Trociu 12.09.2008 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Nie, w kotłowni jeśli masz piec węglowy MUSI być kratka wentylacyjna w kominie wentlacyjnym i jeszcze tak zwana "zetka" czyli nawiew do kotłowni z zewnątrz. Jest to porostu otwór w ścianie a do niego podłączona rura w kształcie litery "Z" doprowadzona od otworu aż do podłogi. Bez tego kotłowni ci kominiarz nie odbierze.To już wiem co mam włożyć w tą dziurę co mi w ścianie zostawili. Tylko jak ta zetka wygląda?? Przeszukałem właśnie trochę google'a i tylko wspominają o tego typu urządzeniu. Natknąłem się na jakiś taki nawietrzak - http://www.allegro.pl/item435507553_nawietrzak_z_kratka_i_filtrem_np_110_darco_chrom.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 12.09.2008 15:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 No, wzięłam do ręki projekt ...popatrzyłam na kotłownię i jak byk stoi "nawiew 20/20" ... a w ścianie nawiewu brak ... cholera, szlag mnie kiedyś trafi z tymi paprokami ...chyba trza otwór zrobić ....dobrze że mam dom z bk a nie z ceramiki zastanawiam się tylko czy iść na żywioł i zostawić to tak z myślą "może przejdzie" i zrobić po ewentualnym żądaniu kominiarza czy teraz "zawczasu" to zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 12.09.2008 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 daggulka, nie stresuj się takkominiarz nie ten, to będzie inny.....A co do odbioru to można sobie z akacji powróżyć "przyjadą... nie przyjadą"A jak przyjadą to niezbadane są pomysły administracji. ja też miałam na mapie powykonawczej napisane, że wodociąg na działce idzie niezgodnie z planem (geodeta służbista...%u%%%) ale nikomu to nie przeszkadzałoi. A nie podobały się deski po budowie, że nie posprzątane............ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lee28 12.09.2008 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Tylko jak ta zetka wygląda?? Najprościej mówiąc jak peryskop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majuniaa 12.09.2008 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 A czy mozecie napisac ile kosztuje odbiór? Np, ile wizyta i podpisanie sie kominiarza, ewentualnie czy cos sie jeszcze placi, np. w urzędzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 12.09.2008 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 to jednak lepszy remont ZERO zezwoleń, papierów i odbiorów jak wstanie lewą nogą do się do czegoś przyczepi ostatnio przegoniłem kominiarza przypałętał się z własnej inicjatywy, przegląd mi chciał zrobić ale ja wstałem chyba lewą nogą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 13.09.2008 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2008 A czy mozecie napisac ile kosztuje odbiór? Np, ile wizyta i podpisanie sie kominiarza, ewentualnie czy cos sie jeszcze placi, np. w urzędzie? GEODETA - inwentaryzacja powykonawcza - mnie szarpnęło 600zł GZWiK - odbiór kanalizacji i wody - protokoły - bez opłat WATTENFALL - protokół odbioru prądu - bez opłat ELEKTRYK - pomiary i badania wewnętrznej instalacji elektrycznej - protokół i pomiary ... w cenie wykonania instalacji KOMINIARZ - około 200zł URZĄD DMINY - odbiór zjazdu - bez opłat no i papiery które wypełnia kierownik budowy (dziennik i inne pozostałe zaświadczenia i protokoły)....w cenie zatrudnienia takowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 13.09.2008 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2008 acha, odgrom .... jeśli masz w projekcie a nie zrobiłeś, i kierownik budowy powie że nie bierze odpowiedzialności i wpisu w dzienniku (że nie jest potrzebny) nie zrobi to musisz mieć zaświadczenie od elektryka z uprawnieniami budowlanymi które u nas kosztuje 300zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 13.09.2008 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2008 Jeżeli kocioł gazowy z zamknieta komora spalania, to mimo zapisu w projekcie o nawiewie nie jest on konieczny, natomiast wywiew musi być zgodny z projektem (chyba 14x20 ) U mnie nie ma praktycznie wyjścia na komin (brak wyłazu i stopni) nie ma nawiewu ( a w projekcie była, ale kocioł jest turbo). Kominarz sprawdził tylko czy przewody wentylacyjne sa drożne i koniec. Wystawił protokół 1 w 2 -uch, bo musi być przed montażem kotła i po montażu (czy jakos tak) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 14.09.2008 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Tylko jak ta zetka wygląda?? Najprościej mówiąc jak peryskop. polacz dwa kolanka 90 stopni z fi125 i masz przepisowa zetke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 15.09.2008 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Tylko jak ta zetka wygląda?? Najprościej mówiąc jak peryskop. polacz dwa kolanka 90 stopni z fi125 i masz przepisowa zetke Z półproduktów to wszystko można oczywiście zrobić. Tylko myślałem, że jak czegoś takiego wymagają przepisy, to będzie to można spokojnie w sklepie kupić.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 15.09.2008 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 no dobra .... objeździłam castoramy i liroye ...znalazłam osprzęt w postaci rur , kolan ...coś takiego:http://images34.fotosik.pl/362/ff22a8244a09f44fm.jpg sytuacja wyglada tak:http://images23.fotosik.pl/274/2c6f4c33bec5ad97.jpg jakie i ile części z obrazka będę potrzebować coby to podłączyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 15.09.2008 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Daggulka - dorzuć do tego pięknego rysunku jeszcze może jakieś wymiary Będzie łatwiej policzyć ile i czego. I czy to niżej to okap? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 15.09.2008 12:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Tak, to niżej co wygląda jak nocnik to jest okap ja to widzę tak: pociagnąć tą rurę do góry do wysokości otworu , potem kolankiem pod kątem prostym połaczyć z następoną aż do otworu .... zaś kolano, przejściówka z kwadratu do okręgu fi 100 , wchodzi w ściane i po sprawie ale jeśli tak zrobię to przy wejściu będzie odstawać od ściany o grubość tej przejściówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 15.09.2008 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 ale jeśli tak zrobię to przy wejściu będzie odstawać od ściany o grubość tej przejściówki A po co dawać przejściówkę? Przecież otwór w ścianie może być dowolny (chyba że masz tam już wstawioną rurę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 15.09.2008 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 mam tam już wstawiona rurę fi 100i otynkowaną gdyby nie to , to kolanko schowałoby się w otworze kwadratowym i po sprawie ...ale szkopuł w tym, że mam tam rurę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 15.09.2008 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 podnoszę ...jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 15.09.2008 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 podnoszę ...jakieś pomysły? Ja bym próbował odciąć kawałek tej wstawionej lub wykuć (może być ciężko). Przecież nie zostawisz takiego wystajka ze ściany (mnie żona by zabiła za coś takiego ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 15.09.2008 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 no właśnie , zleksza że się wyrażę - ciulato bedzie wyglądało jak będzie od ściany odstawać ...dlatego innych rozwiązań szukam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 15.09.2008 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 A może od razu przejściówka i okrągłą rurą do góry zaraz przy ścianie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts