Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wystawa Kotów Rasowych

rzyraf

Recommended Posts

• Odpowiedzi 80
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Będę i ja :D dwie godzinki jazdy i jestem na miejscu :)

Zielony listku, wystawiałaś kiedyś swojego "majtkuna"? ;)

Nie. Kiedys mi się marzyło (jak majtkun byl dopiero w planach), ale to straszny tchórz jest, biedaczek się nie nadaje na wystawy.

A Ty wystawiasz? Śliczniaste są te Twoje kocie! chętnie bym pokibicowała :-)

Owczarka mojego za to raz wystawiałam. Jak zobaczyłam jak ten cyrk wyglada (nie wiem czy widziałas kiedys ring owczarków niemieckich) i ile trezba włożyc wysilku w przygotowania, to mi się odechciało.

Aaa, to przy okazji się pochwalę największym "sukcesem wystawowym" :lol:

Jak jeszcze wolno było wchodzić na teren niektórych wystaw z psami niewystawianymi, to towarzyszylismy w trzy psy (młody dog znajomych, moje: owczarek i młoda czarna kundla) kolezance wystawiającej bulteriera. No i ona wieczorem SMS - "włączcie TVN, jest relacja z wystawy!". Mu buch do telewizora: migawki z wystawy, nagle spiker mówi "mozna tu obejrzec rzadkie rasy, cena szczeniaków niektórych z nich dochodzi do 3 tysięcy" i długie zbliżenie na moją sukę, kundla-znajdę :-) Normalnie mam gwiazde telewizyjna :-)

:D :D :D gratuluję ślicznej gwiazdki telewizyjnej. Niestety nigdy nie byłam na wystawie psów, jak będziesz miała informację o takiej wystawie to proszę daj znać, chętnie pójdę/pojadę.

Marzy mi się piesek, ale jeszcze troche muszę poczekać.

Ja kocura wystawiałam jeszcze w klasie kociąt w zeszłym roku na wystawie w Lublinie. Był tak zestresowany, że pomimo najlepszej oceny nie potrafiłam się cieszyć, tak mi było biedaka szkoda. To był jedyny i ostatni raz. Kocica jest tak tchórzliwa, że pewnie skończyłoby sie to zawałem serca u niej, więc w ogóle jej nie wystawiam.

Mimo wszystko to ogromny stres dla kotów.

Może spotkamy się gdzieś przypadkiem na wystawie? :)

Hej:)

Nie bójcie się stresu/strachu u kotów. Jesli macie fajne koty - wystawiajcie!!! Im to się naprawdę przyda, kilka chwil treningu - np zabrać ze sobą do pracy czy na wycieczkę i bedzie lepiej. A Wy dostaniecie niesamowita dawke sportowych emocji i (czego życzę) kolekcje pucharow rozet i medali do zapełnienia pustych półek:):)

Jesli chodzi o snobizm, to zal mi ludzi o takim sposobie myslenia.

A teraz zapraszam na kolejną wystawę, tym razem w Bydgoszczy, już w ten weekend:

http://www.catclub.bydgoszcz.pl/

przy okazji pochwalę się - nasza syberyjka ukończyła Czempionat i na wystawie w Bydgoszczy rozpoczniemy walkę o Inter Czempionat.

Zapraszamy gorąco:):)

Hej:)

Nie bójcie się stresu/strachu u kotów. Jesli macie fajne koty - wystawiajcie!!!

Rzyraf, widziałam na wystawie w Pałacu kilka klatek z oznaczeniem "kot domowy". Jeden z właścicieli mi mowil, że to zwykły domowy kot, że normalnie są oceniane, ale żadnych rodowodów itp. nie potrzeba. Możesz coś więcej w tym temacie napisać?

Koty w kategorii "domowy" wystawia się jak najbardziej. Warunek podstawowy to członkostwo w jednym z klubów zrzeszajacych kociarzy - np. Felis Polonia i jej oddziały. Po opłaceniu składki członkowskiej, zgłoszeniu kota na wystawe na odpowiednim druku, opłaceniu wystawy, załatwieniu odpowiednich wymaganych szczepień i zachipowaniu kota udział jest mozliwy i dla kotków domowych.

Fajnie jak takie koty się pojawiaja, bo nie ma ich wiele w tej kategorii i fajna rywalizacja jest.Mozna nawet uzyskać tytuł najpiekniejszego kota domowego wystawy. Zresztą czesto koty domowe sa dodatkowo nagradzane, bo wystawiane sa dla czystego hobby włascicieli.

Mozna tez powalczyć aby odpowiednio wygladajacemu kotu domowemu wyrobić rodowód jako kotu europejskiemu, ale to juz inne kalosze...

A tak swoją drogą, to uważam, że barbarzyństwem jest wydawać fortunę na rasowego kota, gdy tyle bidul bezdomnych albo schroniskowych się pęta :-?

Hm, u mnie w domu stosunek kotów rasowych do nierasowych jest 1:2 (psów 1:1), to chyba może być? Jedna hodowczyni majtkunów, z którą rozmawiałam na wystawie, niedawno przygarnęła koteczkę z 3 małymi i szuka dla nich domów.

Elisee, dzieki za info, a wiek ma tutaj znaczenie? I czy może być kotka wysterylizowana? No bo rozumiem, że to tak w sensie pieknościowym są te domowe wystawiane, nie hodowlanym, tak?

Szkoda, że nie ma agility dla kotów, bo mój ostatni znajdek by miał duże szanse :p . Urodą nie grzeszy, niestety, ale sprawnosciowo to hoho! A nawet za bardzo hoho :evil:

Bynajmniej nie źli...wręcz działajacy na rzecz tych nierasowych. Kilka razy do roku w oznańskiej Palmiarni organizowany jest pokaz kotów rasowych, zbiera się datki na koty bezdomne. Na wystawie także. Właśnie jako hodowcy Norwegów wydajemy kalendarz z naszymi kotami (kolejna edycja) z którego dochód przeznaczany będzie na koty w potrzebie. Czesto obok kotów rasowych mieszkają te nierasowe, pomagamy w adopcjach. Nie rzecz w tym zresztą aby przkonywać do tego co robią własciciele kotów rasowych na rzecz tych nierasowych. To także walka z pseudo hodowlami aby nie przybywało kotów chorych, w schroniskach, bezdomnych, uświadamianie co do sterylizacji, kastracji nawet tych domowych kotów.

Jesli chodzi o wystawę to jak najbardziej mogą to być kotki sterylizowane, kastrowane (rasowe też wystawiane sa w tych kategoriach) a nawet powinny ze względów zdrowotnych.

Koty domowe mogą być wystawiane tylko pod warunkiem sterylizacji z tego co wiem. Rasowe (rasowy=rodowodowy mogą być wystawiane także w klasie kastratów.

Co do stresu kota na wystawie. Jeżeli ktoś chce spróbować to ja chyba bym radziła wystawianie kota od młodości, żeby kota przyzwyczaić. No chyba, że kot jest totalnie luzakiem. Na siłę bym jednak kota nie ciągała po wystawach, tylko by zaspokoić swoją próżność.

Zresztą sędziowie mogą odmówić ocenić zbyt zestresowanego kota, z czym się spotkałam (w przypadku kota DOM)

Dziewczyny, odnośnie wystawiania kotów domowych, to co jest brane pod uwage w ocenie?

Zielona jestem w temacie, ale domyslam się, że przy kotach rasowych liczy się zgodnośc ze wzrocem, wyjątkowa piekność (ale w sensie cech rasy), odpowiedni charakter.

A jak jest u kotów domowych? Jest jakis wzorzec? Czy kot lepiej jak ma krotka sierść, czy jak jest puchaty? Czy ma byc smukły czy kuleczka (ale nie zapasiony). Jakie oczy? Co sędziowie biorą pod uwagę? Chyba nie tylko osobiste preferencje?

Mała Mi, nie martw sie, nie będe kota meczyc. Dlatego nie wystawiam mainecoona. Myslę o mojej dachówce, pewnei czasowo nie dam rady,a le i tak ciekawa jestm jak to od kuchni wygląda :-)

Listeczku, nie było to do Ciebie z tym męczeniem, tylko ogólnie. Są koty, które są w stanie się rozkręcić ,a są takie, że nie. Ja chciałam moje czarno-białe futro wystawić, ale pomysł przyszedł jak ona miała już 4 lata, Muminek się sprzeciwił, a może raczej rozsądnie mi przetłumaczył, że ona przecież nie lubi podróży, u weta raczej stres, po co jej to.

u DOM liczy się , że tak powiem zwyczajność :) Kolor nie ma znaczenia, czy to czarno-biała krówka, czy burasek czy rudy. Raczej w konfrontacji kot długowłosy a'la rasowy i kot "zwyczajny" wygra raczej ten zwyczajny. Ta kategoria ma promować właśnie zwykle mruczki, że nie są gorsze od tych rasowych, że są piękne i też mogą dostawać pucharki. Koty , które pojawiają się na wystawach w większości to wyciągnięte z biedy znajdy, czy podrzutki. Kot tylko nie może być niepełnosprawny.

Oczywiście wszystkie inne zasady jak dla każdego innego kota, czyli członkostwo w związku felinologicznym, czip, szczepienie, świadectwo zdrowia.