dzonline 19.06.2009 08:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Elena76 o elewacji troszkę już myśleliśmy i chyba zrobimy jednak na całości tynk w jakimś jasnym kolorze. Co do drewana no to właśnie nie wiemy czy będzie to praktycznym rozwiązaniem i troszkę się obawiamy, że trzeba będzie temu poświęcać co jakiś czas sporo czasu, a wiadomo przy domu zawsze coś jest do zrobienia więc jeszcze jedna dodatkowa sprawa, no nie wiemy trzeba gdzieś zasięgnąć wiedzy jak to wygląda od osób, które mają takie elewacje u siebie aby się nie władować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TTASZT 19.06.2009 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Dzięki za rady odnośnie fundamentów. Jak znajdziesz odpowiedz na temat drewnianej elewacji to daj znać bo mi i mojej lepszej połowie podoba się drewniana elewacja. Mamy takie same obawy co do jej utrzymania w należytym stanie. Ostatnio dowiedziałem się że można kupić deski już pomalowane na odpowiedni kolor zaimpregnowane itd. Łatwiejszy montaż i lepsza trwałość bo wszystkie zabiegi pielęgnacyjne wykonywane na ziemi a nie na wysokości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 19.06.2009 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 a dlaczego? u nas jest od północy... TTASZT co do fundamentów to tak jak Elena76 napisała nic dodać nic ująć najważniejsza jest ich izolacja i solidność wykonania nie ma co na nich oszczędzać, może jeszcze tylko bo ostatnio prawie po roku zauważyłem, że rure z doprowadzeniem powietrza do kominka mam od strony wschodniej a powinna być od strony zachodniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 19.06.2009 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 no właśnie fajnie byłoby posłuchać kogoś, kto powiedzmy ma taką elewację od 5-8 lat Elena76 o elewacji troszkę już myśleliśmy i chyba zrobimy jednak na całości tynk w jakimś jasnym kolorze. Co do drewana no to właśnie nie wiemy czy będzie to praktycznym rozwiązaniem i troszkę się obawiamy, że trzeba będzie temu poświęcać co jakiś czas sporo czasu, a wiadomo przy domu zawsze coś jest do zrobienia więc jeszcze jedna dodatkowa sprawa, no nie wiemy trzeba gdzieś zasięgnąć wiedzy jak to wygląda od osób, które mają takie elewacje u siebie aby się nie władować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 19.06.2009 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Dzonline, a tak w ogóle to jaki następny krok planujecie? Bo my od lipca chcemy ruszyć z ociepleniem i zabudową poddasza. Kiedy płytki można układać? Bo jeszcze chyba za wcześnie? Przynajmniej u nas jeszcze ściany nie wyschły... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Novatino 01.07.2009 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 ile metrow tynkow Wam wyszlo? N Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzonline 02.07.2009 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 Novatino, tynków wyszło coś około 630 - 640m2 (tynkowane schody, ścianki kolankowe które troszkę podnieśliśmy, podciągi z metra bieżącego itd). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzonline 02.07.2009 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 Elena76, o poddaszu też myśleliśmy i powoli sie przybieramy, mieliśmy kilku "fachowców" na działce ale jakoś nie możemy się zdecydować na usługi żadnego z nich i sobie z tym poddaszem jeszcze tak myślimy, że możemy chwilkę przeczekać niech się wietrzy tak sobie tłumaczymy ale myślę, że niedługo to tego tematu wrócimy. Teraz zastanawiamy się jaki wybrać kocioł gazowy i będziemy dalej działać z hydrauliką grzeijniki itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 02.07.2009 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 Znam ten ból wszyscy z polecenia zajęci do października.... Każdemu się wydaje, że może ocieplać poddasze, ale to nie takie proste. Musieliśmy mieć pewność, że bedzie to ktoś, kto zna się na rzeczy. Jak czasem oglądam te katastrofy w wątku o ocieplaniu poddaszy to ręce opadają... Nie dość, że materiał zmarnowany, to "fachowiec" chce zapłaty Nam hydraulik polecał Viessmana, bo serwis mają dobry (24h). Elena76, o poddaszu też myśleliśmy i powoli sie przybieramy, mieliśmy kilku "fachowców" na działce ale jakoś nie możemy się zdecydować na usługi żadnego z nich i sobie z tym poddaszem jeszcze tak myślimy, że możemy chwilkę przeczekać niech się wietrzy tak sobie tłumaczymy ale myślę, że niedługo to tego tematu wrócimy. Teraz zastanawiamy się jaki wybrać kocioł gazowy i będziemy dalej działać z hydrauliką grzeijniki itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 06.09.2009 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2009 Ogromne zaległości w dzienniku Jak tam poddasze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzonline 10.09.2009 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 no właśnie staram się nadrobić zaległości w dzienniku. Z poddaszem wyszło tak, że najpierw ociepliliśmy z zewnątrz , ale na poddasze ekipa nagrana. co do kotła gazowego to bierzemy pod uwagę: Vaillanta 186 + zasobnik 120l + pogodówka calormatic430 od sierpnia u Vaillanta promocja na ten zestaw można dostać w granicach 7000zl. De dietrich mcr 24 z zasobnikiem 150. Viessmann Vitodens 200W z zasobnikiem niestety odpadł przez cenę . Ewentualnie Vitodens 100W dobra cena z Vitocellem 100 poniżej 6000zl, tylko wysoko zaczyna modulować od 9kW, brak możliwości podłączenia regulatora pogodowego(choć akurat to nie jest najważniejsze). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 10.09.2009 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 No, nareszcie się doczekałam Super, bardzo dużo u Was na budowie do przodu poszło. W zasadzie to już dom a nie budowa Kiedy planujecie przeprowadzkę? Nasze plany, że Gwiazdkę 2009 spędzimy w nowym domu musimy niestety pożegnać. Kominek na projekcie wygląda fajnie. Ja teraz dałabym jednak ten mniejszy wkład bo ten, który mamy zajmuje sporo miejsca. W ogóle byłoby idealnie, gdyby sam komin tyle miejsca nie zajmował. Miejsce na drewno może być pod schodami. U nas elewacje pod koniec września i zastanawiamy się ile dać styro: 12 czy 15cm. Bałam się, że przy 15cm drzwi i okna będą za głęboko schowane, ale widzę, że u Was dobrze to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TTASZT 11.09.2009 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2009 Witam, po przerwie. Moja cierpliwość w końcu została nagrodzona kontynuacją dziennika. Trochę nudziło mnie już zdjęcie z wylewką . Ja tez już w końcu zacząłem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzonline 14.09.2009 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 Elena 76 co do styropianu 15cm to mogę potwierdzić, że w rzeczywistości również nie ma takiego efektu, że okna są jakoś głęboko schowane.Co do przeprowadzki to u nas raczej też Gwiazdka 2009 odpada, będziemy robić rzecz za rzeczą (a lista bardzo długa i wyczerpująca finansowo) i zobaczymy co z tego wyjdzie. A jeśli nie uda Wam się wprowadzić na zimę tak jak piszesz, to czy będziecie palić w domu tzn go ogrzewać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 14.09.2009 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 Elena 76 co do styropianu 15cm to mogę potwierdzić, że w rzeczywistości również nie ma takiego efektu, że okna są jakoś głęboko schowane. To fajnie, bo skłaniamy się właśnie ku 15cm, chociaż wg różnych kalkulatorów strat ciepła wynika, że spokojnie 10cm wystarczy. Co do przeprowadzki to u nas raczej też Gwiazdka 2009 odpada, będziemy robić rzecz za rzeczą (a lista bardzo długa i wyczerpująca finansowo) i zobaczymy co z tego wyjdzie. Oj, wiem, o czym mówisz teraz zasysa kasę w ekspresowym tempie A jeśli nie uda Wam się wprowadzić na zimę tak jak piszesz, to czy będziecie palić w domu tzn go ogrzewać? Tak, bo chcemy najpóźniej w grudniu położyć deski na poddaszu i parkieciarz mówił, że musi być ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 23.09.2009 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2009 to ja do Ciebie też z pytankiem czy te ścianki kolankowe w loggii ocieplaliście z zewnątrz i od wewnątrz? jeśli tak, to czy z obu stron po 15cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzonline 24.09.2009 07:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 ocieplone mamy z dwóch stron po 15cm, poszło wszystko z jednej grubości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 21.12.2009 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 http://foto2.m.onet.pl/_m/76fcb5c11d2754db637cbbac8076d092,10,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TTASZT 24.12.2009 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2009 Niech magiczna noc Wigilijnego Wieczoruprzyniesie spokój i radość.Niech każda chwila Świąt Bożego Narodzeniażyje własnym pięknem,a Nowy 2010 Rok obdarujepomyślnością i szczęściem. Ania i Tomasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 01.01.2010 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 W Nowym Roku 2010 życzę przede wszystkim zdrówka, bo najważniejsze, spełnienia marzeń, szybkiej przeprowadzki, a potem to już tylko szczęścia w nowych czterech kątach, prawdziwych przyjaciół, sukcesów zarówno w życiu osobistym jak i zawodowym, no i pieniążków bo chociaż szczęścia nie dają to w szczęściu pomagają http://foto2.m.onet.pl/_m/80b3b55c4cdc1651fae933217c1cfb46,10,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts