Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik budowy APS-98

Recommended Posts

No to mamy 2 -gą stronę :lol::lol::lol:

ale,ale...nie myślcie że nie jestem przygotowana na tę okazje , proszę się częstować bez krempacji :-P

Drinki..jpg

Wielkimi krokami zbliżamy się do długo wyczekiwanego i chyba zasłużonego URLOPU jeszcze tylko 5 dni i jedziemy naładować akumulatory:wiggle:

Z wieści budowlanych........

mąż buduje ściankę dzielącą łazienkę z pralnią

rozrysowujemy i planujemy elektrykę

dzisiaj umówiliśmy hydraulika ma przyjść w połowie sierpnia :)

no i cały czas sprzątamy dom i teren koło domu , szczerze mówiąc nie myślałam że tego będzie aż tyle :x

Pozdr

Ania

Edytowane przez Pawciuniu

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 159
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak to mówią wszystko co dobre szybko się kończy..... 2 tygodnie urlopu minęły błyskawicznie i teraz trzeba się zabrać ostro do pracy :rolleyes:

Tym czasem na budowie ..... na nowo ruszyły prace , od soboty robi się elektryka a wczoraj swoją pracę rozpoczął hydraulik :wiggle:

I tak wczoraj wracam z pracy a tu zwarta grupa 4 chłopa dewastuje mi dom : młotami ,wiertarkami i Bóg raczy wiedzieć czym jeszcze :eek: No tak się ucieszyłam że nawet bałagan mi nie przeszkadza :lol: .

Poza tym w drugim tygodniu urlopu wysprzątaliśmy działkę i całą budowę . Mężuś wymurował ściankę dzieląca pralnię i łazienkę. Poza tym podmurowali z tatą wszystkie ścianki działowe i obmurowali krokwy. Ja też trochę murowałam , ale to się pochwalę na zdjęciach .

Kupiliśmy też drzwi wejściowe piękne po prostu ale z drzwiami też były przeboje otóż drzwi wysłano do nas kurierem i po rozpakowaniu okazało się ze sa w takim stanie że nie nadają się do montażu , drzwi wyglądały tak jakby nimi po prostu rzucano . Na szczęście firma w której kupiliśmy drzwi podeszła profesjonalnie do sprawy i bez najmniejszych problemów wysłali do nas nowe drzwi własnym transportem i tak w piątek o godzinie 00:10 dwóch Panów dostarczyło nam całe i "zdrowe " drzwi :rolleyes: .

Ale najbardziej wkurzył mnie koparkowy :evil: Mąż zadzwonił do niego z 3 tygodniowym wyprzedzeniem coby u nas zawitał w celu wykonania różnych prac ziemnych , zależało nam na tym żeby przyjechał jak będziemy w domu , tak by można było wszystkiego osobiście dopilnować . Pan powiedział ze nie ma problemu że będzie na 100% . Tym czasem w umówionym dniu dzwoni że nie przyjedzie bo ma robotę gdzie indziej na kilka dni :evil: No szlag mnie trafił , jak tak można , jakby tego było mało to jeszcze kolejne trzy dni tak napier.... deszczem ze kolejny tydzień w dupe bo tak mokro ze nic nie wjedzie. A ja głupia jeszcze nie dawno go polecałam na forum :bash:

Odebraliśmy też pozwolenie na budowę linii zalicznikowej .

Co by tu jeszcze...hmm no było jeszcze w miedzy czasie parę rzeczy ale to już chyba nie tak istotnych żeby o nich pisać .

Zdjęcia zostały w domu także wstawię wieczorkiem albo jutro :-P

Pozdrawiam

Ania

Zgodnie z obietnicą dzisiaj będą zdjęcia , duuuuuużo zdjęć :rolleyes:

na pierwszy ogień ścianka działowa dzieląca łazienkę i pralnię

S6006161..JPG

pralnia

S6006163..JPG

tak jak wspominałam ja też postanowiłam murować i to chyba z nie najgorszym skutkiem :oops:

a oto dowody

S6006168..JPG

S6006169..JPG

i efekt mojej pracy

S6006170..JPG

i tym o to sposobem zamurowałam szczeliny na całym poddaszu :wiggle:

Rozprowadzanie rur grzejnikowych na parterze zakończone :)

Od dzisiaj będzie robić się poddasze , prace przy elektryce też powoli posuwają się na przód , małżu dzielnie klei kable :rolleyes:

a wczoraj wieczorem nasz domek wyglądał tak jakbyśmy byli pełnoprawnymi posiadaczami prądu ,

to wszystko za sprawą Piotrka, który zrobił oświetlenie w każdym pomieszczeniu , teraz można pracować mimo ciemności panującej na zewnątrz :wiggle:

Niestety pojawił się problem z górna łazienką , po długim i dogłębnym procesie tentegowania w głowie..... zaplanowaliśmy z mężem układ łazienki wybraliśmy miejsce na wannę , na umywalki ,WC i bidet łazienka byłaby wygodna i przestronna,

już byliśmy zadowoleni że mamy problem z głowy aż tu nagle przyszedł hydraulik i powiedział że w kącie w którym zaplanowaliśmy narożną wannę powinno być WC bo tam jest pion kanalizacyjny :bash:

Cały nasz misterny plan w pizdu :evil:

Teraz łazienka choć duża , w ogóle jest nie ustawna.

Na dzisiaj umówiona jest też koparka ma być ok południa , ale leje od rana i nie wiem co z tego będzie .

Pozdrawiam

Ania

Podsumowanie pracowitego weekendu czyli :

GOOD NEWSY :lol:

- mamy wstawione drzwi wejściowe :) - fajnie tak móc zamknąć dom normalnym kluczem :rolleyes: i ta świadomość że można sobie trzasnąć ;) ( dzisiaj trzeba zamontować drugi zamek i dopianować bo brakło pianki a już składy były nieczynne)

- w sobotę był też na pomiarze Pan od bramy garażowej , będzie segmentowa z automatem w kolorze złoty dąb ( montaż ma się odbyć pod koniec września)

- hydraulicy skończyli rozprowadzać ogrzewanie , teraz zostały tylko rurki od wody :)

- w piątek Pan koparkowy rozpoczął prace ziemne , niestety przez weekend dolało i na dokończenie pracy trzeba będzie poczekać, a roboty została jeszcze cała masa .

- zamówiliśmy projekt kuchni , wydaje się że wstępnie już mamy ustalone co gdzie będzie stało :)

drzwi ( jeszcze z folią) ale i tak są piękne :lol:

S6006185..jpg

dom z drzwiami w całej okazałości

S6006187..jpg

i trochę hydrauliki

grzejniki w pokojach na poddaszu

S6006190..JPG

S6006198..JPG

S6006195..JPG

• 2 weeks później...

Hydraulicy zakończyli swoją pracę i tak możemy się pochwalić rozprowadzeniem instalacji wod-kan ,

montażem stelaży w łazienkach oraz rozprowadzeniem grzejników :lol:

Elektryka ciągle się robi , góra już zakończona teraz walki z kablami ,puszkami itp. toczą się na parterze :rolleyes:

Po wielu dyskusjach oraz dogłębnych przemyśleniach , chyba jednak zdecydujemy się na profesjonalną ekipę tynkarską ,

w tym celu umówiliśmy Pana na niedzielę w celu wymierzenia powierzchni ścian oraz dogadania szczegółów .

W poniedziałek zamówiliśmy też projekt szamba , bardzo chcieliśmy POŚ ale niestety ze względu na brak odpowiednich warunków glebowych oczyszczalnia rozsączająca odpada w przedbiegach , pozostaje biologiczna lub szambo , niestety z przyczyn finansowych jak również utrudniających życie przepisów będzie szambo :roll: Pozostaje mieć nadzieję że gmina w miarę szybko uwinie się z budową kanalizacji :sick:

taaaaaa......... chyba sama nie wierzę w to co piszę :x

a oto foto z postępów :lol:

dolna łazienka - z lewej wc z prawej miejsce na kabinę prysznicową

S6006211..JPG

cd dolnej łazienki i z prawej strony umywalka

S6006212..jpg

górna łazienka - i tak idąc od prawej , wc, bidet, umywalka

S6006217..JPG

cd górnej łazienki czyli miejsce na wannę

S6006218..JPG

pralnia i wyjście pod pralkę

S6006216..JPG

kable do lamp na poddaszu w peszlach ( na zdjęciu widać też zadeskowany strych :rolleyes:, co prawda jeszcze trochę zostało ale już;) niewiele )

S6006220..jpg

S6006219..JPG

S6006221..JPG

wszystkie kable pokonują zawiłą trasę by spotkać się przy rozdzielni w garażu :yes:

A za oknem pracują intensywnie 3 kosiarki :lol2:

S6006214..jpg

S6006210..jpg

Niestety prace ziemne , stoją w miejscu z powodu ciągłego deszczu , no cóż niestety na to nie mamy wpływu :roll:

Pozostaje cierpliwie czekać aż wreszcie przyjdą słoneczne i bezdeszczowe dni .

