Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za gładzie gipsowe?

brato

Recommended Posts

• Odpowiedzi 103
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...

wszystko zależy jak zawsze od jakosci i od tego czy ktos od razu gruntuje i robi zaprawki czy wpada kładzie dwa razy ,zaciera i bierze kasea pózniej wychodza przy malowaniu jakies kwaiatki

w łódzkim robią też od 8 zl/m2 ale czy to można nazwac gladzią to nie wiem

normalna cena to od 14-16zł/m2 z (pomalowaniem na biało) zależnosci ile m2,ile okien,narożnikow i na jakich scianach bo w wiekszosci domów do dopiero jak sie zaczyna wyprowadzac narożniki na ostro widac jakie to wszystko krzywe itd. wiec czesto ktos kto robi gladz musi jednoczesnie troche podrównac żeby to miało rece i nogi

wszystko zależy jak zawsze od jakosci i od tego czy ktos od razu gruntuje i robi zaprawki czy wpada kładzie dwa razy ,zaciera i bierze kasea pózniej wychodza przy malowaniu jakies kwaiatki

w łódzkim robią też od 8 zl/m2 ale czy to można nazwac gladzią to nie wiem

normalna cena to od 14-16zł/m2 z (pomalowaniem na biało) zależnosci ile m2,ile okien,narożnikow i na jakich scianach bo w wiekszosci domów do dopiero jak sie zaczyna wyprowadzac narożniki na ostro widac jakie to wszystko krzywe itd. wiec czesto ktos kto robi gladz musi jednoczesnie troche podrównac żeby to miało rece i nogi

Ja kładę 2 razy i nie ma poprawek przy malowaniu.Gruntowanie i równanie ścian "do łaty " to osobna czynność technologiczna za którą się płaci oddzielnie jeśli się przymykało oko na fuszerkę tynkarzy.Tak samo narożniki alu przy ścianach, belkach.

Do sztuczki potrzeba odpowiednią gładż(plus ewentualnie masę wykończeniową finish),narzędzia i umiejętności.Nakłada się większą ilosć metrów,w warstwie ok 2 mm,wstępnie wyrównuje i wc odpowiednim momencie wygładza prawie na zero.Cały czas halogen "500",od I warstwy po malowanie.

tez robie wszystko pod halogen łacznie z malowaniem itd. i swoje wiem :D

po prostu nie sposób na np. 60m2 wypatrzec wszystkie niedoskonałosci za jednym razem.pierd.... sie za przeproszeniem w oczach i guzik widac zwłaszcza przy halogenie 500W

pozatym przy docieraniu pewne wady zalepieja sie i odkrywaja dopiero po malowaniu

Halogen dajesz przy scianie ,ale tak żeby padało równolegle na ścianę i tworzyło cienie na ewentualnych nierównościach.Dobry efekt daje szlifierka z odkurzaczem i przysłonięte okna.Ale tak jak napisałem wymaga to odpowiednich sztywnych i szerokich pac i umiejętności.Przydatne jest doświadczenie przy obróbce tynków gipsowych.Niektórzy praktykują dogładzanie na mokro albo 3 krotne coraz rzadsza masą.Podobno bez szlifowania.Ale to wymaga specjalnych gładzi .O efektach trudno mi coś napisac ale podobno jest ok.

widzialem juz gładzie bezpyłowe i inne cuda i wiem ze jak przyświece halogenem po scianie to widac różne kwiatki :D oczywiscie swiecenie prostopadle do sciany albo w dzien przy wpadajacym swietle dziennym nic nam nie pokaże .swiecimy równolegle i przyzasłonietych oknach

żyrafa do gładzi jest okej;przyspiesza robote niesamowicie i nie ma prawie kurzu ale jak nią sie robi to tarcza która dociera jest dobre 1.5metra od twoich oczu i nie zobaczysz czy juzdobrze dotarte albo cze zrobiłes gdzie ryske czy nie :p

robienie coraz rzadsza masa to raczej kiepski pomysł bo gladz sie robi slabsza itd.

wiem że co poniektórzy kłada na trzeci raz gotowa mase szpachlową typu mastermas czy finish po to żeby im sie lżej docierało.oczywiscie to jest droższa opcja bo klient dopłaca za 3 raz no i za towar

• 1 month później...
  • 1 month później...
  • 2 weeks później...

Nie przypominam sobie żeby w Polsce wykonywano typowe gładzie gipsowe w 1982 roku.Raczej tynki szlachetne - sztablatury,stiuki itp albo zaprawki malarskie gipsem budowlanym.Na zachodzie dominowały płyty g-k i tynki gipsowe :wink:

Ale to tylko forum i kazdy może napisać co chce ,nawet że robił sufity podwieszane na kontrakcie w Libii w latach 70 ych :wink: