Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za dom 210 m. kw. w W-wie

Tomek Waw

Recommended Posts

Drodzy,

Planuję budowę. Na razie nie mam jeszcze projektu, ale cały czas zastawiam się nad budżetem takiej inwestycji. Pojawiały się głosy, że przybliżoną wartość można otrzymać mnożąc liczbę m kw. x 2000 zł. Jestem ciekaw, czy zgadzacie się z taką opinią. Jak sobie wyobrażam mój wymarzony dom:

- załóżmy, że dom ma 210 m netto (ale z garażem 35 m i kotłownią 10m)

- technologia: ceramika + wełna (np. 12 cm)

- dom z użytkowym poddaszem

- dachówka ceramiczna, dach czterospadowy z wolim okiem

- woda - własna, gaz, szambo, ogrzewanie wodne - podłogowe - dół, grzejniki - góra

- wykończenie: gips, terakota (cały parter), parkiet - poddasze; materiały standard dobry lub b. dobry ale bez luxusu

- skłaniam się raczej przy jednej, dwóch ekipach, które zajmą się całością prac

- mój udział wlasny w pracach - minimalny

- teren budowy - obrzeża W-wy

- wersja - do zamieszkania (kuchnia, 2-3 szafy wnękowe, wykończone łazienki etc.)

Zatem ILE TO MOŻE KOSZTOWAĆ. Doradźcie proszę.

Pozdrawiam

Tomek

Wykończyłem dom w standardzie o którym piszesz wra z kuchnią, dwoma szafami wnękowymi, łazienka itp.. Nie powinieneś przekroczyć 1500 PLN/m2. Mnie wyszło niecałe 1400. Chyba że położysz kamień w salonie za 1000 PLN/m2, albo kuchnię za 100 tys PLN, bo o takich też słyszałem

Przy małym wkładzie własnej pracy liczyłbym raczej 2000-2200PLN/m2. Dużo zależy też od tego, co dla kogo oznacza "dobre bez luksusów". Np. można kupić umywalkę za 150 PLN z baterią za 100 PLN, a można umywalkę na szafce za 1200 z baterią za 400. Mała rzecz, a różnica 1350 PLN. Można nie budować kominka, można kupić wkład w markecie za 1500 PLN i obudować go za 2000, a można kupić Jotula za 5000 i obudować z DGP za 8000. Samo ogrodzenie (jeśli chcesz go robić) może kosztować 5000 PLN a może 25000 (i wcale nie będzie to artystyczna robota).

Już te kilka przykładów, które podałem przy twoim metrażu dadzą różnicę ok. 160PLN/m2.

ps. Jeśli chcesz budować szybko, to nie licz na to, że zrobisz coś własnoręcznie - cały dostępny czas zajmie Ci nadzór i ewentualnie zaopatrzenie.

Wypisz wymaluj chcesz budować dokładnie dom jaki ja stawiam - mam nawet wole oczka- jestem na etapie - mam okna dzwi zewnetrzne,garażowe, tynki wew, elektrykę, czyli standard nowo oddawanego mieszkania, bez mediów kosztowało mnie to - 200 tyś

Wykończenie policz sobie najlepiej sam tutaj różnice są olbrzymie