Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PRACE PRZEZ ZIME

Recommended Posts

Witam!

mam zrobione juz mury domku.

do konca wrzesnia/poczatek pazdziernika mam miec zrobiony dach.

Zastanawiam sie jakie prace mozna wykonywac do zimy, co mozemy robic przez zime?

chcemy zamknac dom oknami i drzwiamy, pozniej hydraulike, elektryke.

czy mozna robic tynki czy raczej poczekac do wiosny?

czy lepiej ocieplic dom z zewnatrz teraz czy na wiosne?

kiedy mozna ocieplic dach welna?

pozdrawiam :D

Możesz robić non stop przez zimę pod warunkiem, że w środku będzie min jakieś +3-5 stopni. W mniejszych elektryk sobie nie poradzi z kablami i po prostu może mu być zimno.

Ja w zimie robiłem

- strop drewniany: wełna, OSB, folia od spodu.

- ocieplenie skosów aż do folii

- szambo

- słupki ogrodzeniowe

- od lutego elektrykę

Tak więc można śmiało iść do przodu i ewentualnie stanąć jak ścisną mrozy. Ale kiedy to będzie :D

Witam!

mam zrobione juz mury domku.

do konca wrzesnia/poczatek pazdziernika mam miec zrobiony dach.

Zastanawiam sie jakie prace mozna wykonywac do zimy, co mozemy robic przez zime?

chcemy zamknac dom oknami i drzwiamy, pozniej hydraulike, elektryke.

czy mozna robic tynki czy raczej poczekac do wiosny?

czy lepiej ocieplic dom z zewnatrz teraz czy na wiosne?

kiedy mozna ocieplic dach welna?

pozdrawiam :D

Ocieplenie z zewnątrz dopiero po tynkach i wylewkach (taka jest praktyka - chodzi o wilgoć z tynków i wylewek).

Ocieplenie dachu tak ale do momentu folii paroizolacyjnej i ewentualnie rusztu - bez płyt.

Śmiało można zamknąć dom i robić instalacje.

Nie wiem jak z tynkami i wylewkami, ale WYDAJE MI SIĘ że musi być plusowa temperatura. Jeśli tak to przy instalacjach weźcie pod uwagę to czy ktoś wam ich nie ukradnie zanim zostaną zakryte tynkiem/wylewką.

miałem podobnie, w październiku skończyli dach , zaraz potem okna , weszli elektrycy i hydraulik ( rozprowadzenie wody i kanalizacji ) instalacja grzewcza dopiero po tynkach przed wylewkami, przez zimę robiłem ścianki działowe parteru i poddasza , tynki i cała reszta na wiosnę ( nie porobiłem zbyt wiele bo miałem to "szczęście" że zima w 2005 / 2006 r. była bardzo mroźna , i mróz -10 stopni trzymał do końca marca...co innego 2 zeszłe zimy, można było robić praktycznie wsztstko, tynki, wylewki, itp...

to w sumie duzo mozna robic :D

mam nadzieje ze bedzie ciepla zima bo do wakacji musimy sie wprowadzic (sprzedajemy mieszkanie i musimy sie wyprowadzic).

myslicie ze jest to realne??

Zgrywaj ekipy, myśl z wyprzedzeniem o kolejnych etapach a się uda. Mój obecny sąsiad ma teraz ściany, dach i okna. Dalsze prace chce wznowić w maju i wprowadzić się we wrześniu.

Ja planuję tak :

Do końca Października SSZ i :

1. ocieplenie fundamentów i zasypanie

2.Ocieplenie ścian

3.elektryka

4.Instalacje wodną

5.docieplenie i obicie osb stropu drewnianego

6.podłączenie wentylacji

Reszta na wiosnę czyli tynki, CO, wylewki i cała reszta!

Śpieszy mi się bo do Kwietnia mam czas( po pracy oczywiście) bo później aż do Listopada charuwa po 15 godzin na dobę i nic nie ruszę!

Zastanawia mnie tylko czy jak przykleję styro to wentylacja załatwi sprawę wilgoci!

Tak na "zdrowy rozum" TAK !

Ale nie mam doświadczeń więc jeśli ktoś się wypowie na ten temat to będę wdzięczny :roll:

Zastanawia mnie tylko czy jak przykleję styro to wentylacja załatwi sprawę wilgoci!

Tak na "zdrowy rozum" TAK !

Ale nie mam doświadczeń więc jeśli ktoś się wypowie na ten temat to będę wdzięczny :roll:

Zawsze będziesz mógł jeszcze okna zostawić uchylone. U mnie tak stoi od kwietnia. Tylko rolety lekko opuszczone, coby wiatr nie chulał.

W tym roku u mnie wybudowali dom, kończą właśnie dach i kładzenie blachodachówki. W tym roku chcę zrobić jeszcze taras, ocieplić fundamenty i je zasypać (przynajmniej do połowy).

Nie spieszy mi się tak jak autorowi tego tematu i spokojnie mogę się (chyba) wprowadzić dopiero pod koniec przyszłego roku lub za dwa lata. W związku z tym poczekam aż puszczą mrozy (mam nadzieję, że już w marcu) i wtedy dopiero wstawię okna (na zimę zabiję je dechami zostawiając małe szczeliny) i rozpocznę resztę prac - jeśli, Bóg, zdrowie i pieniądze pozwolą. :)