Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze - Między Sosnami m20 EiD

dzonline

Recommended Posts

Elena76

o elewacji troszkę już myśleliśmy i chyba zrobimy jednak na całości tynk w jakimś jasnym kolorze. Co do drewana no to właśnie nie wiemy czy będzie to praktycznym rozwiązaniem i troszkę się obawiamy, że trzeba będzie temu poświęcać co jakiś czas sporo czasu, a wiadomo przy domu zawsze coś jest do zrobienia więc jeszcze jedna dodatkowa sprawa, no nie wiemy trzeba gdzieś zasięgnąć wiedzy jak to wygląda od osób, które mają takie elewacje u siebie aby się nie władować.

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki za rady odnośnie fundamentów. Jak znajdziesz odpowiedz na temat drewnianej elewacji to daj znać bo mi i mojej lepszej połowie podoba się drewniana elewacja. Mamy takie same obawy co do jej utrzymania w należytym stanie. Ostatnio dowiedziałem się że można kupić deski już pomalowane na odpowiedni kolor zaimpregnowane itd. Łatwiejszy montaż i lepsza trwałość bo wszystkie zabiegi pielęgnacyjne wykonywane na ziemi a nie na wysokości :)

a dlaczego? u nas jest od północy...

TTASZT co do fundamentów to tak jak Elena76 napisała nic dodać nic ująć najważniejsza jest ich izolacja i solidność wykonania nie ma co na nich oszczędzać, może jeszcze tylko bo ostatnio prawie po roku :) zauważyłem, że rure z doprowadzeniem powietrza do kominka mam od strony wschodniej a powinna być od strony zachodniej.

no właśnie fajnie byłoby posłuchać kogoś, kto powiedzmy ma taką elewację od 5-8 lat :)

Elena76

o elewacji troszkę już myśleliśmy i chyba zrobimy jednak na całości tynk w jakimś jasnym kolorze. Co do drewana no to właśnie nie wiemy czy będzie to praktycznym rozwiązaniem i troszkę się obawiamy, że trzeba będzie temu poświęcać co jakiś czas sporo czasu, a wiadomo przy domu zawsze coś jest do zrobienia więc jeszcze jedna dodatkowa sprawa, no nie wiemy trzeba gdzieś zasięgnąć wiedzy jak to wygląda od osób, które mają takie elewacje u siebie aby się nie władować.

• 2 weeks później...

Elena76,

o poddaszu też myśleliśmy i powoli sie przybieramy, mieliśmy kilku "fachowców" na działce ale jakoś nie możemy się zdecydować na usługi żadnego z nich i sobie z tym poddaszem jeszcze tak myślimy, że możemy chwilkę przeczekać niech się wietrzy tak sobie tłumaczymy ale myślę, że niedługo to tego tematu wrócimy.

Teraz zastanawiamy się jaki wybrać kocioł gazowy i będziemy dalej działać z hydrauliką grzeijniki itp.

Znam ten ból :) wszyscy z polecenia zajęci do października.... :-? Każdemu się wydaje, że może ocieplać poddasze, ale to nie takie proste. Musieliśmy mieć pewność, że bedzie to ktoś, kto zna się na rzeczy. Jak czasem oglądam te katastrofy w wątku o ocieplaniu poddaszy to ręce opadają... Nie dość, że materiał zmarnowany, to "fachowiec" chce zapłaty :x

Nam hydraulik polecał Viessmana, bo serwis mają dobry (24h).

Elena76,

o poddaszu też myśleliśmy i powoli sie przybieramy, mieliśmy kilku "fachowców" na działce ale jakoś nie możemy się zdecydować na usługi żadnego z nich i sobie z tym poddaszem jeszcze tak myślimy, że możemy chwilkę przeczekać niech się wietrzy tak sobie tłumaczymy ale myślę, że niedługo to tego tematu wrócimy.

Teraz zastanawiamy się jaki wybrać kocioł gazowy i będziemy dalej działać z hydrauliką grzeijniki itp.

• 2 months później...

no właśnie staram się nadrobić zaległości w dzienniku. Z poddaszem wyszło tak, że najpierw ociepliliśmy z zewnątrz ;), ale na poddasze ekipa nagrana.

co do kotła gazowego to bierzemy pod uwagę:

Vaillanta 186 + zasobnik 120l + pogodówka calormatic430 od sierpnia u Vaillanta promocja na ten zestaw można dostać w granicach 7000zl.

De dietrich mcr 24 z zasobnikiem 150.

Viessmann Vitodens 200W z zasobnikiem niestety odpadł przez cenę :(.

Ewentualnie Vitodens 100W dobra cena z Vitocellem 100 poniżej 6000zl, tylko wysoko zaczyna modulować od 9kW, brak możliwości podłączenia regulatora pogodowego(choć akurat to nie jest najważniejsze).

No, nareszcie się doczekałam :)

Super, bardzo dużo u Was na budowie do przodu poszło. W zasadzie to już dom a nie budowa :) Kiedy planujecie przeprowadzkę? Nasze plany, że Gwiazdkę 2009 spędzimy w nowym domu musimy niestety pożegnać.

Kominek na projekcie wygląda fajnie. Ja teraz dałabym jednak ten mniejszy wkład bo ten, który mamy zajmuje sporo miejsca. W ogóle byłoby idealnie, gdyby sam komin tyle miejsca nie zajmował. Miejsce na drewno może być pod schodami.

U nas elewacje pod koniec września i zastanawiamy się ile dać styro: 12 czy 15cm. Bałam się, że przy 15cm drzwi i okna będą za głęboko schowane, ale widzę, że u Was dobrze to wygląda.

Elena 76 co do styropianu 15cm to mogę potwierdzić, że w rzeczywistości również nie ma takiego efektu, że okna są jakoś głęboko schowane.

Co do przeprowadzki to u nas raczej też Gwiazdka 2009 odpada, będziemy robić rzecz za rzeczą (a lista bardzo długa i wyczerpująca finansowo) i zobaczymy co z tego wyjdzie.

A jeśli nie uda Wam się wprowadzić na zimę tak jak piszesz, to czy będziecie palić w domu tzn go ogrzewać?

Elena 76 co do styropianu 15cm to mogę potwierdzić, że w rzeczywistości również nie ma takiego efektu, że okna są jakoś głęboko schowane.

To fajnie, bo skłaniamy się właśnie ku 15cm, chociaż wg różnych kalkulatorów strat ciepła wynika, że spokojnie 10cm wystarczy.

Co do przeprowadzki to u nas raczej też Gwiazdka 2009 odpada, będziemy robić rzecz za rzeczą (a lista bardzo długa i wyczerpująca finansowo) i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Oj, wiem, o czym mówisz :( teraz zasysa kasę w ekspresowym tempie :(

A jeśli nie uda Wam się wprowadzić na zimę tak jak piszesz, to czy będziecie palić w domu tzn go ogrzewać?

Tak, bo chcemy najpóźniej w grudniu położyć deski na poddaszu i parkieciarz mówił, że musi być ogrzewanie.

• 2 weeks później...
  • 2 months później...

W Nowym Roku 2010 życzę przede wszystkim zdrówka, bo najważniejsze, spełnienia marzeń, szybkiej przeprowadzki, a potem to już tylko szczęścia w nowych czterech kątach, prawdziwych przyjaciół, sukcesów zarówno w życiu osobistym jak i zawodowym, no i pieniążków bo chociaż szczęścia nie dają to w szczęściu pomagają :D

http://foto2.m.onet.pl/_m/80b3b55c4cdc1651fae933217c1cfb46,10,19,0.jpg