Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

skarpa na dzia?ce

Gość

Recommended Posts

Witam,

To mój pierwszy post na forum, więc prosze o wyrozumiałośc.

Posiadam działkę o pow. 35a, część działki obejmuje skarpę o wysokości ok. 7 m, odległość od drogi do skarpy to ok. 20m. Chciałem jakoś zagospodarować tą skaprę oraz zrobić drogę dojazdową, w tym celu muszę zepchnąć część skarpy (o mniejszym nachyleniu) i wciąć się trochę wgłąb działki ( myślę, że ok. 10-15 m ). Nie ma problemu z wybudowaniem domu, bo część działki na skarpie ma ok. 50 m długości).

Jakie mam pytania:

1. Czy robić drogę prosto czy łukiem (szerokość działki 25 m ), bo łukiem chyba można osiągnąć mniejsze nachylenie?

2. W jaki sposób zabezpieczyć skarpę?

3. Czy opłaca się skorzystać z rad architekta odnośnie budowy drogi (jaki koszt), czy też samemu robić?

pozdrawiam i prosze o rady

lopon

Witaj!!!

Ja równiez mam dom na skarpie nad rzeką. Musiałem przebrnąć przez bardzo dużo problemów zanim ją jako tako wymodelowałem. Jesli mozna to kilka moich spostrzeżeń na podstawie własnych doświadczeń z budową na skarpie. Obecnie mam piwnicę.

1. W związku z tym że dom jest na skarpe i to o dość dużym nachyleniu architekci i budowlańcy przekonali mnie ,że należy mieć dom podpiwniczony.. Koszty niwelacji terenu niemal równoważą koszt piwnicy, dom jest stabilniejszy, wykorzystuje się naturalny spadek na piwnicę przez co wykopy są mniejsze. Zazwyczaj i tak należy mieć fundamenty schodkowe gdy dom jest na skarpie. No i oczywiście piwnice mozna wykorzystać na miliony sposobów.

2. Na działce ze skarpą należy od początku do końca przewidzieć sprawę wędrowania wody zarówno gruntowej jak i powierzchniowej.

Mimo, że generalnie u sibie nie mam wody gruntowej wysoko, mogłem naprzykład wkopać głęboko szambo i woda się niepojawiła, również w wykopach pod dom to po dużym deszczu okazało się którędy woda spływa w dół. Zaznaczę ,że nie ma u mnie możliwości napływu wody z zewnątrz. Mimo to sam deszcz ulewny spowodował powstanie istnych kolein teraz wiem jak powinien wyglądać u mnie drenaż.

3. Zdecydowanie zalecam wybudowanie murku oporowego, podtrzymującego skarpę bądź przynajmniej rejon gdzie stoi dom, oczywiście murku z drenażem i porządnego np z kamieni. Jeśli u Ciebie istnieje taka potrzeba powinien ją zauważyć architekt który robi projekt zagospodarowania działki. Musisz przecież taki mieć. Zakładam ,że projektant był w terenie i zauważył czy istnieje taka potrzeba czy nie. I właśnie od powinien zaplanować ci wjazd na posesję. Przy pozwoleniu na budowę jest wymagany taki projekt. Chyba, że nie masz jeszcze dokumentacji i zaczynasz od drogi ale to już trochę na "dziko"Radziłbym porządnie zrobić plan zagospodarowania działki przez projektanta z głową.

4. Na działce ze skarpą dość istotną rolę odgrywa rośliność zwłasza drzewa i trzeba się zastanowić czy faktycznie ich wycięcie nie spowoduje ruszenia skarpy. W moim przypadku zdecydowałem się część drzew zostawić, oczywiście poza strefą budowy domu.

5. Niestety budowa na działce ze skarpą ma wadę w postaci dużo większych kosztów niż w przypadku działki na terenie płaskim. W moim przypadku musiałem część skarpy wyrównać poprzes zepchnięcie ale i nawieść ogromne ilości ziemi przez co stan zero osiągnąłem po wydaniu 50 tys zł. co i tak uznaje za sukces. Musisz się z tym liczyć. Chociaż to już na koniec muszę powiedzieć ,że widok nmam za to piękny i to mi rekompensuje wszystko Pa powodzenia.

Witam,

To jest mój post, tylko przy pisaniu nie zalogowałem się.

Dziękuję za tak wyczerpujące odpowiedzi i porady.

Otóż nie zamierzam niwelować skarpy, tylko z jednego jej kraja wciąć się z drogą ok.15 wgłąb, około 1m poniżej poziomu na skarpie.

Długość działki na skarpie ok.50m, czyli mogę bezpiecznie odsunąć dom.

Zaznaczam, że teren na skarpie jest równy, nie pochyły.

Nie mam jeszcze planu, chcę zacząć od drogi.

Czy wziąć architekta, żeby zrobił chociaż wstępny plan zagospodarowania działki, a szczególnie projekt drogi?

Drzewa na skarpie zostawiam, jak również wszystkie pnie pozostałe po wycięciu drzew w przeszłości.

Witaj ponownie.

Uważam, że powinieneś zacząć od przygotownia dokumentacji- projektu. Musisz się zdecydować na jakiś dom, czy to z wiatą czy garażem od tego zależeć będzie min. wjazd i cały wygląd działki. Ważne jest również ustawienie domu w stosunku do kierunków świata ( nasłonecznienie) Jak już wybierzesz projekt, ewentualnie jak ci go przygotuje projektant, to dalej przygotuje projekt zagospodarowania działki. I na tym etapie wiele rzeczy się roztrzygnie. Właściwie pod względem wykonania dzisiaj mozna prawie wszystko osiągnąć tylko wyda się więcej kasy. Najlepiej zacząć od projektu a nie improwizować. Chociaż ja wiele razy już tak musiałem robić i jest dobrze Pa .

Witaj Eta

To zależy na jakim odcinku chcesz podnieść teren o 1m : długość i szerokość, oraz jaką ciężarówką będziesz wozić.. Ja musiałem przywieść 25 przyczep - traktorem aby, obsypać od strony spadku na około 1 m o długośco 10 m na szerokość ok 2,5 m - 3 m. Ale mozna u Ciebie wyliczyc dokładnie znając dane wyliczając m3.

Gość Eta
Jeszcze pytanie do Laniusa. Jesteśmy dopiero na etapie budowania pierwszego piętra. Jak radzisz, czy niwelację terenu zrobić przed nadejściem zimy, żeby się ziemia „uleżała” czy czekać z tym do czasu zakładania ogrodu czyli lata przyszłego roku?

Uważam, że powinnaś ziemię dla głównego wyprofilowania działki nawieźć przed zimą. U mnie po dużych deszczach okazało się , że tam gdzie ziemia dobrze nie osiadła porobiły sie koleiny. Ale to juz specyfika mojej działki poniżej mam rzekę. Może u Was tak nie będzie. Po paru miesiącach ziemia uleżała się i wtedy nawoziłem cienką warstwę czarnoziemu, bo żona się uparła ,że musi posadzić trzy róże ( czemu nie wiem) ale co ciekawe wczoraj zakwitły :o Mnie tak naprawdę przede wszystkim interesuje aby rósł dom i uważam, że takie profiowanie ogrodu powinno się sobie zostawić na dużo potem. Dlatego nawoziłem ziemię tylko do celów zasypania fundamentów na głębokość przemarzania gruntu. Bo my mamy piwnicę. Ale faktycznie ziemia potrafi dość sporo osiąść w niekt órych miejscach nawet o 20 cm. Pa