Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

piec c.o. - jaki ?

Recommended Posts

Moi rodzice posiadają dom jednorodzinny, wysoki parter z poddaszem użytkowym, podpiwniczony z garażem w piwnicy - 150 m2 (bez podpiwniczenia).

Budynek ma 35 lat, cegła kratówka + pustak, ze szczeliną powietrzną.

2 lata temu wymieniłem okna na drewniane dwuszybowe oraz wymieniłem grzejniki na aluminiowe. Pozostała instalacja c.o. nie była wymieniana.

Obecnie dom ogrzewany jest starym piecem gazowym, a c.w.u. pobierana jest z elektrycznego boilera (wymieniony 1,5 roku temu).

W domu mieszkają dwie osoby (emeryci).

Planowana jest wymiana pieca. Ze względu na obsługę i koszty eksploatacji myślimy o pozostaniu przy piecu gazowym.

Prawdopodobnie wystarczy piec jednofunkcyjny, ze względu na istniejący elektryczny boiler, (jeśli byłoby to korzystniejsze, to rozważę piec dwufunkcyjny).

Czy ktoś może doradzić na co się zdecydować ? W sklepie ktoś przekonywał ojca do pieca Vailant.

Czy warto zakładać regulator pogodowy, czy wystarczy regulator temperatury w środku ?

Czy trzeba instalować zawory termostatyczne na grzejnikach ?

Czy konieczna jest wymiana instalacji c.o. ?

Czy powinno się najpierw ocieplić dom, czy można to zrobić później, czy ma to wpływ na wybór mocy pieca ?

Proszę o radę.

Tomek Krzysztof

• 2 weeks później...

ja też przymierzam się do modernizacji kotłowni i też zamierzam mieć Vaillanta, ale ktoś na forum stwierdził, że nie mogę założyć kondensacyjnego w sytuacji jaką mam obecnie. Czy to prawda?

obecnie:

rura "kwasówka" średnicy 110mm, w przewodzie kominowym co najmniej 15x15cm. Kwasówką zamierzam wyprowadzać z kotła "produkt spalania", a przewodem kominowym doprowadzać doń świeże powietrze. Czy w takiej sytuacji mógłbym zamontować piec kondensacyjny, powiedzmy VU EcoTEC 9,7-21,6 kW?

...i co to dokładnie znaczy kocioł "jednostopniowy"? (np.:żeliwny Vaillant)

Pozdrawiam

Pearl

Ja się zdecydowałem na jednofunkcyjny Termet UniCo 6,6 – 22 KW z zasobnikiem 120l. ze względu na najnizszą moc minimalną (6,6KW), duży zakres modulacji od 6,6 do 22KW, atrakcyjną cene i 2 lata gwarancji..

Będzie on zasilal c.o. oparte na rozdzielaczach z osobnym sterowaniem każdej kondygnacji. Sterowanie rozdzielaczami za pomocą siłowników i 2 sterowników CM 27 Honeywell.

Duzy zakres modulacji od 6,6 do 22 KW pozwala na dostosowanie się do panujących warunkow i optymalną prace kotla. Im mniejsze przerwy w pracy kotla tym lepiej – kociol produkuje tyle energii ile wynosi zapotrzebowanie budynku.

Wg moich obliczen, srednia moc stale pracującego kotla zimą przy domkach jednorodzinych nie przekracza 7KW, odpowiada to opłatom za gaz na poziomie około 650 złotych miesiecznie. Jeśli przekracza 7 KW, wtedy ze względu na ilosc spalanego gazu uzytkownicy stosują inne ogrzewania, aby zredukowac koszty i zmniejszają efektywną prace kotla do tych kilku KW.

Duża moc maksymalna może być potrzebna podczas korzystania z wielu odbiornikow wody oraz przy załączaniu instalacji po przerwach spowodowanych np. nieobecnością domowników.

Atrakcyjna jest cena tego kotla, gdyz z zasobnikiem kosztuje 3.500 zł. brutto, a tak tanio nie można kupić żadnego innego zestawu. Do tego dochodzi gwarancja 2 lata.

Dzięki KrzysiekS.

Jestem/byłem umówiony z instalatorem z Vaillanta i gość ów zbywa mnie już prawie miesiąc!!! Może chce przeciągnąć "sprawę" do listopada - wtedy kończą się promocje. Nie ze mną te numery... instalatorze z Vaillanta! Pozdrawiam całą firmę Vaillant i gratuluję "profesjonalnego" podejścia do klienta.

Czas pomyśleć o innym kotle.

Pearl

Ja założyłm Buderusa 3 lata temu i jestem zadowolony. Polecił mi go sprzedawca, który także prowadzi wszelkie instalacje. Przekonał mnie argument, że obecnie /tzn. 3 lata wstwez/, że serwisuje 300 Buderusów oraz ok. 30 innych w tym Villanta, Urlicha itp. ale szczerze powiedział, że nie może się obiektywnie wypowiedzieć na temat tej mniejszości. Ze względu na bezawaryjność Buderusa jego użytkuję. Dobry sprzedawca jest teraz przedstawicielem wielu firm.

Pozdawiam

Moj instalator prowadzi duzą firme i rowniez serwisuje Buderusa i Viessmanna. Powiedzial mi, że gazowe kotly są genealnie bezawaryjne. Na pytanie o ostatnią awarie i marke kotla, powiedzial, ze byl to Viessmann, w ktorym padla elektronika.

Moi rodzice mają zeliwnego, stojącego, poteznego Junkersa, model chyba najdrozszy jaki byl dwa lata temu. Ma on wszystkie bajery i jest bezawaryjny. Czyli dokladnie taki jak inne kotly. Niestety byl to wydatek rzedu 13.000 złotych. Efekt jest taki sam jak przy wszystkich innych kotlach, rowniez tych za 3.000 zł - po prostu leci ciepla woda z kranu, a kociol stoi w piwnicy.

Moi rodzice dokonując ponownie wyboru, nie zdecydowaliby sie na drogi kociol, uwazają, że był to zbedny wydatek, ktory niczemu nie sluzy. Mozna ewentualnie pochwalic sie znajomym, ale czy jest czym?

Instalator z Vaillanta do mnie w końcu dotarł i....

kocioł kondensacyjny podłączy do rury kwasówki 110mm poprowadzonej w szybie kominowym 15x15cm za pomocą redukcji fi 80/110 wykonanej na zamówienie. Będzie to redukcja z uszczelkami, a momiędzy kotłem a wejściem do komina normalnie zastosuje rurę podwójną na uszczelki fi80 w rurze bodaj fi125. Podobno ma to działać bez zarzutu. Co Wy na to?

Pozdrawiam

Pearl

Dołączę do AndrzejaS, Ja mam buderusa tez od trzech lat, pracuje wysmienicie. W tym roku odpuscilem sobie nawet przeglad (kociol jest juz po gwarancji) wczesniej serwisant powiedzial mi, ze jesli w kotlowni sie nie kurzy za bardzo to coroczny przeglad nie jest potrzebny. Znam Viessmanny bardzo dobrze i tez bylem na nie b. napalony ( mialem nawet ugadana znizke 30 % z przedstawicielem Viessnann Belgia i tak cenowo nie przebil Buderusa ( liczac grzejniki, pompy, wklad kominowy - czyli to co dostalem gratis). "Nie tylko Mercedesy jezdza po ulicach"

josek