lukasz123 12.09.2008 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 witam czy można sie nie zgodzić z wytyczeniem geodety mam wytyczona działkę i zrobiona mapę do celów projektowych z której wynika ze ogrodzenie sąsiada zachodzi około 2 metry w moja działkę, po zgłoszeniu problemu sąsiadowi on przysłał "swojego" geodetę - wytyczył i stwierdził ze jest wszystko ok ( przed wytyczeniem dzwonił do mnie bym był obecny ale ja akurat wtedy nie moglem sie urwać z pracy. co z tym fantem zrobić i komu to zgłosić , jak rozwiązać problem , proszę o poradę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 12.09.2008 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 weź szpadel i odkop graniczniki. Jak ich nie ma to zapytaj sąsiada kto pozwolił mu je wykopać i zasuwaj ze skargą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 12.09.2008 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 weź szpadel i odkop graniczniki. Jak ich nie ma to zapytaj sąsiada kto pozwolił mu je wykopać i zasuwaj ze skargą. Fajna rada, ale zapomniał dodać, że niszczenie (naruszanie) zanków geodezyjnych jest karane ........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 12.09.2008 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 weź szpadel i odkop graniczniki. Jak ich nie ma to zapytaj sąsiada kto pozwolił mu je wykopać i zasuwaj ze skargą. Fajna rada, ale zapomniał dodać, że niszczenie (naruszanie) zanków geodezyjnych jest karane ........ nie kazałem ich WYKOPAĆ tylko odkopać, a jeśli ich nie ma, to sąsiad ma problem, nie nasz autor wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinIKS 12.09.2008 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 nie kazałem ich WYKOPAĆ tylko odkopać, a jeśli ich nie ma, to sąsiad ma problem, nie nasz autor wątku Nie rozumiem co ma do tego brak znaku granicznego. Po pierwsze wcale nie musiał być tam wkopany, a po drugie jak go nie było to geodeta musi sobie znaleźć inny pewny punkt odniesienia. A spotkałem się już też z podejściem geodety na zasadzie "masz pan tam w okolicy jakiś płot do którego możemy się odnieść?" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 12.09.2008 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 A może po prostu idź do tamtego geodety z mapą i zarządaj na piśmie, że "wszystko jest OK" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz123 12.09.2008 12:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 graniczników nie ma niestety , są - raczej były paliki drewniane . teraz geodeta wbił swoje - według mnie nie zgodne z tym co jest na mojej mapie do celów projektowych - tam jest już naniesione ogrodzenie sąsiada i ewidentnie widać ze jest na mojej działce. czy mapa do celów projektowych jest robiona przez geodetę tylko na moje potrzeby?, czy tez to ogrodzenie będzie na innych mapach w gminie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 12.09.2008 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 nie kazałem ich WYKOPAĆ tylko odkopać, a jeśli ich nie ma, to sąsiad ma problem, nie nasz autor wątku Nie rozumiem co ma do tego brak znaku granicznego. Po pierwsze wcale nie musiał być tam wkopany, a po drugie jak go nie było to geodeta musi sobie znaleźć inny pewny punkt odniesienia. A spotkałem się już też z podejściem geodety na zasadzie "masz pan tam w okolicy jakiś płot do którego możemy się odnieść?" jeśli działki zostały podzielone to znak powinien być, a geodetę, który chce się dowiazywać do płotu, to ja mogę dowiazać ale sznurkiem. Ma znaleźć punkt osnowy geodezyjnej, czy jak to tam się nazywa a nie płot sąsiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 12.09.2008 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 każdy słupek/palik powinien mieć podcentr, który jest pod ziemią (kiedyś geodeci robili go z flaszek otrzymanych za wytyczenie punktu - inna sprawa, czy po takiej flaszecce punkt był w dobrym miejscu ) usunięcie słupka nie oznacza jeszcze, że usunięto cały znak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 12.09.2008 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 graniczników nie ma niestety , są - raczej były paliki drewniane . teraz geodeta wbił swoje - według mnie nie zgodne z tym co jest na mojej mapie do celów projektowych - tam jest już naniesione ogrodzenie sąsiada i ewidentnie widać ze jest na mojej działce. czy mapa do celów projektowych jest robiona przez geodetę tylko na moje potrzeby?, czy tez to ogrodzenie będzie na innych mapach w gminie? działki były tylko dwie ? czy jakiś większy obszar podzielony ? moim zdaniem trzebaby wykonać otworzenie, czy jak to się tam nazywa, podziału. Weź swoją mapkę, weź mapkę od sąsiada, pojedź do wydziału geodezji pokaż, ze dwóch urawnionych geodetów twierdzi co innego i ciśnij na jakieś rozwiazanie sprawy. Nie jestem geodetą, ale może jakiś geodeta z forum dotrze tu i się wypowie co dalej w takim razie Powyżej widać że enickman sporo wie na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinIKS 12.09.2008 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 jeśli działki zostały podzielone to znak powinien być, a geodetę, który chce się dowiazywać do płotu, to ja mogę dowiazać ale sznurkiem. Ma znaleźć punkt osnowy geodezyjnej, czy jak to tam się nazywa a nie płot sąsiada Kilka razy już spotkałem się z tym w mojej okolicy, że niestety znaków brak. Dlatego geodeta, który mi tyczył budynek biegał 300m do najbliższego znaku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz123 12.09.2008 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 kiedyś to było pole jakieś 2 ha teraz są dwa domy. on jest właścicielem 1.7ha(działkę ma podzielone na 10 arów i reszta pole orne , a ogrodził sobie jak mu pasowało około 30 arów i parę metrów mojego ) ja mam 0,3 ha . z granicami jest problem bo z trzech części jest pole i jak sie komu zaorze taka jest granica wiec co roku sie trochę zmienia . gdyby nie mapa sporządzona przez mojego geodetę w życiu bym nie wiedział ze te 2 metry mi ogrodził Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 12.09.2008 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 o dwa palce bym się nie kłócił, ale o dwa metry już tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz123 12.09.2008 12:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 o dwa palce bym się nie kłócił, ale o dwa metry już tak o tuż to!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 12.09.2008 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Prawdopodobnie odbyło się okazanie granic i ewentualnie wznowienie - dlatego byłeś "wezwany". Jeśli nastąpiła korekta lub są różnice w "obmiarze", to powinieneś wezwać "swojego" geodetę aby uzgodnił rozbieżności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 12.09.2008 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Kilka razy już spotkałem się z tym w mojej okolicy, że niestety znaków brak. Dlatego geodeta, który mi tyczył budynek biegał 300m do najbliższego znaku 1200 metrów z kawałkiem licząc po asfalcie. Teraz naprzeciwko bramy mam wbity w asfalt potężny gwóźdź i sprayem napisaną wysokość. Ale dlatego że im się chciało robili wszystkie etapy aż po mapkę do odbioru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts