greg98 19.08.2011 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Witam,Właśnie dostałem podywżkę z Gaspolu - 11,87zł/m3 (brutto) co daje ok.3,02zł/litr brutto.Nie wiem, czy śmiać się, czy płakać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 27.08.2011 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 Witam, Właśnie dostałem podywżkę z Gaspolu - 11,87zł/m3 (brutto) co daje ok.3,02zł/litr brutto. Nie wiem, czy śmiać się, czy płakać. Raczej płakać. Dzisiaj na wolnym rynku cena ok. 2,00 do 2,10 brutto:) Zawsze pisałem, że gaz płynny kupuje się w litrach a nie w metrach!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 27.08.2011 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 Płakać nad decyzją o grzaniu gazem płynnym zamiast o jak największym obniżeniu zaporzebowania domu na energię... Ty Arturo72 najpierw zbuduj swój. Wielokrotnie już Ci o tym na forum pisali inni użytkownicy. Jesteś zwykłym teoretykiem bez pojęcia o życiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pt31 28.08.2011 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 1kWh=0,14l przy zapotrzebowaniu "normowego" domu 120kWh/m2=16,8l/m2*150=2520l*3zł=7560zł za sezon grzewczy Gdybysmy zeszli z zapotrzebowaniem na 60kWh/m2 rachunek przy 3,02zł/l byłby 3,8tys.zł Wniosek,trzeba myśleć przed budową a nie po wybudowaniu P.S. 1kWh czystego prądu kosztuje 0,33zł*60*150=2970zł za sezon...prąd jest drogi ?? Mam domek od 11 lat, cieszę się Arturo72 z Twojego entuzjazmu, po roku zweryfikujesz i obliczenia i swój entuzjazm - niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pt31 28.08.2011 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Witam, Właśnie dostałem podywżkę z Gaspolu - 11,87zł/m3 (brutto) co daje ok.3,02zł/litr brutto. Nie wiem, czy śmiać się, czy płakać. W 2000 roku podpisałem umowę z Gaspolem, było mi to na rękę gdyż za 620 PLN postawili butlę, wykonali instalację z papierologią wlącznie ale postawili warunek na który już specjalnie nie zwróciłem uwagi a mianowicie ile gazu muszę u nich kupować przez rok aby niby ta promocja im się zbilansowała. Na początku dzierżawa 25 PLN i cena gazu (w zasadzie wtedy nie było zbyt dużo firm na rynku z tym paliwem) nie była mocno zawyżona. Już w następnym roku cena za dzierżawę wzrosła nie mówiąc o cenie gazu. Ponieważ zacząłem liczyć kasę wybudowałem kominek z rozprowadzeniem ciepła po pokojach i zużycie gazu bardzo zmalało - skutkowało to od razu podniesieniem ceny za dzierżawę butli. W ubiegłym roku po kolejnej podwyżce cen gazu i dzierżawy (85 PLN - i tak jak widzę nie za wysokiej) postanowiłem pożegnać się z Gaspolem. Chciałem odkupić od nich butlę - nie chcieli sprzedać, od czego stare dobre Allegro - kupiłem używaną butlę z ważnymi badaniami i z dostawą na miejsce za 3500 PLN, instalację miałem pogaspolowską więc w grę weszła tylko podmiana butli, zapłaciłem Gaspolowi opłatę za demontaż butli 366 PLN i z tych niby promocyjnych rozliczeń 1000 PLN kary umownej. JESTEM WOLNY !!! za gaz płacę 1,91/ litr, za dzierżawę 0 - wszak jest moja. Życzę wszystkim jak najszybszego rozstania się z cwaniakami z Gaspolu rozbijającymi się po Warszawie furami firmowymi typu Nissan Navara kupionymi za wydojenie takich naiwniaków jak m.inn. do pewnego czasu i ja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 28.08.2011 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Mam domek od 11 lat, cieszę się Arturo72 z Twojego entuzjazmu, po roku zweryfikujesz i obliczenia i swój entuzjazm - niestety. Jemu jest zbyt trudno pojąć, że mozna już mieszkać 10 lat we własnym domu. Nawet do niego nie dociera, że kiedyś standartem było 10 cm styro na ścianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MUZZY333 30.08.2011 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 serdeczna prośba o pomoc w wyborze Szanowni, mam 4 oferty dostawców gazu,jednak na tyle słabo jestem biegły w tych kwestiach,że nie potrafię wybrać