Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Znajomy inspektor nadzoru budował Hanię dla znajomego. Bardzo pozytywnie wyrażał się o tym domku i mówił, że da się go postawić za rozsądne pieniądze. Doprojektował do niego garaż i podniósł ściany kolankowe. W sumie zwiększyła się pow. użytkowa do około 125m2. Salon + jadalnia to impomująca otwarta przestrzeń. Też polecał mi budowanie Hani, ale przy dobudowanym garażu nie zmieści się na moją działkę, a chciałabym mieć garaż w bryle domu :sad:. Pozdrawiam.

• 5 months później...
Właśnie jestem na etapie wyboru projektu domu i zastanawiam się nad Hanią z pracowni Archipelag. Szukam informacji o tym gdzie taki dom jest już wybudowany albo jest w trakcie budowy. Za wszelkie informacje dziękuję i liczę na waszę pomoc bo w pracowni zasłaniają się ustawą o ochronie danych osobowych. Pozdrawiam Tomek.

Niestety nie mogę pomóc, gdzie taki dom jest aktualne budowany,

natomiast w temacie projektu moge powiedzieć tyle:

1. rzut ciekawy, trochę duża łazienka na piętrza, ale zależy co kto lubi.

2. warto zwrócić uwagę na izolację termiczną zadaszenia tarasu.

3. chociaż lubię taki układ, to wydaje mie się, żę proporcje dachu do ścian na elewacji troszkę nietrafione.

4. kąt nachylenia dachu pociągnął za sobą spory strych, nieukrywam, że przydatny

5. kotłownia/ pomieszczenie gospodarcze dostępne z zewnątrz- bardzo praktyczne, chociaż przyciasne.

6. na parterze warto by się pokusić i zmieścić w WC chociaż umywalkę, a naprawdę warto również i prysznic

narazie tyle, może coś pomogłem...

pozdrawiam

• 4 months później...
Planujesz jakieś zmiany w projekcie ? Ja chciałem zlikwidować podcień od strony tarasu , żeby uprościć trochę bryłę budynku i zyskać trochę powierzchni w środku . Myślę żeby kupić wersje II z garażem . Jeśli możesz to napisz czy są jakieś błędy w projekcie i czy jest on dokładnie wykonany :wink:

Tak jak wcześniej pisałem doprojektowałem z boku garaż dwustanowiskowy i dzięki temu na poddaszu powiększył mi się ten najmniejszy pokój do rozmiaru ok.30m2. Dodatkowo przeniosłem komin na kominek na ścianę pomiędzy salonem a WC. Zlikwidowałem spiżarkę i zrobiłem z tego łazienkę z prysznicem. Z pomieszczenia gospodarczego zrobiłem przejście pod schodami, do garażu. To chyba wszystko.

Co do projektu, to ja jestem z wykształcenia elektonikiem i spodziewałem się dostać prawdziwą "dokumentację" tymczasem dokumentacja otrzymana składała się chyba z 10 rzutów i kilku kartek opisu. Mój architekt powiedział że to standard i niczego więcej nie ma się co spodziewać, dołączony jest kosztorys a to już podobno rzadkość. "Tego czego nie widac w projekcie zrobić zgodnie ze sztuką budowlaną" to odpowiedź na moje pytanie dotyczące niektórych szczegułów których nie widać. Ogólnie projekt jest wykonany starannie, błędów nie widziałem chociaż to może wyjść dopiero podczas budowy. Też myślałem o powiększeniu salonu ale pomysł z zacienionym tarasem na pewno się sprawdzi podczas deszczu i słonecznych dni.