Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik budowy APS-98

Recommended Posts

• Odpowiedzi 159
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jest dobrze a nawet bardzo dobrze :wave:

bilans ostatnich dni to :

- przyłączona woda

- wkopany kabel od prądu

- zamontowana wypasiona brama garażowa

- skończone tynki w całym domu

- zrobiona droga

- posprzątane poddasze ( tak że można pastować podłogi :p)

- umyte okna na górze z pomocą mamuni :oops:

Można ? Okazuje się ze można :lol:

1 Woda

We czwartek rano przyjechali panowie z wodociągów i zabrali się za prace , mające finalnie spowodować że w naszym domu pojawi się woda.

Obrywająca się ziemia trochę wydłużyła czas pracy i Panowie ostatecznie zakończyli przyłącz w piątek ;)

20101007027..jpg

20101007030..jpg

S6006350..JPG

2. Prąd

W związku z tym że przyłącz wody , spowodował na działce delikatny nieład :oops: postanowiliśmy pójść za ciosem i od razu wkopać kabel od prądu

Początkowo myślałam że nasza działka już gorzej nie może wyglądać , szybko się okazało że byłam w błędzie :jawdrop:

S6006370..jpg

A tymczasem.... Nelka olała robotę i postanowiła skorzystać z uroków słonecznej pogody :lol:

W największym kurzu oczywiście :roll:

S6006358..jpghttp://forum.muratordom.pl/images/misc/pencil.png

Edytowane przez Pawciuniu

3. Brama garażowa

W sobotę rano przyjechali Panowie z naszą bramu garażową , po kilku godzinach mogliśmy z pilotem w ręce zamykać i otwierać garaż :lol::lol::lol:

Z boku to chyba wyglądaliśmy jak dzieci z wyczekaną zabawką :roll::oops::-P

S6006338..jpg

S6006336..jpg

i brama od środka

S6006351..JPG

4. Koniec tynków

W piątek pożegnaliśmy też ekipę tynkarzy , tynków wyszło 578 m2 , skasowali swoją dolę i pojechali dalej by tynkować kolejne domy :bye:

były foty wytynkowanej góry , to teraz czas na parter

salon z dogrzewającą nas od jakiegoś czasu kozą :rolleyes:

S6006342..JPG

S6006345..JPG

kuchnia

S6006343..JPG

łazienka

S6006347..JPG

4. Droga

W piątek też dostarczono na działkę 2 potężne auta kruszywa czyli bagatela jakieś 45 ton :eek:

Trzeba było to wszystko rozwieźć i rozplantować , na początek ruszyły w ruch 2 mercedesy marki taczka :rotfl:i łopaty , na całe szczęście wiele nie udało się zrobić bo szybko zrobiło się ciemno .

A w sobotę rano wracając z miejscowego składu budowlanego , udało mi się upolować Pana z koparką , który bardzo chętnie przyjechał i w tempie błyskawicznym zrobił to co nam by zajęło masę czasu .

Przy okazji Pan zakopał kabel ;)

droga się robi

S6006335..jpg

(niestety zapomniałam zrobić zdjęć gotowej drogi ale obiecuję uzupełnić )

I po raz kolejny się potwierdziło że jestem GENIALNA :oops::-P:lol:;)

bay bay :bye:

Ania

Edytowane przez Pawciuniu

Wczoraj przyjechał zamówiony styropian :wiggle:

Na allegro znaleźliśmy styropian pod wylewki tańszy o 35 zł (na m3) od tego który jest na miejscowym składzie , niestety albo stety takiej ilości jaką potrzebowaliśmy pod wylewki firma nie dostarcza , bo to jednak kawał drogi . Postanowiliśmy zatem korzystając z okazji zamówić także styropian na elewację ;) . Co prawda elewacja zaplanowana na przyszły rok ale przecież styropian może poleżeć ;)

W tym tygodniu hydraulicy rozłożą podłogówkę , a w poniedziałek ...............

AKCJA WYLEWKI !!! :lol::lol::lol:

P.S. Jakoś tak fajnie się już robi :rolleyes:

Wczoraj po pracy razem z drugą połową walczyliśmy ze styropianem :yes:,

rozłożyliśmy go w salonie ,kuchni i łazience na parterze , została tylko górna łazienka . W tych pomieszczeniach będzie ogrzewanie podłogowe.

Dzisiaj od południa hydraulik walczy z podłogówką ;)

Z innej beczki to z samego rano popędziłam do sklepu po specjalnie wydanie muratora

Właśnie jestem po lekturze dodatku i muszę przyznać że czytając historie budowlane forumowiczów , wzruszyłam się bardzo :oops:

Niby wszystkie prezentowane dzienniki znam dobrze z forum i od dawna bacznie śledzę postępy ale to jednak nie to samo .

Wszystkim bohaterom dzisiejszego dodatku tym którzy jeszcze budują i tym którzy już wybudowali serdecznie gratuluję ,bo opisując w tak fajny sposób swoje zmagania budowlane pokazujecie że mimo różnych przeciwności WARTO !!!:)

pozdrawiam

Ania

1,5 dnia tyle czasu zajęło zrobienie wylewek w naszym domu :yes: czyli całkiem szybko .

Teraz podłogi są gładziutkie i wiatr już nie hula pod oknami balkonowymi :D

Jednak muszę powiedzieć że mimo iż wylewki wykonanie solidnie , Panowie mi podpadli bo ......

Zostawili bo sobie MEGA BAŁAGAN na podwórku :mad: A my im na to pozwoliliśmy :oops: i potem jak jelenie sami sprzątaliśmy ten cały syf .

Na usprawiedliwienie mogę powiedzieć tylko że nasza psina się pochorowała i temat wylewek i bałaganu zszedł na dalszy plan. Na szczęście okazało się że to nic groźnego :)

Zdjęć jeszcze nie zrobiłam bo wylewki były mokre i nie można było wchodzi , ale dzisiaj lub jutro coś pstryknę ;)

Ania

No i zaległe zdjęcia gotowej drogi

S6006384..jpg

S6006387..jpg

W sobotę kupiliśmy w praktikerze płytki ścienne i podłogowe do garażu ,kotłowni i spiżarki w bardzo okazyjnej cenie :D

Płytki Opoczno z kolekcji Tessa :cool: fajne

tessa..jpg

Szkoda tylko że nie pomyśleliśmy o pralni na górze :sick: ale nic .

Pozdrawiam

Ania

• 2 weeks później...

oto efekt naszej pracy uzyskany w 3 wieczory :yes:

S6006406..jpg

S6006407..jpg

S6006408..jpg

S6006409..jpg

Mimo iż na początku mieliśmy ocieplać tylko nad jętki , to po przeliczeniu powierzchni strychu i obliczeniu kosztów wełny , różnica wyszła na tyle niewielka że ostatecznie skosy i sufity ocieplamy dwoma warstwami tj 15 + 5 cm a strych jedną warstwą 15 cm.

Poza tym na allegro udało nam się znaleźć wełnę znacznie tańszą niż na okolicznych składach :lol:

Jako że wczorajszy dzień był ustawowo wolny od pracy mogliśmy go w całości poświęcić na ocieplanie poddasza :)

I tak przy pomocy ojca mego Stanisława ociepliliśmy całe poddasze i strych :lol:

Pod koniec wełna prawie zagryzła nas na śmierć :x ale przeżyliśmy :cool:

Po zamontowaniu stelaży będziemy upychać jeszcze 5- centymetrową warstwę wełny ale to już tylko na skosach i sufitach , bez strychu .

Moi mężczyźni na wysokościach ;)

S6006427..jpg

S6006430..jpg

ocieplony strych

S6006433..jpg

S6006431..jpg

I zdjęcie z serii : Rozmowy na szczycie :p

S6006434..jpg

Ponadto Piotrek (nasz elektryk ) uzbroił wczoraj rozdzielnie :D

A dzisiaj zamówiliśmy parapety wewnętrzne , aglomarmur- botticino

Pozdrawiam

Anka

• 2 weeks później...

Oj dawno nic nie pisałam , co prawda jestem na forum codziennie ale jakoś nie mam weny .

Na zewnątrz coraz zimniej a i temperatura na budowie nie nastraja do pracy :roll: tak więc w tematyce budowlanej wiele się nie dzieje .

Kupiliśmy wszystkie niezbędne materiały potrzebne do zabudowy poddasza profile, regipsy i inne niezbędne duperele.

W tym tygodniu została też zawieszona na słupie skrzynka elektryczna :)

No i zaliczyliśmy wizytacje hydraulika który który spisał całą listę rzeczy które są potrzebne by w naszym było ciepło .

A ja siedząc w ciepełku buszuję w poszukiwaniu w poszukiwaniu tzw inspiracji i znalazłam :D

Wiem już jaką chce kuchnie i jakie płytki do dolnej łazienki i cieszy mnie to niezmiernie :lol::lol::lol:

Pozdrawiam

Ania

Oj dosypało nam nieziemsko :rolleyes: tony śniegu, zasypane i często nieprzejezdne drogi oraz wszechobecne zimno nie dają złudzeń , przyszła zima :roll:

To pierwsza zima naszego domku i pierwszy śnieg który go pokrył tak więc nie może zabraknąć pamiątkowych zdjęć :D

S6006451..JPG

S6006452..JPG

S6006439..jpg

Prawdopodobnie jutro ma przyjechać kocił , grzejniki i cały osprzęt grzewczy , czy przyjedzie to się okaże wszystko zależy od warunków na drogach :sick:

Zaszaleliśmy i kupiliśmy, uwaga............... kanapy do salonu :lol:

Tak , tak wiem że jeszcze trochę wcześnie na takie rzeczy ale trafiła się rewelacyjna okazja i grzechem byłoby z niej nie skorzystać , sofy przyjechały we środę i zabezpieczone będą sobie czekać do wiosny .

kanapy..jpg

Zamówiłam dzisiaj projekt małej łazienki , podobają mi się płytki Tubądzin , kolekcja Floral , zobaczymy jak to wyjdzie cenowo :x

Znalazłam w internecie łazienkę w takich płytkach i się zakochałam , mam nadzieję ze nikt się nie pogniewa

łazienka..jpg

Szukając pomysłów na wykończenie domu coraz bardziej uświadamiam sobie że będzie to wielki kompromis między tym co nam się podoba a tym na co nas stać :roll:

Kompromis - Nie cierpię tego słowa :x

Nie najlepsze warunki drogowe nie odstraszyły Panów i tak jak się umówili przywieźli wczoraj cały sprzęt grzewczy :D

Najgorsze było wniesienie kotła bo nie dość ze ciężka bestia to jeszcze trzeba było ją nieść kawałek drogi i to po nie do końca odśnieżonej drodze :yes:

Nie wiem jak to się odbywa u innych ale u nas Panowie niosąc piec śpiewali " Anielski orszak .........." zupełnie nie wiem dlaczego :rolleyes:

Najpierw wniesione zostały pojedyncze pudła nie wymagające logistycznej operacji transportowej

S6006457..jpg

A później nastąpiło zbiorowe dumanie ....

S6006459..jpg

Koniec końców operacja się udała i piec został wniesiony do domu :D

S6006485..jpg

Kuchnia z salonem robią za tymczasowy Magazyn

S6006489..jpg

odebraliśmy też parapety . Zamawiając je chcieliśmy zapłaci z góry ale Pan powiedział że wystarczy zaliczka , poza tym sam z siebie powiedział że dostaniemy jakiś cytuję "spory rabat" i dostaliśmy rabat 1, 47 gr :lol2: Nie wiedziałam czy się śmiać czy płakać :cool:

S6006491..jpg