Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odbiór - czy będą problemy?

daggulka

Recommended Posts

Nie, w kotłowni jeśli masz piec węglowy MUSI być kratka wentylacyjna w kominie wentlacyjnym i jeszcze tak zwana "zetka" czyli nawiew do kotłowni z zewnątrz. Jest to porostu otwór w ścianie a do niego podłączona rura w kształcie litery "Z" doprowadzona od otworu aż do podłogi. Bez tego kotłowni ci kominiarz nie odbierze.
To już wiem co mam włożyć w tą dziurę co mi w ścianie zostawili. Tylko jak ta zetka wygląda??

Przeszukałem właśnie trochę google'a i tylko wspominają o tego typu urządzeniu.

Natknąłem się na jakiś taki nawietrzak - http://www.allegro.pl/item435507553_nawietrzak_z_kratka_i_filtrem_np_110_darco_chrom.html

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No, wzięłam do ręki projekt ...popatrzyłam na kotłownię i jak byk stoi "nawiew 20/20" ... a w ścianie nawiewu brak :evil: ... cholera, szlag mnie kiedyś trafi z tymi paprokami :evil: ...chyba trza otwór zrobić ....dobrze że mam dom z bk a nie z ceramiki :roll:

zastanawiam się tylko czy iść na żywioł i zostawić to tak z myślą "może przejdzie" i zrobić po ewentualnym żądaniu kominiarza czy teraz "zawczasu" to zrobić :roll:

daggulka, nie stresuj się tak

kominiarz nie ten, to będzie inny.....

A co do odbioru to można sobie z akacji powróżyć "przyjadą... nie przyjadą"

A jak przyjadą to niezbadane są pomysły administracji.

ja też miałam na mapie powykonawczej napisane, że wodociąg na działce idzie niezgodnie z planem (geodeta służbista...%u%%%) ale nikomu to nie przeszkadzałoi. A nie podobały się deski po budowie, że nie posprzątane............

A czy mozecie napisac ile kosztuje odbiór? Np, ile wizyta i podpisanie sie kominiarza, ewentualnie czy cos sie jeszcze placi, np. w urzędzie?

GEODETA - inwentaryzacja powykonawcza - mnie szarpnęło 600zł

GZWiK - odbiór kanalizacji i wody - protokoły - bez opłat

WATTENFALL - protokół odbioru prądu - bez opłat

ELEKTRYK - pomiary i badania wewnętrznej instalacji elektrycznej - protokół i pomiary ... w cenie wykonania instalacji

KOMINIARZ - około 200zł

URZĄD DMINY - odbiór zjazdu - bez opłat

no i papiery które wypełnia kierownik budowy (dziennik i inne pozostałe zaświadczenia i protokoły)....w cenie zatrudnienia takowego :wink:

acha, odgrom .... jeśli masz w projekcie a nie zrobiłeś, i kierownik budowy powie że nie bierze odpowiedzialności i wpisu w dzienniku (że nie jest potrzebny) nie zrobi to musisz mieć zaświadczenie od elektryka z uprawnieniami budowlanymi które u nas kosztuje 300zł

Jeżeli kocioł gazowy z zamknieta komora spalania, to mimo zapisu w projekcie o nawiewie nie jest on konieczny, natomiast wywiew musi być zgodny z projektem (chyba 14x20 ) U mnie nie ma praktycznie wyjścia na komin (brak wyłazu i stopni) nie ma nawiewu ( a w projekcie była, ale kocioł jest turbo). Kominarz sprawdził tylko czy przewody wentylacyjne sa drożne i koniec. Wystawił protokół 1 w 2 -uch, bo musi być przed montażem kotła i po montażu (czy jakos tak)

Tylko jak ta zetka wygląda??

Najprościej mówiąc jak peryskop.

polacz dwa kolanka 90 stopni z fi125 i masz przepisowa zetke ;-)

Z półproduktów to wszystko można oczywiście zrobić. Tylko myślałem, że jak czegoś takiego wymagają przepisy, to będzie to można spokojnie w sklepie kupić....

no dobra .... objeździłam castoramy i liroye ...znalazłam osprzęt w postaci rur , kolan ...coś takiego:

http://images34.fotosik.pl/362/ff22a8244a09f44fm.jpg

sytuacja wyglada tak:

http://images23.fotosik.pl/274/2c6f4c33bec5ad97.jpg

jakie i ile części z obrazka będę potrzebować coby to podłączyć?

Tak, to niżej co wygląda jak nocnik to jest okap :D

ja to widzę tak:

pociagnąć tą rurę do góry do wysokości otworu , potem kolankiem pod kątem prostym połaczyć z następoną aż do otworu .... zaś kolano, przejściówka z kwadratu do okręgu fi 100 , wchodzi w ściane i po sprawie :D

ale jeśli tak zrobię to przy wejściu będzie odstawać od ściany o grubość tej przejściówki :roll: