ lanie wody chyba nie jest szczególnie interesujące.

Skoro więc pojawia się post to może oznaczać tylko jedno , a mianowicie :

SEZON BUDOWLANY ZOSTAŁ NA NOWO ROZPOCZĘTY :D !!!

Przed świętami udało nam się zrobić kanalizację w fundamentach oraz zalać chudziak . Teraz zaczynamy prace murarskie i wreszcie nasze mury zaczną się piąć do góry , ku radości inwestorów :)

A na razie wklejam zdjęcia z zalewania chudziaka .

wszystko przygotowane pod chudziak

S6005359..jpg

S6005363..jpg

mężuś był silnie zaangażowany w pracę :jawdrop:;)

S6005365..jpg

po południu już można było nacieszyć oczy takim o to widokiem :cool:

S6005374..jpg

nie mogliśmy się powstrzymać :rolleyes: (ten kleks pod spodem należy do Nelki :D)

S6005375..jpg

Pozdrawiam

Ania

:goodnight:

PANIE , PANOWIE ,PSY, KOTY I WSZELKIE INNE STWORY ;) OGŁASZAM IŻ

07.04.2010 ZOSTAŁ WMUROWANY PIERWSZY PUSTAK i rozpoczęliśmy murowanie ścian :D

wczoraj wyglądało to tak

07042010(002)..jpg

a po dzisiejszym dniu pracy mamy już taki o to widok :cool:

08042010(005)..jpgS6005389..jpgS6005388..jpg

Uważam że efekt jest naprawdę zadowalający biorąc pod uwagę że nie mamy żadnej ekipy , zatrudniamy tylko jednego murarza i pomagamy sami tzn mój tata pomaga i mąż po pracy :rolleyes:

pozdrawiam

Ania

07042010(002)..jpg

08042010(005)..jpg

S6005389..jpg

S6005388..jpg

• 2 weeks później...

Muszę przyznać że mam problem z systematycznym uzupełnianiem dziennika ale wynika to z faktu że cierpimy ostatnio na chroniczny brak czasu :oops:

Od rozpoczęcia budowy jesteśmy strasznie zabiegani i zapracowani.

Nasza budowa ciągle posuwa się do przodu może nie w expresowym tempie ale na pewno zadowalającym ;)

Wszystkie prace przebiegają bez komplikacji , jednak jest małe ale .......chodzi o pogodę :evil: w zeszłym tygodniu prawie szlak mnie trafił bo przez 3 dni tak lało ze nie dało się pracować :mad:

W ogóle kwiecień w tym roku jest strasznie paskudny ciągle pada i jest zimno :(

Ostatnio byłam na składzie uregulować rachunek za przywiezione materiały i o mało zawału nie dostałam jak zobaczyłam rachunek :jawdrop:miesiąc temu gdy dowiadywaliśmy się o cenę stali to tona kosztowała 2100 zł natomiast w zeszłym tygodniu zamawialiśmy stal na strop i okazało się że tona kosztuje 2700 !!! :evil::cry: MASAKRA JAKAŚ

Poza tym czekam cały czas na projekt przyłącza wodociągowego , już chyba minął miesiąc od zamówienia a projektu nie ma .

Wrzucę parę fotek żeby nie było że jestem gołosłowna , fotki troszkę nieaktualne bo obecnie prace poszły do przodu , ale niestety jeszcze nie zdążyłam obfotografować :oops:

S6005390..jpg

S6005392..jpg

S6005394..jpg

A oto nasze centrum logistyczne :cool:

S6005396..jpg

Pozdrawiam

Ania

Edytowane przez Pawciuniu

Najświeższe wieści są takie że powoli kończą murować się ściany i kominy , mamy też zalane nadproża i jeśli wszystko dobrze pójdzie to od wtorku lub środy zaczynamy szalowanie pod płytę :lol: ( już się nie mogę doczekać :rolleyes:) . Mamy już stal, deski i stemple czyli można działać.

Z dnia na dzień nasza budowa coraz bardziej przypomina dom .

A oto fotorelacja z aktualnego zaawansowania prac ;)

domek od frontu z wejściem i wjazdem do garażu

S6005405..jpg

garaż

S6005416..jpg S6005419..jpg

kuchnia z dwoma oknami

S6005414..jpg

salon z dużym oknem w wykuszu

S6005418..jpg

Edytowane przez Pawciuniu

• 2 weeks później...

07.04.2010 Dzisiaj odebrałam numer domu :wave:

I to by było na tyle z dobrych wieści :( budowa stoi od tygodnia przez pier....... deszcz który nie przestaje padać :evil::evil::evil: W piątek zaczęliśmy szalowanie i pewnie gdyby nie pogoda to dzisiaj prace na stropem dobiegały by końca :mad:

W zeszłym tygodniu odebraliśmy wreszcie projekt przyłącza wodociągowego i zbiednieliśmy o 500 zł to jeszcze nic w porównaniu z ceną jaką gość sobie krzyknął na przyłącze wody (aż sobie usiadłam ) a że to on ma "monopol" na przyłącza wodociągowe w gminie , pewnie trzeba będzie zapłacić . We środę 12,05 jesteśmy umówieni na podpisanie umowy w Enionie , trochę nas przycisnęło w tej kwestii bo kończą się nam warunki ale przynajmniej będzie z głowy

W związku z niemożnością pracy n budowie , ten tydzień poświęciliśmy na poszukiwania ekipy która zrobi nam dach i tu nawet było wesoło , bo nie można nie docenić "radosnej twórczości" niektórych dekarzy są po prostu bezcenni :cool: więc im kulturalnie podziękowaliśmy ;) Natomiast udało nam się znaleźć ekipę za w miarę przyzwoitą cenę , dokładni i bardzo rzeczowi co cieszy nas niezmiernie . Zdobyliśmy też ( właściwie to mężuś zdobył :rolleyes:) kilka wycen blachodachówki i wszystkich potrzebnych pierdół do pokrycia dachu rozbieżności w cenach sięgają nawet 2 tys , ale jeszcze ostatecznie nie zdecydowaliśmy . I chyba na razie to tyle ...

Pozdrawiam

Ania

wejście do domu

S6005454..jpg

i zaczątek naszych schodów :D

S6005472..jpg

Nasza budowa zapewne nie szła by tak dobrze , gdyby nie fachowy nadzór w postaci naszej Nelki :D:yes:

S6005461..jpg

przechadza się po szalunkach w celu sprawdzenia ich stabilności :cool:;)

S6005470..JPG

i na koniec widok z ogrodu

S6005476..JPG

Wczoraj byliśmy podpisać umowę w Enionie w Krakowie , muszę przyznać że całkiem sprawnie poszło, ku naszemu zaskoczeniu... :eek:;)

• 3 weeks później...

28 MAJA ZALALIŚMY STROP :wave::wave:

Bardzo długo czekaliśmy na ten dzień i wreszcie się udało :D. Ten rok nas rozpieszcza jeśli chodzi o pogodę, ciągłe deszcze spowodowały spore opóźnienie w pracach budowlanych ale niestety z naturą nie da się wygrać, można sobie jedynie pokląć :-P pod nosem i to właściwie tyle :x.

Właściwie to nie mam dzisiaj weny do pisania ale koniecznie chciałam się pochwalić zalaną płytą :rolleyes: ,tak więc żeby nie zanudzać wrzucę fotki bo nic ta nie zobrazuje postępów jak zdjęcia :lol:.

Nasze zbrojenie

S6005513..jpg S6005517..jpg S6005518..jpg

S6005523..jpg S6005526..jpg