Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zieleń butelkowa

stiff

Recommended Posts

Żona uparła się na szybki w drzwiach wewnętrznych koloru zieleń butelkowa i niestety jak na razie na tym się skończyło :lol: .Nie wiem gdzie czegoś takiego szukać - u szklarza nie ma szans.

Myślałem nad trzema rozwiązaniami :

- plexa w tym kolorze (w markecie budowlanym widziałem czerwoną więc może jest i taka )

- malować farbkami takimi do witraży

- okleina witrażowa.

Help,help,help.

Też szukałam kolorowych szybek do okna między pokojem a sionką. Skończyło się że zamówiłam okno u pana który robi witraże. Nie wszystkie szybki które były u niego podobały mi się ale trudno, wzięłam to co było. Może da Ci namiary gdzie zamawia takie szkło.

W Polsce nie ma ładnych kolorowych szkiełek, to co oferują szklarze jest brzydkie.Jakieś grube, przemysłowe szyby sprzed 50 lat.Teraz też musze wstawic szkło do drzwi wprawdzie na poziomie piwnicznym ale do pokoju który będzie użytkowany jako komputerowy i do słuchania muzyki, więc chciałabym aby były ładne. Niestety mój pan który zajmuje się wykończeniówka ma znajomego szklarza który ma z kolei szybki takie sobie, a chciałam coś w zółtopomarańczowym kolorze.Na filmach, przeważnie zagranicznych widzi sie ładne wstawki w oknach lub drzwiach, zupełnie gładkie kolorowe i jednocześnie przezroczyste szkło w przyjemnych barwach.

Żona uparła się na szybki w drzwiach wewnętrznych koloru zieleń butelkowa i niestety jak na razie na tym się skończyło :lol: .Nie wiem gdzie czegoś takiego szukać - u szklarza nie ma szans.

- plexa w tym kolorze (w markecie budowlanym widziałem czerwoną więc może jest i taka )

- okleina witrażowa.

Help,help,help.

Myślę, że jeśli można okleić wypukłą szybę w samochodzie tak, że nie wiadomo czy jest ona barwiona, czy oklejona to tym bardziej płaską szybę można tak okleić. Kwestia znalezienia wymaganego koloru.

np. http://www.warsfoll.com.pl/?gclid=CODT7qKr05UCFQs4Qgod3F8WjQ

http://www.folsystem.pl/

Fajny pomys aby okleic zwykle szklo folia. Czy sa podobne punkty w Szczecinie, obawiam sie ze sama nie zrobie rowno, wymaga to wprawnej reki.

Nigdy z tego nie korzystałem, ale trudne to może być na wypukłej szybie, a nie na płaskiej. W Szczecinie trzeba poszukać. nie wieżę, żeby nie było takiego punktu.

- okleina witrażowa.

Help,help,help.

stiff - jeśli chciałbyś folie to poszukaj np. foli ploterowych ORACAL seria 8500 (folie kasetonowe) lub seria 8300 (folie witrażowe). Poszukaj firmy, która zajmuje się wyklejaniem reklam na witrynach, czy robieniem szyldów - jeśli nie będą mieli takiej folii u siebie to na pewno powiedzą ci gdzie kupić.

acha - i spokojnie możesz sam okleić szybki folią, jeśli się zdecydujesz - zapraszam na priv podpowiem jak to zrobić ;-).

• 4 months później...

Rozwiazan widze kilka:

- jesli na na powierzchnie wypukle to folia termokurczliwa (ale jakas markowa np foliatec - oni maja do szyb samochodowych w roznych kolorach zielen tez jest)

- farby dyspresyjne- swiatloprzepuszlane np takie jakimi sie przyciemnia lampy w samochodach (sa rozne kolory i sa w aerozolu, na plastiku siadaja pieknie wiec na szkle tez siada bez zadnych cieni, glebokosc odcienia regulujesz warstwami nalozonej farby, ktora na koncu mozesz ladnie spolerowac zeby nie bylo efektu baranka, polecam farby MOTIP)