Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kasacja nieaktywnych kont użytkowników

Pan Sowa

Recommended Posts

Witam

Mam taką propozycje.

Usunąć konta użytkowników którzy nie napisali żadnego postu oraz nie logowali się przez rok.

Takie osoby, jak widać nie mają nic do powiedzenia, a zajmują innym osobom nicki.

Zapewne dużo osób rezygnuje z tego powodu z udziału w życiu forum, gdyż ich ulubiony nick, nazwa jest już zajęta.

Na chwile obecną jest 75626 zarejestrowanych użytkowników, znając zasade działań forum, najwyżej 20-25 tysięcy kont jest aktywne. Niestety nie ma tych danych ogólnodostępnych, ale w panelu administratora napewno są i można to sprawdzić.

• 1 month później...

Śmiech śmiechem, ale nie ma się co oburzać. Na każdym forum są takie martwe dusze, co to kilka lat wstecz się zarejestrowały i nie logują się od lat. Z mich doświadczeń wynika, ze spora liczba userów nigdy nawet po zalogowaniu nie aktywuje konta (z różnych powodów). Powszechną jest taka praktyka, że przynajmniej konta, które przez wiele miesięcy nie zostały aktywowane, albo na które przez wiele miesięcy (a może lat w zależności od specyfiki forum) nikt się nie zalogował, są usuwane. Często pod warunkiem, że delikwent/ka nie napisał/a żadnego posta.

Inna sprawa, że niektóre serwisy lubią mieć martwe dusze, żeby podbijać stawki za różne reklamy itp na których zarabiają. Znając podejście do sprawy tutejszej redakcji nie robiłabym sobie nadziei.

... konta, które przez wiele miesięcy nie zostały aktywowane, albo na które przez wiele miesięcy (a może lat w zależności od specyfiki forum) nikt się nie zalogował, są usuwane. Często pod warunkiem, że delikwent/ka nie napisał/a żadnego posta....

Tak jest na g-gadu i poczcie w WP na przykład.

O tyle potrafi to być powodem konfuzji, że mi się nagle na gadu objawiła osoba (dość mi bliska), która już od pewnego czasu nie żyła :o Chwilę potrwało, zanim zajarzyłem, że numer przeszedł na nowego użytkownika z powodu właśnie nieaktywności poprzedniego.

A hodowla klona w piwniczce też może mieć swój urok ;)

• 2 weeks później...
Inna sprawa, że niektóre serwisy lubią mieć martwe dusze, żeby podbijać stawki za różne reklamy itp na których zarabiają. Znając podejście do sprawy tutejszej redakcji nie robiłabym sobie nadziei.

Tak zapewne jest.

Ale murator jako firma, gazeta i forum wyrobiła sobie już markę i myślę że jej już nie grozi spadek stawek za reklamy.

Bo tu serwisy teraz nie kupują reklam na podstawie ilości użytkowników, ale ilości odwiedzin i marki.

Dla mnie jest to normalne, że konta nieaktywne, szczególnie te bez dokończonej aktywacji powinny być kasowane w celu zwolnienia miejsca innym.