Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Proszę o pomoc.

mam zamiar odbierać za tydzień mieszkanie 90 m 2 na warszawskim Wilanowie. ( już po poprawkach:)) jeden odbiór 15 małych niedoróbek

Od końca września mam zaklepaną, poleconą ekipę.

Chciałbym zaplanować wydatki i sam remont

pytanie zasadnicze, na co powinnienem zwrócić uwagę,

ile co kosztuję.J estem w tym kompletnie zielony.

Wstępnie szef ekipy, którego pytałem o koszta rzuca różne kwoty ( widełki) i mówi, "że to wszytsko zależy"

Malowanie mówi np 5-10 złotych za m2 to..., jest przecież 100% różnicy

Glazura terakota- 50 zł m2 ale to zależy od rodzaju płytek, itd

osadzenie drzwi ...to zależy i tak ze wszytskim

Wyburzenie ściany no betonowa to tyle a kartonowa a to nie waidomo, itd

Mimo że ekipa jest polecona, chciałbym zabezpieczyć się przed niesolidnością, i cenami z kosmosu post factum. Jak to najlepiej zrobić. jakie są metody postępowania by zabezpieczyć swoje interesy.

W miarę możliwości prosiłbym również o podanie cen podsatwowych robót bud. w Warszawie A.D 2008

-malowanie, ( na raz pomalowane na biało ściany)

- gazura, terakota

- osadzenie drzwi

- montaż : kibel, wanna,

- kładzenie desek na podłodze

- wywalenie ściany z karton gipsu( w środku wełna)

- montaż urządzeń AGD w kuchni i łazience.

Jeśli coś pominąłem proszę o informacje.Zgóry dziękuje za pomoc!

Jeszcze będzie normalnie

https://forum.murator.pl/topic/108349-remont-w-warszawie-pro%C5%9Bba-o-pomoc/

• 4 weeks później...

Kosztorys sobie zrobisz sam bo wiesz co i z czego będziesz robił oraz jaki rodzaj materiałow a cenę uzyskasz w skl;epach budowlanych i do tego dodasz cenę robocizny która z fachowcem uzgodnisz i to jest całość kosztorysu i to będzie najbardziej wuiarygodna cena.

np. sam sobie wybierzesz glazurę oraz jej cenę a wtym sortymencie rozpiętość cenowa jest ogromna a pozycja kosztorysowa może byś wysoka i niska.

Proszę się niebać życze odwagi i spróbować samemu zadziałać.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/108349-remont-w-warszawie-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-2740441

Chodziło mi o kosztorys wykonawcy na zakres jego prac, tzw. kosztorys ofertowy. To czy będzie zawierał tylko samą usługę czy usługę wraz z materiałem to już zależy od uzgodnień pomiędzy wykonawca a inwestorem.
https://forum.murator.pl/topic/108349-remont-w-warszawie-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-2741756

50 za glazurę, terakotę? Moja pierwsza myśl "chcą go wydoić" a potem doczytałem, że to w Warszawie (gdzie niestety opłaty są dość mocno zawyżone)

Generalnie zdecyduj co chcesz wstawiać, jakie płytki etc. niech zajrzą do mieszkania i podadzą konkrety na takich widełkach można się mocno zdziwić

https://forum.murator.pl/topic/108349-remont-w-warszawie-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-2744737

Witam

Odebrałem mieskzanie dopiero tydzień temu, 3 x odbiór techniczny:) usterki:(

dzisiaj przyszła ekipa budowlana i rozmowa jak ze ślepym o kolorach.

Ok,mówie ustalmy co ile kosztuje, nawet mniej więcej;....ciężko , nie da się , to zależy,itd.

Ekipa polecona, podobno są świetni, dobrze robią ale JA CHE WIEDZIEĆ CO i ZA ILE.

Pan majster powiedzaił m,i że standardowo wychodzi mu 200 zł /m2 mieszkania do odbioru.

czyli przy 90 m 2 mam do zapłacenia +- 18.000 tys.

Mam stan developerski czyli wylewki i okna,i nic więcej

Chłopaki muszą

-wyburzyć 2 ściany, jedną wymurować małą 120 cm wysoką odzielającą salon od kuchni

-ułożenie tarakaty i podłogi w sumie 90 m2 ( 75 deski już olejowane tylko przykleić, reszta tarakota. Kafelki w sumie z 15 m2, duże raczej prosto

- przyłacza zrobienie odpływu dla pralki w innym pomieszceniu

- malowanie- kolor bez ozdób

- drzwi osadzenie

- montaż kibli , umywalek, itd, kranów....

- po wybicu ścian, zrobienie kontaktów i elektyki

Czy cena którą mówią czyli te ok 200 zł/m2 jest akceptowalna?

Czy od czapy? Jak to rozpisać na poszcególne pracę, czy jest jakiś szablon,

TAKIE COŚ BY BYŁO POMOCNE WOGÓLE MYŚLE....

Proszę uprzejmię o opinię!!!

Pozdrawiam

T

ps; Powiedziałem majstrowi, że mimo, że nie można to jutro rano oczekuje kosztorysu poszcególnych prac budolanych

Drodzy forumowicze, jak kszatałtują się ceny ww. prac bud. w Warszawie

https://forum.murator.pl/topic/108349-remont-w-warszawie-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-2758739