pluton 11.09.2008 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 Jakie macie średnice rur c.o. ?Chodzi mi o srednice rur od kotła do rozdzielaczy i od rozdzielaczy do kaloryferów.Dom 112 m2, parter i poddasze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 11.09.2008 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 Zgdnie z projektem bo na oko to chłop w szpitalu umarł jak znam zycie jedni maja Dn32 stal inni miedz 22 a jeden taki cała instalacje zrobił z rury 18x2 proceduda: 1. obliczyc straty ciepła 2. rozmiescic grzejniki i dobrac wstepnie wielkosc 3. zrobic schemat instalacji 4. przeliczyc, dobrac zrednice i skorygowac grzejniki montować montowac i płacic [edit] zapomniałem jeszcze o decyzji o wyborze źródła ciepła oraz parametrów wody grzewczej, oczywiscie to są tylko zbędne informacje, dobry hydraulik zrobi bez tego - beeedzie pan zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lee28 11.09.2008 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 U mnie z kotła wychodzi rura 1,5", z niej zrobiony kolektor i póżniej do rozdzielaczy rura miedziana fi22, od rozdzielaczy do kaaloryferó fi18 pex/alu/pex. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szef23 11.09.2008 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 Nie mozna tak uogolniac Dobor rur dokonuje sie w programach obliczeniowych ktore uwzgledniaja przeplyw ,opory miejscowe, moc grzejnikow, grubosc scianki przewodow danego producenta, temp zasilania powrotu itp U mnie z kotla do rozdzielacza wyszlo fi25 w stali nastepnie fi 25 do dwoch rozdzielaczy w Pex kan therm a od rozdzielaczy do grzejnikow wszedzie 14 PEx (chociaz z obliczen wychodzily tez 12 ) Grzejniki max po 700 W Temp zasilania powrotu 50/40 Takie pytania Mam dom 200 m2 jakie grzejniki , jaki kociol jakie przewody itp nie wroza niczego dobrego instalacji Dzialac to oczywiscie bedzie tylko na ile bedzie to ekonomiczne i prawidlowe to juz temat na ksiazke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lee28 12.09.2008 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Nie mozna tak uogolniac Dobor rur dokonuje sie w programach obliczeniowych ktore uwzgledniaja przeplyw ,opory miejscowe, moc grzejnikow, grubosc scianki przewodow danego producenta, temp zasilania powrotu itp A ilość wody w porannej kawie też odmierzasz menzurką ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 12.09.2008 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Jak będziesz robił na oko, to będzie działało albo nie. Jak policzysz, to będzie działało. Ot, i cała tajemnica - wybór Twój, ale zazdroszczę beztroski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radek_sziwa 13.09.2008 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2008 Jakie macie średnice rur c.o. ? Chodzi mi o srednice rur od kotła do rozdzielaczy i od rozdzielaczy do kaloryferów. Dom 112 m2, parter i poddasze. Powinno być tak jak w projekcie. Zrobisz na oko to albo trafisz albo nie i ci pompa nie wydoji, będziesz miał szumy, w skrajnych przypadkach ostatnie grzejniki będą zimne albo ledwo ciepłe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 13.09.2008 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2008 od kotła do rozdzielaczy fi 22od rozdzielacza do grzejników fi 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lee28 13.09.2008 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2008 Jak będziesz robił na oko, to będzie działało albo nie. Jak policzysz, to będzie działało. Ot, i cała tajemnica - wybór Twój, ale zazdroszczę beztroski Może w jakimś bloku, wysokościowcu, czy biurowcu, ale w zwykłym domku jednorodzinnym, robisz miedz ff22 od kotła do rozdzielaczy, a do kaloryferów jedziesz w pexie 16 lub 18 i tyle. I będzie działać choćby niewiem co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 13.09.2008 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2008 Jasne. Rozumiem, że masz doświadczenie potwierdzone wieloletnią praktyką i wieloma wykonanymi instalacjami? Bo jeśli nie, to daruj sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 13.09.2008 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2008 Jasne. Rozumiem, że masz doświadczenie potwierdzone wieloletnią praktyką i wieloma wykonanymi instalacjami? Bo jeśli nie, to daruj sobie. tak, mam takowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 13.09.2008 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2008 a co się stanie jak przekroje będą większe , np. fi28 do rozdzielaczy , potem pex 16 do grzejników bliższych fi 20 do tych dalszych czy można przewymiarowanymi rurami pogorszyć sprawność instalacji? nie chodzi już o koszty , tylko czy to nie zaszkodzi instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 13.09.2008 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2008 Jasne. Rozumiem, że masz doświadczenie potwierdzone wieloletnią praktyką i wieloma wykonanymi instalacjami? Bo jeśli nie, to daruj sobie. tak, mam takowe Że Ty masz, to wiem Ale chodziło mi o Lee. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluton 13.09.2008 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2008 W projekcie mam juz dobrane kaloryfery, kocioł i zasobnik. Problem w tym, że jest tam system trójnikowy, którego nie chcę. Z kotła wychodzi fi18, później rozgałęzia się na fi15 a do grzejników dochodzi fi12. Ja chcę system rozdzielaczowy i stąd moje pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 13.09.2008 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2008 W projekcie mam juz dobrane kaloryfery, kocioł i zasobnik. Problem w tym, że jest tam system trójnikowy, którego nie chcę. Z kotła wychodzi fi18, później rozgałęzia się na fi15 a do grzejników dochodzi fi12. Ja chcę system rozdzielaczowy i stąd moje pytanie. idąc tą logiką do rozdzielacza 18 a z rozdzielacza 12-stki Jednak jak na mój gust średnice dość niskie zrob tak jak pisze 1950;) znaczy teoretycznie srednice daja rade, ale stara dobra szkoła + zdrowa praktyka wskazuje, ze lepiej troche wiecej ... znaczy okolice 25x do rozdzielacza a z rozdzielacza 16x costam - znaczy zakładając rurken z tworzywen, a nie miedz pozdrawiam Piotrek ps. jak projektant był takim minimalistą to bym tez o 1 długosc grzejniki wieksze brał lub 22 zamiast 21-nek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szef23 14.09.2008 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Jak widac kazdy Polak to lekarz i budowlaniec mimo minimalnej wiedzy na dany temat Zastosowanie zbyt duzych przekrojow przewodow spowoduje ze grzejnik trzeba bedzie kryzowac ( lub wogole nie da sie go wyregulowac ) co moze wywolac np szumy w instalacji Projekt instalacji CO zalaczany do projektow z biur architektonicznych rowniez czesto gesto ma nie wiele wspolnego z prawidlowa instalacja Najczesciej nikt tam nie robi obliczen zapotrzebowania ciepla dla obiektu tylko przyjmuje sie ile W na m2 z duzym zapasaem i na tej podstawie dobiera grzejniki Rur tez nikt nie liczy tylko wala na pale przewymiarowane przekroje Dzialac bedzie Pytanie jak i na ile ekonomicznie i komfortowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 14.09.2008 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 "Spokojnie Dopiero się uczę" to masz w stopce? ...... to dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szef23 14.09.2008 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 "Spokojnie Dopiero się uczę" to masz w stopce? ...... to dobrze Tez tak mi sie wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 14.09.2008 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 wiec odpowie mi ktoś? czy nie? co się stanie jak przekroje będą większe ? jakie przekroje są optymalne ? na oko instalatora , pytam bo w projekcie nie mam żadnego projektu instalacji ,wolałbym nie płacić za coś co mi nie potrzebne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 14.09.2008 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 wiec odpowie mi ktoś? czy nie? co się stanie jak przekroje będą większe ? jakie przekroje są optymalne ? na oko instalatora , pytam bo w projekcie nie mam żadnego projektu instalacji ,wolałbym nie płacić za coś co mi nie potrzebne dobry projekt byłby przydatny na oko to chłop w szpitalu umarł ;D przewymiarowane srednice to np szybsze zarastanie rur tzn mniejsza predkosc i costam sie moze osadzać w teorii, w praktyce tez. Z drugiej strony za małe średnice to zło, bo w koncu tez cos sie osadzi i zmniejszy przekrój, predkości większe to hałas i wyzsze obroty pompki etc ... ale wspominane wyzej 22-25 do rozdzielacza i dalej 16x do grzejnikow powinno dac rade - tak nie robiąc z tego większej sztuki... pawda jest taka, ze 90% czasu instalacje niskotemperaturowe z regulacja pogodową etc pracują na zupełnie innych parametrach niz projektowane... co nie znaczy ze nie nalezy projkektowac poprawnie instalacji. Poprostu obnizanie parametrow pozwala poprawic komfort + oszczedzic, a w przypadku ekstremalnych warunkow i tak bedzie w domu komfort cieplny... pozdrawiam ps. wiem ,ze kolejny raz chyba w 20 temacie to samo masło maslane leci ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts