Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

bateria szumi

andopo

Recommended Posts

1- zakręcic wode przy wodomierzu

2- ostrożnie zdjąć baterię i sprawdzić "siodełka" tzn elementy trzymające te luźne , chromowane nakrętki (potrafią strzelić przy zbyt mocnym skręceniu - bat. tanie)

3- sprawdzić czy nie ścięło uszczelek (niestety coraz więcej krzywek jest robionych totalnie na odp... i maja ostre krawędzie co przy dokręcaniu w/w nakrętki powoduje ścinanie uszczelki(powinny doszczelniac w sposób płaszczyzna/uszczelka/płaszczyzna))

4- syczy przy odkręconej baterii czy też nie pracującej?

Ale bateria nie odkręcona nie za bardzo może syczeć, chyba, że ma przeciek gdzieś. Lecz na tyle mały, że nie kręci wodomierzem(chyba że jest on 2,5 - duży).

Jak syczy w czasie pracy to sądzę że sitko sie przypchało- o ile jest, lub po prostu kiepska jakość baterii (to już się mi nie raz zdarzało).

Witam,

jest to bateria Grohe Eurosmart prysznicowa. Syczy/szeleści jak bateria nie pracuje. Przed baterią nie ma podgrzewacza, jest piec w kotłowni za ścianą jakieś 4 metry od niej.

Dzięki,

pozdrawiam

Hmmm Grohe to nie "china" a więc raczej coś inego - możliwe, że jednak mały przeciek na styku wyjście ścienne-bateria. Ale może tez róznica cisnień/

Syczy cały czas czy tlko w czasie pracy np innej, albo przez chwilkę?

A a może to zaraz za baterią, w ścianie jakaś zlączka źle uszczelniona (zimny lut, słaby zacisk (nie wiem jaki system)).?

Witam,

syczy cały czas. Nigdzie nie widać śladów wody. Pewien hydraulik stwierdził, że faktycznie może to być różnica ciśnień, że zimna woda pcha ciepłą w kierunku pieca. Ale podobno powinno ustać to po wyrównaniu się ciśnienia, po dłuższym nieużywaniu baterii (np. rano) cały czas słychać baterię.

Muszę ją zdemontować, się na tym nie znam, a na fachowca muszę czekać do końca tygodnia :)

Pozdrawiam

• 1 month później...

Witam,

zgłupiałem i to maksymalnie, zrobiłem tak: wykręciłem baterię i zakorkowałem rury. Przez 8 godzin nic się nie działo, nic nie syczało, ściana zimna. Uznałem, że to baterię szlag trafił i kupiłem jakąś zwykłą za 50 zł na podmiankę do momentu gdy stara bateria nie wróci z naprawy gwarancyjnej. Przez 2 dni wszytsko było ok. Po tym czasie znowu pojawiło się syczenie i ściana gdzie biegnie rurka robi się ciepła.

Co to może być? Czy można sprawdzić czy jest wyciek (słyszałem, że można zakręcić na noc główny zawór i rano otwowrzyć, jeżeli wodomierz się ruszy to znaczy, że gdzieś leci - ale nie wiem czy tak się robi)

Pozdrawiam

• 11 years później...