Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabudowa rury gazowej

zorba128

Recommended Posts

Witam

Chciałbym schować rurę gazową za ekranem z płyty kartonowo-gipsowej. Z tego co udało mi się dowiedzieć, można to zrobić pod warunkiem zapewnienia wentylacji.

- jakie najmniejsze kratki wentylacyjne można dostać? :)

- czy są jakiekolwiek wymogi odnośnie rozmiaru i ułożenia otworów wentylacyjnych w takim tunelu? (2m, przekroj 10x10) Np okolice spawów na rurze/etc?

marcin

Zawsze słyszałam, że rury gazowe muszą być na wierzchu. Kto Ci powiedział, że mozna je obudować?
Z tego co ja sie orientuję, to można je właśnie zabudować zabudową lekką umożliwiającą szybki demontaż a jednocześnie badanie szczelności.

U znajomego widziałem właśnie obudowę z płyt g-k na stelażu przy suficie z otworkami po jednej stronie - takimi małymi okrągłymi jak czasami są w drzwiach do łazienki, a na innej stronie z anemostatami.

Chyba faktycznie już się troszkę "złagodziły" przepisy i rury można zabudować - nie sprawdzałam przepisów, ale słyszałam, że można do głębokości (? - tak mi się wydaje) 20 cm, ale część zabudowana powinna być w całości bez łączeń, a zabudowa powinna mieć otwory wentylacyjne (u nas spece polecali jakieś małe kółeczka, takie jakie są w meblach). A ta głębokość 20 cm ma chyba znaczenie dla wykrywaczy przy ewentualnej kontroli.

• 3 weeks później...
nie wyobrażam sobie zostawić takiej brzydkiej rury na wierzchu no i w dodatku pomalowanej na żółto jak wymogi każą.Wszędzie gdzie sie z nią spotkałem to ją obudowywałem.Prawda jest taka że trzeba zostawić otwory kontrolne w razie nieszczelności spawów.Nie jest to jakaś wskazana głębokosć czy odległosć bo w takiej obudowie wydostający sie gaz będzie sie lepiej kumulował a wykrywacz szybko go wykryje.Problem jest taki iż przy nieszczelnosc instalacji trzeba będzie to wszysko rozwalić.