najkorzystniejszej-operatorzy podaja np.ceny gazu dla różnych polemności(litry,m3,etc).Bardzo proszę o ewentualną pomoc i sugestię.Zainteresowanym poślę też najnowsze oferty,by nie marnowali tyle czasu,co ja.mój adres:[email protected]pozdrawiam Forumowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 30.08.2011 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Wrzuć na forum to jeszcze dzisiaj dostaniesz analizę poszczególnych ofert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mutas9 03.10.2011 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 WitamMożna prosić o namiary na dostawców gazu do ogrzewania woj.mazowieckie(wolny rynek) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 04.10.2011 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 np. Gazgrod , ale trochę za późno na dobre ceny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrogenium 05.10.2011 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 W 2000 roku podpisałem umowę z Gaspolem, było mi to na rękę gdyż za 620 PLN postawili butlę, wykonali instalację z papierologią wlącznie ale postawili warunek na który już specjalnie nie zwróciłem uwagi a mianowicie ile gazu muszę u nich kupować przez rok aby niby ta promocja im się zbilansowała. Na początku dzierżawa 25 PLN i cena gazu (w zasadzie wtedy nie było zbyt dużo firm na rynku z tym paliwem) nie była mocno zawyżona. Już w następnym roku cena za dzierżawę wzrosła nie mówiąc o cenie gazu. Ponieważ zacząłem liczyć kasę wybudowałem kominek z rozprowadzeniem ciepła po pokojach i zużycie gazu bardzo zmalało - skutkowało to od razu podniesieniem ceny za dzierżawę butli. W ubiegłym roku po kolejnej podwyżce cen gazu i dzierżawy (85 PLN - i tak jak widzę nie za wysokiej) postanowiłem pożegnać się z Gaspolem. Chciałem odkupić od nich butlę - nie chcieli sprzedać, od czego stare dobre Allegro - kupiłem używaną butlę z ważnymi badaniami i z dostawą na miejsce za 3500 PLN, instalację miałem pogaspolowską więc w grę weszła tylko podmiana butli, zapłaciłem Gaspolowi opłatę za demontaż butli 366 PLN i z tych niby promocyjnych rozliczeń 1000 PLN kary umownej. JESTEM WOLNY !!! za gaz płacę 1,91/ litr, za dzierżawę 0 - wszak jest moja. Życzę wszystkim jak najszybszego rozstania się z cwaniakami z Gaspolu rozbijającymi się po Warszawie furami firmowymi typu Nissan Navara kupionymi za wydojenie takich naiwniaków jak m.inn. do pewnego czasu i ja... Popieram. Następnego lata żegnam się z Flaga Polska. Huraaaa. Kiedy latem kupowałem gaz w Flaga po 2,8zł (w bardzo promocyjnej cenie, ponieważ obecnie chodzi po 3,2), lokalny dostawca oferował Propan za 1,9zł. Zakup własnego, nowego zbiornika zwraca się po dwóch latach z palcem w .... nosie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Berbelucha 22.10.2011 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Witam, Właśnie dostałem podywżkę z Gaspolu - 11,87zł/m3 (brutto) co daje ok.3,02zł/litr brutto. Nie wiem, czy śmiać się, czy płakać. W zeszłym tygodniu zatankowałam za 1,86 netto = 2,28 brutto/litr kupujac 1 000 litrów do własnego zbiornika. I tak masz niezłą cenę. Wiosną w innym koncernie, gdy miałam jeszcze ich zbiornik, zaproponowano mi 2,80 NETTO = 3,44 zł/litr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aDw 23.10.2011 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 (edytowane) ... Edytowane 25 Października 2011 przez aDw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrTok 23.10.2011 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Teść kupował latem po 1,89 litr. Jakość świetna. Serwisant sprawdzał palanik po 2 latach pracy na tym propanie i nie miał co czyścić. Arturo mnie 1 kwh z gazu płynnego uwzględniając kondensacje pieca bedzie kosztować 0,215 gr. Ciebie natomiast 0,33 gr z czystego prądu. U mnie w okolicy za butle , przyłącze i dokumentacje biorą w chwili obecnej 5600 zł do tego drugie tyle na piec kondensacyjny+zasobnik+sterownik co daje 11200. Komin murowany z kładem z kwasówki (rura w rurze) 1800 zł. Daje nam to sume 13000 zł. U Ciebie bedzie to 4500 zł. Różnica inwestycyjna 8500 zł. Zakładając , że to dom energooszczedny (co wydłuża zwrot) o zapotrzebowaniu 60 kwh/m2 przy powierzchni 150 m2 i 3 dorosłych osobach na c.w.u daje nam to zapotrzebowanie 12000 kwh na rok 12000 x 0,215 = 2580 12000 x 0,33 = 3960 i to zakładając , że 100 % mieścimy sie w 2 taryfie co mało komu sie udaje ale niech bedzie.. Także to 1380 zl rocznie róznicy.Wiec mi instalacja gazu płynnego zwróci sie po 6 latach ! to szybciej niz zwrot pasywnego j-j Nadal twierdzisz , ze prąd jest tańszy ? Z Twoich wyliczeń wychodzi, że mały zbiornik 2100 litra starczy Wam na więcej niż 1,5 roku. Kiedyś też tak myślałem i po rozmowach z właścicielami domów ogrzewanych propanem dowiedziałem się, że bardzo dobrym wynikiem będzie jak przy takiej powierzchni butla starczy na rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aDw 24.10.2011 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 (edytowane) ... Edytowane 25 Października 2011 przez aDw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 25.10.2011 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 (edytowane) Arturo mnie 1 kwh z gazu płynnego uwzględniając kondensacje pieca bedzie kosztować 0,215 gr. Czy aby na pewno??? Przy cenie 1,89zł/l i sprawności kotła 108% koszt kWh to 0,2668zł, za 12000 trzeba zapłacić ponad 3200zł. Czy różnica w cenie LPG/prąd będzie stała w czasie zwrotu??? Polecam mój arkusz - jest w stopce. Edytowane 25 Października 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 25.10.2011 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Czy aby na pewno??? Przy cenie 1,89zł/l i sprawności kotła 108% koszt kWh to 0,2668zł, za 12000 trzeba zapłacić ponad 3200zł. Czy różnica w cenie LPG/prąd będzie stała w czasie zwrotu??? masz racje, człowiekowi się coś pokręciło. mnie również w obliczeniach wychodzi że przy powyższych warunkach 1kwh = 0,27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 25.10.2011 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 (...) Przy letnich cenach propanu(wraz z kondensatem) na wolnym rynku 1 kwh jest tańsza o 35 % ! od jego kwh w nocnej taryfie kolego pokaż mi to na obliczeniach, bo mnie wychodzi, że 1kWh z propanu w dobrej cenie (1,9/litr) jest raptem 2 grosze tańsza od 1kWh w II taryfie i to przy założeniu 108% sprawności kotła, co jest bzdurą gdyż z mojej wiedzy kondensacja w kotłach zachodzi tylko dla ogrzewania c.o., przy grzaniu cwu zjawisko kondensacji nie jest wykorzystywane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aDw 25.10.2011 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Zwracam honor. Różne źródla podaja różną kaloryczność propanu. Ja akurat trafiłem na strone jakiegoś sprzedawcy gdzie była ona zawyżona. Ale teraz widze , ze wiekszosc źródeł podaje 7 kwh / litr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Berbelucha 17.12.2011 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Cokolwiek by nie mówić propan z własnego zbiornika wychodzi taniej lub porównywalnie z energią elektryczną w II taryfie.Śledząc inne fora można się doszukać, że również taniej od eko-groszku /eko???/.Zobaczymy co będzie po 1 stycznia.Prąd o kilka procent, gaz ziemny ok. 20%. Tutaj ceną rządzą monopoliści. "Czarnym złotem" związki zawodowe!!!Ceną propanu rządzi kurs $. Tutaj jednak jest wolny rynek skutecznie obniżający ceny. Niestety nie dotyczy to dzierżawców zbiorników z Gaspol, Amerigas, Orlengaz, BP itp. Ci płacą jak za barszcz i narzekają, że drogo.Zmiany cen mogą skutecznie poprzestawiać tabelki przeliczeniowe.Świat się zmienia i nadchodzi czas ponownych przemyśleń, porzucenia przyzwyczajeń, opinii sąsiadów. Inwestycja w wybór nośnika to związanie na długie lata, a pewnie, wcześniej czy później, wejdzie na dokładkę opłata od "czarnego komina". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts