Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt KAROLINA pracownia ARCHETON

Recommended Posts

Moja opinia nie dotyczy konstrukcji, kosztów itp. zakładam, że pieniądze są, wypowiem się tylko co do układu i wyglądu:

Chmielów z biura Gottwald - zdecydowanie na nie:

1. długi wąski korytarz

2. pomieszczenie gospodarcze owszem niemałe, ale w miejscu nienajszczęśliwszym- kuchnia, jadalnia, kominek

3. strefa dzienna przestronna, nieustawna, w 6-8 osób nie ma gdzie siąść

4. łazienka duża, a jedna umywalka, wart w wc zamontować dodatkowy prysznic

5. mały plus dla szaf w 2 pokojach, chociaż zdecydowanie za małe

to może tyle, na pierwszy rzut oka

Karolina z biura Archeton - nawet, nawet, chociaż:

1. pomieszczenie gospodarcze typu "mikro" podobnie spiżarka, może je połączyć... nie wiem

2. w łazience wanna narożna jakby "na siłę"

ogólnie nie jest najgorzej :wink:

pozdrawiam

Witaj MAAG

Dziękuję za uwagi.

Dla mnie to trudny wybór. Mam nadzieję, że wasze spostrzeżenia pomogą mi w decyzji.

W Karolinie mamy w planie połączenie spiżarki i pomieszczenia gospodarczego, tak jak sugerujesz. Chociaż taka spiżarnia to dobra rzecz.

Czy ktoś jeszcze ma jakieś uwagi?

Podrowienia :D

Wiola

Mnie Karolina wydaje się byc niekoniecznie trafiona. Widziałam ciekawsze o podobnym metrażu. Salon + jadalnia o metrażu średniego mieszkania a wykorzystaniu mocno połowicznym. Po co komu 20-to metrowa jadalnia? Bo w tej części niczego więcej nie upchniesz. A salonu zostaje raptem ok. 24 m2, czyli mocno średnio. O pomieszczeniu gospodarczym już było. Jestem na "nie" :cry:

W Chmielowie sytuacja prawie identyczna. Pomieszczenia gospodarczego niby trochę jest, chociaż dla mnie to stanowczo za mało. Salonik tyci, 20 m2 (!) za to kompleks jadalnia + "hall kominkowy" :-? razem ponad 30m2 :o Jak zechcesz pogrzać sie przy ogieńku, to będziesz ciągać fotel z salonu, na stałe raczej trudno będzie go tu ustawić. Znowu jestem na "nie" :cry:

Nie bardzo orientuję się w projektach domów parterowych, ale pooglądaj jeszcze inne. Może spodoba ci się LMB 34 - trochę bardziej funkcjonalne wnętrze, chociaż pomieszczenia gospodarczego jakies nikłe resztki. Tyle, że mozna przedłużyć garaz i tam uskrobać kilka metrów.

Może GLX 28 ? Albo AP 27 , AP 54 , Czy inne parterowe pomysły Archiprojektu? A czy ten dom musi być parterowy?

Witam Ewuniu.

Dziękuję za uwagi. Dostrzegłaś rzeczy, które ja przeoczyłam. Dlatego szukam dalej. Dom musi być parterowy, to już zdecydowane.

A co myślisz o projekcie Akacja (bez garażu - garaż już mamy wolnostojący) http://www.domnahoryzoncie.pl/3/projekty.php?page=projekty&id_projektu=47&id_autora=1&spacer=2&proj=AKACJA

Może ktoś ma jakieś uwagi?

A może ktoś ma taki domek?

Proszę o odpowiedź.

Pozdrowienia :D

Wiola