kasiaiwojtek 11.09.2008 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 cześc.musze zrobić drenaz wokół budynku, jak powinien być poprawnie wykonany??jeszcze nie mam zasypanych ścian fundamentowych, mam odkopane do wysokości ławy. czy na styku ława-bloczki można położyć rure drenazową fi100. żwir jakiej frakcji zastosować. jakie spadki? nic o tym nie wiem.Prosze o poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr.T 11.09.2008 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 zajrzyj http://picasaweb.google.com/domteczowa/080726_0802DysperbitStyroFoliaOpaskaDrenarska# lepiej położyć rurę koło ławy , żwir płukany to wszystko zawinąć w geowłókninęspadek max 0,5 % Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 11.09.2008 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 zajrzyj http://picasaweb.google.com/domteczowa/080726_0802DysperbitStyroFoliaOpaskaDrenarska# lepiej położyć rurę koło ławy , żwir płukany to wszystko zawinąć w geowłókninę spadek max 0,5 % Spadek to chyba min nie max. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szef23 11.09.2008 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 Drenaz to dosc prosta sprawa Nalezy pamietac tylko o podstawowych zasadach Odleglosci: od ścian budynku min. 2,5-3,0 m, dla płytkich drenaży 1,5-2,0 m; ( ja dalem z 30 cm od brzegu lawy fundaentowej ) od krawężników ulicznych min. 1m; min. odległość osi drenów zakładanych poniżej spodu fundamentów od ściany budowli oblicza się ze względu na stateczność masywu ziemnego ( radze nie zaglebiac drenazu ponizej spodu stopy fundamentowej bez badan geologicznych bo moze sie to skonczyc zabieraniem materialu spod stopy ) Spadki: Dla przewodów o średnicy do 20 cm w gruntach gliniastych i=2‰, w gruntach piaszczystych i pylastych i=3‰ Dla przewodów o średnicy 20-30 cm i=1,5‰ Dla przewodów o średnicy >30 cm i=0,5‰ Drenaże wypełnione materiałem filtracyjnym powinny mieć spadek min. 10 ‰ Minimalne prędkości wody rurociągach v =0,2 m/s, maksymalne 1 m/s. Dla wyjasnienia 1%o = 0,1% Czyli na 1metrze dlugosci spadek wynosi 1mm Zachowanie niewielkich spadkow jest wazne aby nie przekroczyc predkosci max w rurach oraz zeby nie okazalo sie ze z drugiej strony budynku drenaz wyjdzie nam w polowie wys sciany fundamentowej Drenaz najlatwiej jest zaczac od srodka najdluzszej sciany ukladajac spadki w dwoch przeciwnych kierunkach W tym miejscu proponuje ustawienie studzienki rewizyjnej lub w wersji oszczednosciowej zwykla rure pcv fi 200 z betonowym plackiem na dnie i wycietymi w bocznych sciankach otworami na rury drenarskie Studzienki powinno ustawic sie takze na kazdym z naroznikow domu Nastepnie po przeciwnej stronie budynku ustawiamy studnie zbiorcza w ktora wpinamy rury drenarskie a zniej robimy odprowadzenie wody na dzialke sasiada ;) lub do rowu meliracyjnego Rure drenarska ukladamy w obsypce zwirowej Mysle ze jakies 15-20 cm grubosci od scianki rury powinno wystarczyc Od razu ukruce glupie pytania NIE do drenazu nie mozna podpiac rur spustowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaiwojtek 12.09.2008 08:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Na takie odpowiedzi liczyłem dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 12.09.2008 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Od razu ukruce glupie pytania NIE do drenazu nie mozna podpiac rur spustowych "Nie można" czy "nie należy" ? Bo mi deweloper tak zrobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 12.09.2008 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Odleglosci: od ścian budynku min. 2,5-3,0 m, dla płytkich drenaży 1,5-2,0 m; ( ja dalem z 30 cm od brzegu lawy fundaentowej ) coś mi tu nie hula możesz rozwinąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szef23 12.09.2008 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Od razu ukruce glupie pytania NIE do drenazu nie mozna podpiac rur spustowych "Nie można" czy "nie należy" ? Bo mi deweloper tak zrobił. Moim zdaniem nie wolno tak robic Jak wiadomo rura drenarska posiada wiele otworkow ktorymi przesacza sie do niej woda z gruntu jesli jednak doprowadzamy do niej wode z rynien to nie potrzebnie nawadniamy grunt wokol drenazu a sam drenaz traci sens Znaczenie ma rowniez w ktorym miejscu wpial te rynny Jesli bezposrednio do opaski to moim zdaniem jest to duzy blad Jesli polaczyl je tylko z odprowadzeniem wody ze zbiorczej studni drenarskiej w znacznej odleglosci od domu to nie ma problemu Odleglosci: od ścian budynku min. 2,5-3,0 m, dla płytkich drenaży 1,5-2,0 m; ( ja dalem z 30 cm od brzegu lawy fundaentowej ) coś mi tu nie hula możesz rozwinąć? Ma to zwiazek z mozliwoscia podmywania gruntu z pod stop fundamentowych i zapobieganiu takim zjawiskom jak bodajze sufozja Blizsze polozenie drenazu powinno byc poparte badaniami geologicznymi i obliczeniami NIestety nie jestem w stanie tego dokladnie wytlumaczyc Te dane poprostu znalazlem w zeszycie Za cieki w uszach jeszcze jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renjul 12.09.2008 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Odleglosci: od ścian budynku min. 2,5-3,0 m, dla płytkich drenaży 1,5-2,0 m; ( ja dalem z 30 cm od brzegu lawy fundaentowej ) coś mi tu nie hula możesz rozwinąć? Też mnie to zastanawia, a temat dla mnie ważny. Czy to znaczy, że NOTO źle ułożył drenaż? I dlaczego pomimo takich wytycznych, cytujący je sam ułożył je 30 cm od ław? Gdzieś czytałam, że drenaż nie powinien wychodzić poza okap dachu. To jak w końcu ma być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaiwojtek 12.09.2008 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 zajrzyj http://picasaweb.google.com/domteczowa/080726_0802DysperbitStyroFoliaOpaskaDrenarska# lepiej położyć rurę koło ławy , żwir płukany to wszystko zawinąć w geowłókninę spadek max 0,5 % kolejne pytanie: jełkiej szerokości geowłókninę zastosowaliście??? i jakiej średnicy była rura (100???) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOMAN 12.09.2008 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Mr.TObejrzałam Twoje zdjęcia i zastanawiam się, czy pod kubełki na dole nie będzie podsiąkała wilgoć? Czy w związku z tym zrobisz u góry przewietrzanie ze środka kubełków? Ja tak mam zrobić.Małgosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaiwojtek 12.09.2008 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 ale temat się rozwinął dobrze, dobrze po przeczytani wszystkich rad planuje położyć drenaż tak: - w połowie na wysokości ławy 30-40 cm od ławy - owinąć geowłókniną cos jak Mr.T - zasypac żwirem frakcja 5-18 na wysokośc 0,5 m Powinno być. Znalazłem jeszcze coś takiego: http://www.voila.pl/471/5xl0x/index.php?get=1&f=1 coś podobneg zamierzam zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOMAN 12.09.2008 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Tak tak, kubełki się zazębiają, a na górze jest listwa zakończająca z wentylacją. U mnie też tak będzieMałgosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaiwojtek 12.09.2008 22:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 ja niestety z folii kubełkowej pod ława muszę zrezygnować, ale dam pionowo jak pokazano na rysunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr.T 13.09.2008 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2008 na górze folii będzie listwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaiwojtek 13.09.2008 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2008 Mr.T jakiego rodzaju geowłókniny zastosowałeś?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr.T 14.09.2008 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 zwykła biała , rozmiar rolki to 100m x 112 cm , 4,7PLN za 1m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekmarian 17.09.2008 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 ja mam głupie pytania (zapewne) 1. Czy można wykorzystać wodę z drenażu do zasilania niedużej młaki ? Mam taką możliwość poprzez spadek terenu (młaka/staw zaczynałaby sie mniej więcej na wysokości podstawy fundamentów tyle że okolo 15m dalej. Logika mówi że można ale zasilanie będzie zmienne zależnie od pory roku.. i stąd drugie pytanie... 2. Czy takie pobieranie wody z drenażu można magazynować (czy jest sens i ktoś to robi) Mam co prawda obok adaptowanej stodoły betonowy gnojownik głęboki do dołu fundamentów (145cmx600cx400cm), ale jego dno jest niestety na poziomie dołu fundamentów wiec na nic sprawa bo z waszych wypowiedzi wynika ze dren ma iść z dnem fundamentów... Pytania takie dlatego że mam grunt nieprzepuszczający i na wiosnę to mi dookoła budynku woda szeleści jak pszczoły Jest tego sporo i można by to jakoś wykorzystywać zamiast puszczać w dół do jaru... Dodam ze mam wodę ze źródła a studniowa ma za dużo minerałów z tych nieciekawych wiec tą źródlaną grzech lać do młaki.. pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOMAN 18.09.2008 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 U nas też jest grunt nieprzepuszczalny i będziemy robić drenaż na wysokości podłogi w piwnicy. Odpływ z drenażu puścimy do małego stawu, który zrobimy z dwóch małych źródełek i z tego właśnie drenażu. Mamy duży spadek terenu i może uda się zrobić małą kaskadę /z drenażowej wody/.Marekmarian, u nas też szeleści woda w najniższej części działki, tam gdzie są źródełka, ale tam jest torf. Badałeś geologicznie?Małgosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekmarian 18.09.2008 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 witaj no u mnie szelesci na calym aboczu, powyzej i poniżej, ale o dziwo fundamenty i mury mam suche. Widac pozioma izolacja sprzed 30 lat sie sprawdza. Wiertnik przyjedzie w ten weekend dopiero. Z poprzednich własnych odkrywek wiem, ze mam pod spodem jakies gęste szare 'coś' aż do 150cm w dół. skały muszą byc poniżej 150 cm bo nie doszlismy. Ale wszyscy mówią że tam muszą być Jeśli bedzie tak jak mówisz to by było wspaniale bo woda mogłaby sie zbierac w tym gnojowniku i zasilac w razie potrzeby stawik (latem mozna ja popuszczac). nad gnojownikiem/zbiornikiem wody bedzie na pewno taras. Tyle wiem na dzisiaj aha. u mnie nie ma piwnicy. i jesli bedzie to nizej pod nieplanowana na razie do zamieszkania stodołą (adoptuje stajnie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts