Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odbiór - czy będą problemy?

daggulka

Recommended Posts

Witam.

Jestem na etapie załatwiania papierków do odbioru domu....większośc juz mam .

Mam wątpliwości co do dwóch spraw.

1. kanaliza zewnętrzna - w projekcie kanalizy mam narysowaną rurę która ciągnie się do połowy działki i tam jest dopiero studzienka do której mieliśmy sie wpiąc pod kątem prostym z domu.....ale w związku z różnymi "przebojami" wyjście kanalizy z domu mamy z innej strony domu , więc studzienkę zrobiliśmy w rogu działki i pod kątem rozwartym do niej wpuściliśmy wyjściową rurę z domu .... uzmysłowił nam to geodeta który przyszedł zrobić pomiary do map powykonawczych :roll: ....czy mogą być z tego powodu jakieś problemy?

kominiarz :roll: - czy w kotłowni wystarczy jedna kratka wentylacyjna na kominie(kotłownia z oknem)? do czego może się kominiarz doczepić ?

Będę wdzięczna za sugestie.

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

kanaliza jest ok- "z prądem" :lol: ... zewnętrzną robiliśmy sami .... gdyby "firma" miała pociągnąć 100m to bym z torbami poszła na początku budowy :wink: :lol:

kocioł ...cholera wie .... znaczy mąż wie ...w sprawach technicznych CO jestem kompletne beztalencie więc nawet nie próbowałam zrozumieć o czym do mnie mówiono :roll:

Co do kanalizy ja przedkładałem w PINB jedynie protokół odbioru przyłącza oraz inwentaryzację powykonawczą wykonaną przez geodetę.

U mnie zaistniał inny problem, ale może to również być dla Ciebie wskazówką. Na wykonanie instalacji gazowej musiałem uzyskać odrębne pozwolenie na budowę. Następnie dokonywałem jednoczesnego odbioru domu i instalacji gazowej. Odbiór budynku odbył się bez problemów - choć w tym samym czasie trzy osoby zostały odesłane bo czegoś im brakowało. Natomiast inspektor "przyczepił" się co do odbioru instalacji gazowej. Rzecz w tym, że skrzynkę gazową w trakcie wykonywania przyłacza przesuneliśmy /w porozumieniu z dostawcą gazu/ o około 0.5m. Inspektor wertował projekt i zauważył to zestawiając projekt z mapką wykonaną przez geodetę, no i zaczał sie zastanawiać czy to nie była istotna zmiana. Starałem sie wyjaśnić mu, że nie ma racji, ale moje argumenty nie docierały, powiedział, że decyzję otrzymam w ciągu 3 tygoni - kilka dni temu otrzymałem infomację, że instalacja gazowa została odebrana.

znaczy to tyle, że zależy na kogo się trafi ...jeden oko przymknie, a inny będzie szukał problemu :roll:

w naszych urzędach jest wielu którzy szukają problemów :evil: ...odbioru zjazdu tez nie mam z powodu jednego takiego s.... , ale w starostwie mnie pocieszyli że może przejdzie bez tego :roll:

...do czego może się kominiarz doczepić ? ...

kominiarz moze sie przyczepic do

- zbyt małego ciagu wentylacyjnego

- braku stopni kominiarskich na dachu /gdy okienko jest zbyt oddalone od komina/

- nieotynkowanych kominów

- zbyt blisko umieszczonych krokwi /od komina/

- wystającej zaprawy wewnatrz komina

- przeswitów

- do prowadzenia przewodów elektrycznych po kominie

et cetera

kominiarz czepiał mi się zbyt bliskich krokwi do komina - kazał osłonić je blachą, po tym zabiegu przeszło .

Co do kotłowni to zakwestionował wielkość kratki nawiewowej , ( była rura fi 100 a wymaganie minimum 250 cm 2 przekroju - wykułem większą - było ok

Przyczepił mi się do okapu kuchennego podłączonego do osobnego kanału wentylacyjnego - bo po włączeniu okap powodował cofkę w wentylacji - nic z tym nie zrobiłem , zostało jak jest .

Co do kanalizacji , to przynajmniej u mnie , babka w komunalce , dokładnie sprawdzała przebieg przyłączy z inwentaryzacji z tym który był w projekcie zagospodarowania i mówila że jakby się nie zgadzało to dają mandaty i karzą zmieniać projekt. ale na szczeście miałem tak jak w projekcie, tyle że to może być jakaś fanaberia mojej akurat komunalki:)

Poza tym, poza kominiarzem nikogo w domu nie było, złożyłem papiery poczekałem i przyszło pisemko i to wszystko

Po zgłoszeniu do użytkowania w PINB otrzymałem sprzeciw. :evil: W uzasadnieniu podano że istnieje niezgodność powykonawczej inwentaryzacji geodezyjnej z zatwierdzonym planem zagospodarowania działki. Chodziło o przesunięcie oczyszczalni o około 1,5m. Zgodnie z prawem budowlanym zmiana w zagospodarowaniu terenu stanowi istotne odstępstwo od zatwierdzonego projektu. :evil: Byłem zaskoczony, że komuś się to chciało mierzyć linijką na mapie. Pomogło oświadczenie architekta robiącego adaptację projektu, że w tym przypadku nie jest to zmiana istotna gdyż lokalizacja oczyszczalni jest zgodna z wszystkimi przepisami. Wydłużyło to okres "pilnowania budowy" :wink: o przeszło miesiąc. A swoją drogą to obawiałem się zupełnie czegoś innego. Na mapie nie został naniesiony śmietnik który był w projekcie, ale nikt tego nie zakwestionował. :D

A odnośnie kominiarzy to miałem niezły cyrk. Przyszli we dwóch. Jeden uważał, że trzeba zastosować do mojego kominka z płaszczem wodnym przepisy dotyczące kominków i wszystko jest ok a drugi twierdził że kominek z płaszczem wodnym to kocioł i zgodnie z przepisami ma stać w osobnym pomieszczeniu. :-? Trochę się posprzeczali ale dałem protokół do napisania temu który mówił że jest ok. :wink:

Witam.

(...)

kominiarz :roll: - czy w kotłowni wystarczy jedna kratka wentylacyjna na kominie(kotłownia z oknem)? do czego może się kominiarz doczepić ?

Będę wdzięczna za sugestie.

Nie, w kotłowni jeśli masz piec węglowy MUSI być kratka wentylacyjna w kominie wentlacyjnym i jeszcze tak zwana "zetka" czyli nawiew do kotłowni z zewnątrz. Jest to porostu otwór w ścianie a do niego podłączona rura w kształcie litery "Z" doprowadzona od otworu aż do podłogi. Bez tego kotłowni ci kominiarz nie odbierze.