I właśnie dużo słońca , życzę wszystkim forumowiczom :)

ANIA

• 2 weeks później...

Rozprowadzanie instalacji elektrycznej ( alarmowej ,antenowej i internetowej) dobiegło końca , teraz trzeba tylko połączyć to wszystko w puszkach:rolleyes:

My powoli sprzątamy i przygotowujemy się do tynków , które mają ruszyć w przyszłym tygodniu :D co mnie niezmiernie cieszy . Tynki będą tradycyjne czyli cem -wap . A później już tylko wylewki , ocieplenie , ogrzewanie i .................jakby można mieszkać ;)

Ale to mieszkanie to już w przyszłym roku :cool:

pozdrawiam

Ania

Powoli przymierzamy się do zakupu wełny na ocieplenie poddasza i tu pojawia się mały problem otóż nie wiemy czy :

- ocieplać do samej kalenicy i oprócz tego ocieplać sufity na poddaszu ( między jetkami )

- ocieplać nad jętki i ocieplać sufit na poddaszu

- ocieplać do samej kalenicy i nie ocieplać sufitów

Strych w naszym domu jest nieużytkowy i będzie on spełniał jedynie rolę "graciarni " :oops:

W projekcie przewidziane jest dla naszego domu rozwiązanie drugie tj :ocieplać nad jętki i ocieplać sufit na poddaszu.

Po prześledzeniu forum mam totalny mętlik bo ile ludzi tyle rozwiązań.

Chętnie posłucham rad mądrzejszych od siebie w tej dziedzinie , więc jeśli ktoś chciałby pomóc to zapraszam :D

Ostatni piątek i sobota upłynęły pod hasłem "akcja ziemia " 2 koparki pracowały jak szalone by ostatecznie zrobić niewyobrażalny poligon :cry:

za domem powstała skarpa w kształcie półkola , niestety nie została skończona bo jak zwykle zaczął padać pierd.......ny deszcz :evil: i niestety wszystko wskazuje na to że do wiosny tak zostanie :(

Działka wygląda strasznie , mąż cały czas mówi że jak to wszystko obsadzimy i ogarniemy to będzie pięknie , ale widząc ogrom pracy jaka nas czeka , mój optymizm gdzieś się ulotnił , może to też kwestia ponurej jesieni .........

Z innej beczki , jutro wchodzą tynkarze :) zobaczymy jak im pójdzie, mam nadzieję że w tej materii nie będzie problemów :rolleyes:

Wczoraj odebrałam też projekt szamba , trzeba teraz tylko zgłosić budowę szamba w starostwie i można kopać .

tak powstawała półkolista skarpa :roll:

S6006242..jpg

S6006243..jpg

a tak wygląda teraz :x

S6006246..jpg

A tym czasem przed domem 2 kapary robiące Hiroszimę

S6006252..JPG

Przed akcją ziemia , kupiliśmy tuje szmaragdowe w ilości 100 sztuk , miały być wsadzone przed zimą ale patrząc na aktualny stan działki obawiam się ze będą musiały przezimować w doniczkach

S6006254..jpg

Od wczoraj na budowie pracują w pocie czoła tynkarze :wave:

Muszę przyznać że bardzo poprawił mi się humor , gdy po powrocie z pracy poszłam na budowę , Panów jest trzech ale jak na moje oko odwalili wczoraj kawał dobrej roboty , oczywiście z pochwałami wstrzymam się do końca pacy , bo w końcu efekt końcowy jest najważniejszy :yes:

zaszprycowany pokój

S6006303..JPG

S6006307..JPG

osadzone narożniki i listwy dyletacyjne przy oknach

S6006311..jpg

narzucony tynk w pokoju

S6006305..JPG

S6006306..JPG

Dzisiaj 4 dzień tynków :p

Podobno we środę lub czwartek ma być koniec :lol:

Cała góra już wytynkowana i wygładzona , prezentuje się super .

S6006325..JPG

S6006323..JPG

S6006324..JPG

S6006327..JPG

obrobione na gotowo okno

S6006322..JPG

W tym tygodniu chcemy podpiąć wodę i mamy nadzieję że się uda :sick:

a w sobotę ma przyjechać wreszcie nasza brama garażowa .

pozdr

Ania