Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna od podłogi do sufitu

damarel

Recommended Posts

Witam

W całym mieszkaniu, nawet w kuchni mam okna od podłogi do sufitu. Tam gdzie normalnie jest mur, do wysokosci parapetu jest zbrojona szyba. Wygląda to pięknie, mieszkanie jest bardzo jasne. Ale jak zasłonic takie okna, naprzeciwko jest blok. Podobaja mi się rolety rzymskie, ale wtedy od dołu wszystko jest widoczne.

Od razu mówie, że wertikale odpadają.

Co mi radzicie?

Pozdrawiam

Ale jak dam rolety i podciągnę do góry to i tak cały dół będzie odsłonięty.

Pomyślałam, żeby dac dwie rolety, jedną podciąganą do góry (zamontowaną na samym dole) , a drugą zamontowaną na górze i spuszczaną w dół. Spotykałyby się w środku, gdzie jest pozioma poprzeczka.

Wtedy można dowolnie regulować dopływem światła i ograniczać pole widzenia w zależności od pory dnia.

One byłyby jaśniutkie jak ściana (ekru), a po bokach jednolite zasłony, np. na kółkach. Czy pasowałyby jakieś delikatne firany, gładkie, bez wzoru, bo nie bardzo luibię wnętrza bez firan?

Co myślicie o tam pomyśle?

Z roletami jest ten problem, ze ma się albo zasłonięte okno, albo odsłonięte. Czegoś takiego jak piszesz, czyli dwóch rolet spotykających się pośrodku, nie widziałam. Jak zamierzasz otwierać okno przy takim rozwiązaniu? Chyba że będą to rolety przytwierdzone do każdego skrzydła osobno. Bo inaczej jak zamontować ten cały panel na materiał? W progu? w podłodze?

U mnie w każdym razie w tych dużych oknach od podłogi do sufitu będą żaluzje poziome drewniane i firanka koniecznie. Tylko w ten sposób można regulować światło w pomieszczeniu , widzieć co jest za oknem a jednocześnie pozostać niewidocznym dla sąsiadów:)

Jest też coś takiego jak "story japońskie" zwane również zasłonami panelowymi, całkiem nieźle to wygląda. http://www.firaneczka.pl/Zaluzje-panelowe