NASZBLUSZCZ 11.09.2008 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 Witam! mam zrobione juz mury domku. do konca wrzesnia/poczatek pazdziernika mam miec zrobiony dach. Zastanawiam sie jakie prace mozna wykonywac do zimy, co mozemy robic przez zime? chcemy zamknac dom oknami i drzwiamy, pozniej hydraulike, elektryke. czy mozna robic tynki czy raczej poczekac do wiosny? czy lepiej ocieplic dom z zewnatrz teraz czy na wiosne? kiedy mozna ocieplic dach welna? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 11.09.2008 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 Możesz robić non stop przez zimę pod warunkiem, że w środku będzie min jakieś +3-5 stopni. W mniejszych elektryk sobie nie poradzi z kablami i po prostu może mu być zimno. Ja w zimie robiłem - strop drewniany: wełna, OSB, folia od spodu. - ocieplenie skosów aż do folii - szambo - słupki ogrodzeniowe - od lutego elektrykę Tak więc można śmiało iść do przodu i ewentualnie stanąć jak ścisną mrozy. Ale kiedy to będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek G 11.09.2008 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 Witam! mam zrobione juz mury domku. do konca wrzesnia/poczatek pazdziernika mam miec zrobiony dach. Zastanawiam sie jakie prace mozna wykonywac do zimy, co mozemy robic przez zime? chcemy zamknac dom oknami i drzwiamy, pozniej hydraulike, elektryke. czy mozna robic tynki czy raczej poczekac do wiosny? czy lepiej ocieplic dom z zewnatrz teraz czy na wiosne? kiedy mozna ocieplic dach welna? pozdrawiam Ocieplenie z zewnątrz dopiero po tynkach i wylewkach (taka jest praktyka - chodzi o wilgoć z tynków i wylewek). Ocieplenie dachu tak ale do momentu folii paroizolacyjnej i ewentualnie rusztu - bez płyt. Śmiało można zamknąć dom i robić instalacje. Nie wiem jak z tynkami i wylewkami, ale WYDAJE MI SIĘ że musi być plusowa temperatura. Jeśli tak to przy instalacjach weźcie pod uwagę to czy ktoś wam ich nie ukradnie zanim zostaną zakryte tynkiem/wylewką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 11.09.2008 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 miałem podobnie, w październiku skończyli dach , zaraz potem okna , weszli elektrycy i hydraulik ( rozprowadzenie wody i kanalizacji ) instalacja grzewcza dopiero po tynkach przed wylewkami, przez zimę robiłem ścianki działowe parteru i poddasza , tynki i cała reszta na wiosnę ( nie porobiłem zbyt wiele bo miałem to "szczęście" że zima w 2005 / 2006 r. była bardzo mroźna , i mróz -10 stopni trzymał do końca marca...co innego 2 zeszłe zimy, można było robić praktycznie wsztstko, tynki, wylewki, itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NASZBLUSZCZ 11.09.2008 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 to w sumie duzo mozna robic mam nadzieje ze bedzie ciepla zima bo do wakacji musimy sie wprowadzic (sprzedajemy mieszkanie i musimy sie wyprowadzic). myslicie ze jest to realne?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 11.09.2008 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 to w sumie duzo mozna robic mam nadzieje ze bedzie ciepla zima bo do wakacji musimy sie wprowadzic (sprzedajemy mieszkanie i musimy sie wyprowadzic). myslicie ze jest to realne??Zgrywaj ekipy, myśl z wyprzedzeniem o kolejnych etapach a się uda. Mój obecny sąsiad ma teraz ściany, dach i okna. Dalsze prace chce wznowić w maju i wprowadzić się we wrześniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 11.09.2008 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 Ja planuję tak : Do końca Października SSZ i : 1. ocieplenie fundamentów i zasypanie 2.Ocieplenie ścian 3.elektryka 4.Instalacje wodną 5.docieplenie i obicie osb stropu drewnianego 6.podłączenie wentylacji Reszta na wiosnę czyli tynki, CO, wylewki i cała reszta! Śpieszy mi się bo do Kwietnia mam czas( po pracy oczywiście) bo później aż do Listopada charuwa po 15 godzin na dobę i nic nie ruszę! Zastanawia mnie tylko czy jak przykleję styro to wentylacja załatwi sprawę wilgoci! Tak na "zdrowy rozum" TAK ! Ale nie mam doświadczeń więc jeśli ktoś się wypowie na ten temat to będę wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 11.09.2008 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 Zastanawia mnie tylko czy jak przykleję styro to wentylacja załatwi sprawę wilgoci! Tak na "zdrowy rozum" TAK ! Ale nie mam doświadczeń więc jeśli ktoś się wypowie na ten temat to będę wdzięczny Zawsze będziesz mógł jeszcze okna zostawić uchylone. U mnie tak stoi od kwietnia. Tylko rolety lekko opuszczone, coby wiatr nie chulał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 11.09.2008 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 to w sumie duzo mozna robic mam nadzieje ze bedzie ciepla zima bo do wakacji musimy sie wprowadzic zima w tym roku ma przyjść szybko, ma być długa i ostra... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NASZBLUSZCZ 11.09.2008 13:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 "zima w tym roku ma przyjść szybko, ma być długa i ostra..." no to malo optymistyczna perspektywa ale w tamtym roku tez zapowiadali zime stulecia a wiadomo jaka byla! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 11.09.2008 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 zależy gdzie się budujesz bo jak w jakimś Białymstoku to ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 11.09.2008 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 Ocieplenie dachu tak ale do momentu folii paroizolacyjnej i ewentualnie rusztu - bez płyt. A dlaczego bez płyt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 11.09.2008 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 Ocieplenie dachu tak ale do momentu folii paroizolacyjnej i ewentualnie rusztu - bez płyt. A dlaczego bez płyt?Żeby nie pociągnęły wilgoci z tynków i wylewek robionych później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 11.09.2008 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 Ale jeśli tynki i wylewki będą zrobione wcześniej to można robić całość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 11.09.2008 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 Ale jeśli tynki i wylewki będą zrobione wcześniej to można robić całość?Tak. NIc więcej tak mokrego robić nie będziesz, więc po tynkach i wylewkach można śmiało kłaść płyty i wykańczać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NASZBLUSZCZ 11.09.2008 14:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 "zależy gdzie się budujesz bo jak w jakimś Białymstoku to ..." dolnyslask Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nieosiagalny 11.09.2008 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 W tym roku u mnie wybudowali dom, kończą właśnie dach i kładzenie blachodachówki. W tym roku chcę zrobić jeszcze taras, ocieplić fundamenty i je zasypać (przynajmniej do połowy). Nie spieszy mi się tak jak autorowi tego tematu i spokojnie mogę się (chyba) wprowadzić dopiero pod koniec przyszłego roku lub za dwa lata. W związku z tym poczekam aż puszczą mrozy (mam nadzieję, że już w marcu) i wtedy dopiero wstawię okna (na zimę zabiję je dechami zostawiając małe szczeliny) i rozpocznę resztę prac - jeśli, Bóg, zdrowie i pieniądze pozwolą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 11.09.2008 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 (na zimę zabiję je dechami zostawiając małe szczeliny) jak nic w środku nie będziesz robił to szkoda Twojej fatygi - otwory zostaw w spokoju- możesz jedynie zabezpieczyć folią mur pod oknem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 11.09.2008 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 "dolnyslask to raczej spoko - o ile zima będzie podobna do tej ostatniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majkoski 11.09.2008 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 A czemuz to w Białymstoku ma być zima szybko, długo i mroźnie a na Śląsku nie? Ską taka przepowiednia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts