Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Co raz blizej co raz blizej a wybor wcale nie robi sie latwiejszy

Temp zasilania/powrotu 50/40 C

Rodzaj instalacji - zamknieta, pompowa wykonana w Pex Kan-Therm Grzejniki stalowe

Zapotrzebowanie na moc 7 kW

Wybor padl na sprzet Viessmanna

Kociol wybralem Vitodens 200W jednofunkcyjny 4,8-19kW (z wbudowanym zaworem 3droznym naczyniem rozpreznym i dwu biegowa pompka )

Zasobnik Vitocell 100W 120L - 4 osoby

Schody zaczynaja sie przy doborze sterownikow :/

Jako ze jest to instalacja o malej bezwladnosci wydaje mi sie ze do jej obslugi wystarczy czujnik temperatury wewnatrz domu + zawory termostatyczne na poszczegolnych grzejnikach

Na pogodowce raczej mi nie zalezy

Ktory sterownik wybrac ??

vitotronic 100 czy 200

Czym roznia sie od siebie ?? Z tego co wiem 200 ma chyba pogodowke ??

U przedstawiciela Viessmanna dobrano mi jeszcze sterownik temperaturowy wewnetrzny Vitotrol 300 za 691 zl Rozumiem ze jest on niezbędny zarowno przy vitotronicu 100 jak i 200 ??

Bylbym bardzo wdzieczny gdyby ktos troszke rozjasnil mi temat w paru zdaniach

Otrzymalem juz wycene podstawowych urzadzen mojej kotlowni

Vitodens 200W 4,8-19kW

Vitocell 100W 120l

Zestaw mocowany w szacht + zestaw kominowy

9400 zl netto

Niestety nie wpisano jaki sterownik :( Co sadzicie o cenie?? Warta uwagi czy dalej sie targowac ??

Do tego nalezy jeszcze doliczyc ten Termostat wewnetrzny Vitotrol 300 ( on jest bezprzewodowy ?? ) 691 zl

https://forum.murator.pl/topic/108355-instalacja-co/

Vitotrol 300 jak i prostszy 200 pracuje wyłącznie z Vitotronikiem 200 - pogodówka.

Vitotronic 100 pracuje z Vitotrolem 100, UTB, auratonami, Eurosterami itp.

V300 to nie jest radiówka, tylko "przeniesienie panelu kotła na ściane w domku).

Zasobnik sugerowałbym np Biawara Mega 125l + grzałka elektryczna 2kW(wydajniejszy (610l/h, aVitocell 574l/h-z tego co pamiętam) i ma możliwość montażu tejże grzałki).

A jeśli zaproponowali V-l 300 to kocioł musi być z V-c 200.

https://forum.murator.pl/topic/108355-instalacja-co/#findComment-2679187

Vitotrol 300 jak i prostszy 200 pracuje wyłącznie z Vitotronikiem 200 - pogodówka.

Vitotronic 100 pracuje z Vitotrolem 100, UTB, auratonami, Eurosterami itp.

V300 to nie jest radiówka, tylko "przeniesienie panelu kotła na ściane w domku).

Zasobnik sugerowałbym np Biawara Mega 125l + grzałka elektryczna 2kW(wydajniejszy (610l/h, aVitocell 574l/h-z tego co pamiętam) i ma możliwość montażu tejże grzałki).

A jeśli zaproponowali V-l 300 to kocioł musi być z V-c 200.

Dzieki

Wlasnie tych danych bylo mi potrzeba :)

https://forum.murator.pl/topic/108355-instalacja-co/#findComment-2682401