Tomek Waw 06.10.2003 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2003 Drodzy, Planuję budowę. Na razie nie mam jeszcze projektu, ale cały czas zastawiam się nad budżetem takiej inwestycji. Pojawiały się głosy, że przybliżoną wartość można otrzymać mnożąc liczbę m kw. x 2000 zł. Jestem ciekaw, czy zgadzacie się z taką opinią. Jak sobie wyobrażam mój wymarzony dom:- załóżmy, że dom ma 210 m netto (ale z garażem 35 m i kotłownią 10m)- technologia: ceramika + wełna (np. 12 cm)- dom z użytkowym poddaszem- dachówka ceramiczna, dach czterospadowy z wolim okiem- woda - własna, gaz, szambo, ogrzewanie wodne - podłogowe - dół, grzejniki - góra- wykończenie: gips, terakota (cały parter), parkiet - poddasze; materiały standard dobry lub b. dobry ale bez luxusu- skłaniam się raczej przy jednej, dwóch ekipach, które zajmą się całością prac - mój udział wlasny w pracach - minimalny- teren budowy - obrzeża W-wy- wersja - do zamieszkania (kuchnia, 2-3 szafy wnękowe, wykończone łazienki etc.) Zatem ILE TO MOŻE KOSZTOWAĆ. Doradźcie proszę. PozdrawiamTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek Waw 07.10.2003 08:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2003 Trudne pytanie? Dla tych co kończą lub skończyli budowę - nie sądzę..... Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 07.10.2003 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2003 Prowadze szczegółowe zapisy wydatków.Przy osobistym udziale (codzienne wizyty na budowie, wybór i zakup materiałów) podobny jakościowo dom wyszedł : 1800zł x powierzchnia użytkowa.Przy braku swojego zaangażowania trzeba przyjąć 2200 x powierzchnia użytkowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.10.2003 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2003 Wykończyłem dom w standardzie o którym piszesz wra z kuchnią, dwoma szafami wnękowymi, łazienka itp.. Nie powinieneś przekroczyć 1500 PLN/m2. Mnie wyszło niecałe 1400. Chyba że położysz kamień w salonie za 1000 PLN/m2, albo kuchnię za 100 tys PLN, bo o takich też słyszałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek Waw 14.10.2003 07:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2003 A w jakim regionie budujesz? Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaszczur 14.10.2003 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2003 Przy małym wkładzie własnej pracy liczyłbym raczej 2000-2200PLN/m2. Dużo zależy też od tego, co dla kogo oznacza "dobre bez luksusów". Np. można kupić umywalkę za 150 PLN z baterią za 100 PLN, a można umywalkę na szafce za 1200 z baterią za 400. Mała rzecz, a różnica 1350 PLN. Można nie budować kominka, można kupić wkład w markecie za 1500 PLN i obudować go za 2000, a można kupić Jotula za 5000 i obudować z DGP za 8000. Samo ogrodzenie (jeśli chcesz go robić) może kosztować 5000 PLN a może 25000 (i wcale nie będzie to artystyczna robota).Już te kilka przykładów, które podałem przy twoim metrażu dadzą różnicę ok. 160PLN/m2. ps. Jeśli chcesz budować szybko, to nie licz na to, że zrobisz coś własnoręcznie - cały dostępny czas zajmie Ci nadzór i ewentualnie zaopatrzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.10.2003 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2003 i dolicz po 100 do 200 zł za działkę z przyłączami w granicy. Daje to min. 100 tys. zł za 1000 m2 plus doprowadzenie przynajmniej prądu i wody do posadownienia domu za ok. 15 - 20 tys. zł.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.10.2003 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2003 Wypisz wymaluj chcesz budować dokładnie dom jaki ja stawiam - mam nawet wole oczka- jestem na etapie - mam okna dzwi zewnetrzne,garażowe, tynki wew, elektrykę, czyli standard nowo oddawanego mieszkania, bez mediów kosztowało mnie to - 200 tyś Wykończenie policz sobie najlepiej sam tutaj różnice są olbrzymie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts