zielony_listek 17.09.2008 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 Są koty, które są w stanie się rozkręcić ,a są takie, że nie. Ja chciałam moje czarno-białe futro wystawić, ale pomysł przyszedł jak ona miała już 4 lata, Muminek się sprzeciwił, a może raczej rozsądnie mi przetłumaczył, że ona przecież nie lubi podróży, u weta raczej stres, po co jej to. Dzięki MałaMi, o to mi własnie chodzilo. Ja tez myslalam o mojej czteroletniej krowce Ona za podróżami nie przepada, ale ma taki gwiazdorski charakter i ciekawska jest. U weta w poczekalni nie boi sie gwaru, grzecznie siedzi, nawet probuje zwiedzać. Ostatnio po szczepieniu wetka sie z nią bawila, tak jej sie spodobala że myslalam, ze zupelnie nie wyjdziemy a kolejka byla Mnie sie bardzo podoba, że domowe koty tez są wystawiane - dokladnie z takich powodów, o których wspominalaś. Ich wlasciciele tez mają powody do dumy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 17.09.2008 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 Jesli chodzi o snobizm, to zal mi ludzi o takim sposobie myslenia. .... przy okazji pochwalę się - nasza syberyjka ukończyła Czempionat i na wystawie w Bydgoszczy rozpoczniemy walkę o Inter Czempionat. Zapraszamy gorąco:) jednym słowem snob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzyraf 17.09.2008 17:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 Jesli chodzi o snobizm, to zal mi ludzi o takim sposobie myslenia. .... przy okazji pochwalę się - nasza syberyjka ukończyła Czempionat i na wystawie w Bydgoszczy rozpoczniemy walkę o Inter Czempionat. Zapraszamy gorąco:) jednym słowem snob Ocena na wystawach potwierdza, że prezentowane zwierze ma cechy charakterystyczne dla rasy. Dotyczy to nie tylko wyglądu ale również charakteru i użytkowości. Dzięki temu kupujący potomstwo zwierząt zakwalifikowanych jako hodowlane może liczyć na to,że jego pupil wyrośnie na takiego posobnika na jakim mu zależy. I nie chodzi tu tylko o piękne futro czy kształt głowy - również o to jak będzie zachowywało się kiedy dorośnie, jak będzie traktowało dzieci, czy będzie dobrze pilnowało domu, ile da mięsa (tak - o dziwo - rasowość dotyczy również zwierząt gospodarskich i nawet rolnicy z byłych PGR-ów nie kwestionują potrzeby poprawy rasowości np. krów). W dodatku istnieją rasy "pierwotne" wykształcone na drodze niemal naturalnej ewolucji, ukształtowane przez środowisko w którym żyli ich opiekunowie. Należa do nich również bardzo popularne rasy kotów (syberyjskie ) czy psów (samojedy, husky). W tym wypadku łączenie ze sobą jedynie osobników o potwierdzonym pochodzeniu(rodowód) oraz odpowiednim fenotypie (wystawy, przeglądy hodowlane) ma na celu zachowanie ich wyjątkowego charakteru. A mylenie ciężkiej pracy, opartej na olbrzymiej wiedzy i doświadczeniu pokoleń hodowców i naukowców(genetyków, fizjologów, mikrobiologów, biotechnologów) ze snobizmem nie najlepiej świadczy o szerokości horyzontów.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małaMI 18.09.2008 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 snobizm - w odniesieniu do zwierząt - to dla mnie chwalenie się, że ma się psa, kota a niewiele się o nich wie. kupowanie rasopodonego kota albo psa na allegro czy na bazarze i chwalenie się, że to pers czy york, podczas gdy zwierzę nawet obok przedstawiciela rasy nie stało. Hodowla z prawdziwego zdarzenia to coś zupełnie innego niż snobizm. Sama mam bzika na punkcie jednej rasy i takiego kota. Uważam się jedynie za BRIzakręconą, ale na pewno nie za snobkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzyraf 18.09.2008 10:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Dla mnie snobizm to kupowanie czegokolwiek modnego, ładnego, markowego, drogiego tylko po to, żeby inni to podziwiali. Jezeli ktoś kupuje rasowego zwierzaka albo sportowe auto "bo sąsiedzi już mają..." to jest snobem. Kupowanie rasopodobnych zwierząt i "dopasowywanie" ich do wzorców rasy - jest jak kupowanie bazarowych podrób dresów adidasa. Dlatego wydaje mi sie, że bardzo ważne jest propagowanie hasła "rasowy=rodowodowy". MalaMi - jakiego masz kotka? Moze to juz bylo, ale mi umknelo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małaMI 18.09.2008 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 MalaMi - jakiego masz kotka? Moze to juz bylo, ale mi umknelo Kotków mam 3 dwie dachówki i BRItoska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzyraf 18.09.2008 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 JEJKUUU ale sie wykazalam spostrzegawczoscia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielony_listek 18.09.2008 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Niestety nigdy nie byłam na wystawie psów, jak będziesz miała informację o takiej wystawie to proszę daj znać, chętnie pójdę/pojadę. Marzy mi się piesek, ale jeszcze troche muszę poczekać. Tu jest kalendarz, ale nic nie widze w najbliższym czasie w Lublinie, w Warszawie zreszta też http://www.zkwp.pl/zg/index.php?n=wys_lis2008 Psy sa inaczej wystawiane niz koty. Koty są cały dzien w klatkach do oglądania, a psy sa przyprowadzane tylko na ocenę i jest kilka ringów do oceny. Wiadomo na którym ringu i mniej więcej o ktorej bedzie oceniana grupa, do której pies był zgłoszony. Owszem, część właścicieli jest cały czas z psami, ale albo je maja w klatkach (male psy), albo jak na powietrzu to gdzies w ustronnym miejscu (jesli z daleka przyjeżdżają i maja więcej psów albo jak czekaja na dodatkowe oceny). Czasem człowiek ma ochote sie rozdwoic albo i rozczworzyć... jesli lubisz jakieś konkretne rasy to możesz sie wybrać na wystawe taka specjalistyczną, np. owczarków niemieckich, terierów, molosów itp. No oczywiście sa też dodatkowe kategorie typu zwycięzca grupy, najładniejsza para hodowlana, BIS itp. Na duzych wystawach są fajne imprezy towarzyszące na głównym ringu, na Torwarze warszawskim np.widziałam pokazy szkolenia, agility, jakies fajne przebieranki i wygłupy. Wyscigi chartów, ale tez wyścigi yorków (niezapomniany widok . Pokazy mody - właściciele strojem nawiązujący do rasy (do dzis pamiętam dziewczynę w szarawarach z chartem saluki) albo tak dla jaj po prostu(np. kobitka przebrana za woźną, a za szczotkę robił... szary terierek No i stragany z karmą, z akcesoriami. Lipcową wystawę na Torwarze oczywiście przegapiłam Zreszta ostatnio czasowo jestem dośc ograniczona niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzyraf 19.09.2008 17:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 Jeszcze raz mieszkańców Bydgoszczy i okolic zapraszam na wystawe kotów - cały weekend:). Warto obejrzeć show kotów syberysjkich odmiany neva masquarade (mam nadziej, że nie pomyliłem pisowni) - wszelkie info w linku kilka postów wyżej.Miejsce:Odremontowany budynek Krytej Bieżni Hali Sportowej CWZS ZAWISZA ul. Gdańska 163, BYDGOSZCZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzyraf 22.09.2008 10:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 A już niedługo kolejna atrakcja dla mieszkanców Lublina i okolic:http://www.lkkr.prv.pl/ - tutaj wszelkie info o wystawie kotów i targach zoologicznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzyraf 14.10.2008 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 Już w ten weekend wystawa w Lublinie - blizsze info w linku post wyżej:)Zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teba 17.10.2008 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 Czy ktoś z kociarzy orientuje się kiedy będzie kocia wystawa w Warszawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 17.10.2008 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 http://pfa.net.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 17.10.2008 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 http://pfa.net.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 17.10.2008 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 http://pfa.net.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 17.10.2008 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 http://pfa.net.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzyraf 20.10.2008 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 Najbliższe wystawy w Warszawie:29-30.11.2008, organizator EKKR http://www.ekkr.republika.pl/13-14.12.2008 organizator PFA http://www.pfa.com.pl/ a już wkrótce - wystawa w Łodzi:) więcej info o wystawach i hodowli kotów rasowych:http://felispolonia.pl/index.php?k=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzyraf 25.11.2008 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 Serdecznie zapraszam wszystkich na wystawę kotów rasowych w najbliższy weekend w Blue City w Warszawie:) Wiecej info - post wyzej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielony_listek 26.11.2008 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Serdecznie zapraszam wszystkich na wystawę kotów rasowych w najbliższy weekend w Blue City w Warszawie:) Wiecej info - post wyzej:) Rzyraf, namieszałas mi w głowie . Ta w Bluce City jest wg linków w grudniu, a w najbliższy weekend to w hali Koło, tak? Czy ja cos pokręciłam...Bo bym sie wybrała może Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzyraf 26.11.2008 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Oczywiście, ze się pomyliłem!! Zielony_listek--BARDZO DZIĘKUJĘ za sprostowanie. My po prostu zgłaszamy nasza syberyjkę na Warszawę ( o ile Ołomuniec dobrze pójdzie) grudniową. Więc poprawka: w najbliższy weekend wystawa kotów rasowych ::: EKKR zaprasza Hodowców na: V i VI MIĘDZYNARODOWĄ WYSTAWĘ KOTÓW RASOWYCH w dniach 29 - 30 listopada 2008 r. oraz na: SPECJALISTYCZNĄ WYSTAWĘ KOTÓW GRUPY IV w dniu 30 listopada 2008 r. MIEJSCE WYSTAW: HALA SPORTOWA "KOŁO” Warszawa ul. Obozowa 60 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts